Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика досліджуваного підприємства



Вперше Делятинський держлісгосп був створений в 1939 році після воз’єднання Закарпаття і західних областей України з Українською РСР – на базі лісових масивів Делятинщини. Тоді ж було утворено і Делятинський ліспромкомбінат – на базі Делятинського і Микуличанського лісозаводів і вузькоколійної залізниці в с. Микуличин. Ці обидва підприємства існували окремо до кінця 1959 року, причому держлісгосп підпорядковувався Міністерству сільського господарства УРСР, а ліспромкомбінат – Міністерству лісової промисловості УРСР.

В кінці 1959 року, у відповідності до Постанови Ради Міністрів УРСР від 30 листопада 1959 року №1834, постанови Ради народного господарства (раднаргоспу) Станіславського економічного району №505 від 15 грудня 1959 року і наказу тресту «Станіславліс» №1 від 19 грудня 1959 року на території держлісгоспів з метою створення сприятливих умов для раціонального ведення лісового господарства, відновлення і комплексного використання лісових ресурсів, підвищення продуктивності та біологічної стійкості насаджень, а також посилення водозахисних, водорегулюючих, ґрунтозахисних, кліматоутворюючих, санітарно-гігієнічних та інших корисних функцій лісу були утворені лісопромислові комплекси – лісокомбінати – на базі лісгоспів, ліспромкомбінатів, ліспромгоспів, деревообробних, меблевих і лісохімічних підприємств, райпромкомбінатів, підпорядкованих різним міністерствам і відомствам.

На базі Делятинського лісгоспу, площа якого складала біля 60 тис. га, було створено Делятинський лісокомбінат з площею 29555 га, куди ввійшли Білоославське, Любіжнянське, Яремчанське, і Микуличанське лісництва Делятинського лісгоспу, а також Майданське лісництво Коломийського лісгоспу, і Ворохтянський лісокомбінат, куди ввійшли, з площею 30142 га, Татарівське, Яблуницьке, Ворохтянське і Говерлянське лісництва Делятинського лісгоспу.

Існуюча на протязі 35 років (з 1960 по 1995рр.) структура лісової індустрії у вигляді лісових комплексів – лісокомбінатів, до складу яких входили лісове господарство, лісозаготівлі, лісопильно-деревообробне, меблеве і плитне виробництво, ремонт і будівництво об’єктів виробничо-технічного, житлового і культурно-побутового призначення, переробка продукції побічного користування лісом тощо сприяла значному прогресу в розвитку індустрії західного регіону України.

Проте, зі зміною в Україні соціально-політичної обстановки на початку 90-х років минулого століття, всі основні виробничі складові технічного напрямку – деревообробне, фанерне, плитне і меблеве виробництва (за винятком окремих підприємств) – були роздержавлені та приватизовані. В той же час, лісосічний фонд залишився у віданні держави і приватизації не підлягав. Це стало першою і основною причиною виділення із лісокомбінатів їх лісогосподарської (бюджетної) діяльності та створення на її базі держлісгоспів в середині 1995 року.

Другою важливою причиною утворення держлісгоспів стало те, що значне нарощування виробничих потужностей лісопереробної промисловості в 70-80 роках минулого століття здійснювалося без урахування наявності місцевих лісосировинних ресурсів. Під видом рубок догляду лісокомбінати здійснювали інтенсивну рубку середньовікових насаджень. Потужний лісопромисловий комплекс Прикарпаття і Карпат став дестабілізуючим фактором, реальною загрозою для лісів, які виконують важливі рекреаційні, захисні, охоронні та інші корисні функції.

З метою збереження багатосторонніх сприятливих функцій деревних фітоценозів лісове господарство з частиною лісозаготівель було вирішено залишити у віддані держави з безпосереднім підпорядкуванням Мінлісгоспу (тепер Держкомлісгоспу) України і обласним Радам народних депутатів.

