Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Схеми та визначення. Система права– це логічно погоджена єдність правових норм, що містяться в джерелах права даної держави



Система права – це логічно погоджена єдність правових норм, що містяться в джерелах права даної держави.

Структура системи права – це внутрішня організація (побудова) системи права, що поєднує всі юридичні джерела, які діють у даній державі.

Галузь права – основний підрозділ системи права, що виступає як погоджена єдність (сукупність, великий блок) правових норм, об'єднаних предметом та методом правового регулювання.

Підгалузь права – це структурний підрозділ галузі права, що поєднує правові норми на основі відповідних особливостей частини предмета та (або) елементів методу правового регулювання.

Міжгалузевий інститут права – це структурний підрозділ системи права, що поєднує правові норми на підставі відповідної подібності галузевих предметів правового регулювання.

Галузевий інститут права – це структурний підрозділ галузі (підгалузі) права, що поєднує правові норми на основі відповідних особливостей частини предмета правового регулювання.

Правова норма – це загальнообов'язкове, офіційно виражене правило поведінки, забезпечене примусовою силою держави.

Предмет правового регулювання(1-ий класифікаційний критерій розподілу права на галузі) – це значна за обсягом (дуже велика) група однорідних (подібних, близьких за характером) суспільних відносин, що потребують врегулювання правом.

Метод правового регулювання(2-ий класифікаційний критерій розподілу права на галузі) – це сукупність способів правового впливу (у їхньому певному сполученні, співвідношенні між собою).

Правова система(правова дійсність суспільства) – це сукупність всіх різноманітних правових явищ, що виникають у суспільстві.

Правова ідеологія – це сукупність правових ідей, наукових юридичних теорій, вчень і т.д. про право та його різні прояви в суспільстві.

Юридична (правова) практика – це діяльність індивідів, посадових осіб, державних органів, громадських організацій і інших суб'єктів суспільного життя в сфері права.

Правова сім’я – це (умовно виділена) сукупність правових систем, об'єднаних подібністю джерел права, їх співвідношенням і значенням у системі права відповідної держави, історично сформованих правових традицій і принципів, якісного стану правової культури та рівня правової свідомості.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 387 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...