У відповідності до Указу Президента України від 24 лютого 1995 року №142, постанови Кабінету Міністрів України № 322 від 05 травня 1995 року, наказу Фонду державного майна України від 26 травня 1995 року №607 «Про вдосконалення управління лісовим господарством в Закарпатській, Івано-Франківській і Чернівецькій областях» та на підставі наказу Міністерства лісового господарства України від 26 травня 1995 року №57 на базі лісогосподарської галузі Делятинського лісокомбінату було створено Делятинське державне лісогосподарське підприємство (надалі - Делятинський держлісгосп), який почав свою діяльність з 01 липня 1995 року і входить до складу Івано-Франківського обласного управління лісового господарства, як і інші 15 держлісгоспів Івано-Франківської області. З вересня 2007 року підприємство перейменовано в державне підприємство «Делятинське лісове господарство» (скорочено ДП «Делятинський лісгосп».

За порівняно короткий період свого існування Делятинський держлісгосп перетворився на одне з кращих лісових підприємств західного регіону України. Цьому в значній мірі сприяла активна інвестиційна діяльність підприємства та його інвестиційна привабливість, які неухильно зростали з року в рік. Починаючи з 1996 року лісгосп впровадив три інвестиційні проекти і ще три знаходяться в стадії впровадження.

ДП «Делятинський лісгосп» розташований в південній частині Івано-Франківської області на території Надвірнянського адміністративного району і Яремчанської міської ради. Контора підприємства знаходиться в смт. Делятин по вул. 16 Липня,11.

Географічне розміщення лісгоспу досить вигідне. Підприємство знаходиться на перетині залізничних і автомобільних доріг, які ведуть на Надвірну – Івано-Франківськ – Львів – Польщу, на Коломию – Чернівці – Хмельницький – Київ – Росію, на Рахів – Мукачеве – Ужгород – Угорщину. Це дає лісгоспу великі можливості у його матеріально-технічному забезпеченні та реалізації готової продукції. Через територію підприємства проходять високовольтна лінія електропередачі, газова магістраль, протікає річка Прут з численними притоками.

Територія лісгоспу складає більше 30 тис. га і знаходиться в мальовничому регіоні Прикарпаття і Карпат. Це значна природо-економічна система, яка характеризується гірським рельєфом, високою лісистістю, чистим повітрям, наявністю унікальних рекреаційних і бальнеологічних ресурсів (цілющі джерела, рекреаційні місця тощо), виконує оздоровчу і середовищеформуючу функцію.

ДП «Делятинський лісгосп» – підприємство з державною формою власності.

На сьогодні, цекомплексне лісове підприємство, технологічний процес в якому починається зі збору лісового насіння, вирощування сіянців і саджанців, посадки лісу і догляду за ним, заготівлі деревини, закінчується переробкою деревини, виготовленням і реалізацією лісопродукції на внутрішній ринок та пилопродукції на зовнішній ринок.

У підприємницькій діяльності ДП «Делятинський лісгосп»можна виділити такі окремі види:

1. Лісове господарство – збір насіння лісових культур, вирощування сіянців та саджанців, посадка і вирощування лісу; охорона лісу від пожеж, шкідників, самовільних вирубувань; проведення рубок догляду за лісом тощо.

2. Мисливське господарство – здійснення біотехнічних заходів, спрямованих на переміщення продуктивності і поліпшення мисливських угідь, на зростання чисельності мисливських тварин (в тому числі за рахунок влаштування дичерозплідників), організація та ведення мисливського господарства.

3. Використання побічних властивостей лісу – збір грибів, ягід, плодів; заготівля сіна для диких тварин, випас худоби; організація туристичних маршрутів, місць відпочинку; використання цілющих властивостей лісу і води тощо.

4. Лісозаготівельна галузь – проведення рубок головного користування і рубок, пов’язаних з веденням лісового господарства, трелювання лісу до верхніх складів кіньми і тракторами, обрубування сучків, розкряжування деревини на сортименти (пиловник, фанерна, будівельний ліс, баланси, дрова технологічні і дрова паливні); навантаження деревини на верхніх складах на власний лісовозний транспорт і на транспорт споживачів; перевезення деревини до місць переробки і споживання; розвантаження, сортування і штабелювання деревини тощо.

5. Лісопильно-деревообробне виробництво – розпилювання деревини на лісопильних рамах, стрічкопильних та брусувальних верстатах на необрізні бруси і пиломатеріали; перероблення необрізних брусів і пиломатеріалів на деревообробних верстатах на пиломатеріали і бруси обрізні, заготовки для європіддонів.

Незважаючи на економічну кризу, яка протягом поточного року показала свій негативний вплив майже на всі галузі виробництва в нашій державі, лісгосп працює стабільно, отримує прибутки, виплачує вчасно заробітну платню, розраховується з постачальника, оновлює свій застарілий автотранспортний парк, проводить відрахування до бюджетів усіх рівнів без затримок та без залучення позичених коштів. Такий фінансовий стан підприємства став наслідком значного збільшення експортних поставок лісопродукції у країни Європи.

На збільшення обсягів експорту ДП «Делятинський лісгосп» пішов після того, як на внутрішньому ринку лісопродукції різко знизилися обсяги реалізації продукції лісгоспу наприкінці 2008 року. Причин зниження об’ємів реалізації лісоматеріалів було кілька, серед яких зміна маркетингової політики керівництва Державного комітету лісового господарства України щодо поставок пиломатеріалів; наслідки паводку, який мав місце на території Західного регіону в липні минулого року; початок економічної кризи у IV кварталі 2008 року.

Зміна збутової політики вищого керівництва лісової галузі позначилася тим, що лісгоспам було запропоновано поставляти пилопродукцію чітко визначеному колу закордонних покупців, а покупцям, які не входили до цього кола, створювалися такі умови, що клієнти вимушені були переключитися на постачальників з приватного сектору. Через паводок лісгосп був вимушений вживати невідкладних заходів щодо подолання паводкових наслідків. В такому положенні опинилися і більшість споживачів. Початок економічної кризи наприкінці 2008 року зумовив значний спад попиту на продукцію лісгоспу через невпевненість багатьох клієнтів у завтрашньому дні.

Початок поточного року відзначився ростом активністі ринку лісопродукції, зокрема активізувався зовнішній ринок. Закордонні споживачі погодилися на деяке збільшення ціни на продукцію підприємства, яке в поєднанні з високим курсом євро щодо гривні зробило вигідними експортні поставки, особливо лісопродукції в круглому виді. Але покупці палетних заготовок, з якими лісгосп співпрацював протягом останніх років, погоджувалися на поставки лише при одній умові – зниженні ціни на заготовки. Тривалість активності ринку круглих лісоматеріалів зпрогнозувати було досить важко, і тому було прийнято рішення про необхідність підтримки співпраці з покупцями палетних заготовок. Але зі зниженням відпускної ціни на заготовки знижувався рівень рентабельності їх виробництва і рівень прибутків. Саме тому прийнято рішення виготовляти заготовки з дешевшої сировини – дров’яної деревини для технологічних потреб, яка майже вдвічі дешевша за пиловник ІІІ сорту, що перероблявся до цього.

Таким чином вирішилася проблема «куди дівати дров’яну деревину для технологічних потреб», що накопичувалася на складах лісгоспу по причині зменшення закупівельних обсягів плитними підприємствами. Крім цього збільшилися обсяги круглого лісу для реалізації за рахунок об’ємів пиловника хвойних порід ІІІ сорту, який був знятий з переробки.

Зміни в кращу сторону на зовнішньому ринку заготовок стали помітними у ІІ кварталі цього року і така тенденція зберігається в майбутньому. Клієнти лісгоспу, з якими підприємство має значний досвід роботи (фірма «LION ALLIANCE LLP» (Англія) та фірма «CER-PALLETS s.r.l» (Італія)), виявили бажання співпрацювати у 2010 році. Це свідчить про те, що якість продукції лісгоспу та його партнерські відносини із постійними клієнтами знаходяться на високому рівні.

Динаміка основних техніко-економічних показників ДП «Делятинський лісгосп» за 2005-2009рр. наведено в таблиці 2.1.


Таблиця 2.1





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 1387 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...