Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник. Автомагазини, автофургони – різновид мережі пересувної роздрібної торгівлі, призначений для продажу товарів населенню за допомогою автомобільного



А

Автомагазини, автофургони – різновид мережі пересувної роздрібної торгівлі, призначений для продажу товарів населенню за допомогою автомобільного транспорту.

Агентська діяльність (комерційне посередництво) – вид підприємницької діяльності, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб’єктам господарювання при здійсненні ними господарської діяльності шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок суб’єкта, якого він представляє.

Адміністративно-господарські санкції – заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб’єкта господарювання та ліквідацію його наслідків. До таких заходів належать: вилучення прибутку, адміністративно-господарський штраф, стягнення зборів (обов’язкових платежів), зупинення операцій за рахунками суб’єктів господарювання, застосування антидемпінгових заходів, припинення експортно-імпортних операцій, застосування індивідуального режиму ліцензування, зупинення дії ліцензії (патенту) на здійснення суб’єктом господарювання певних видів господарської діяльності, обмеження або зупинення діяльності суб’єкта господарювання, скасування державної реєстрації та ліквідація суб’єкта господарювання, інші встановлені законодавством адміністративно-господарські санкції.

Акредитив – форма розрахунків, за якою банк-емітент за дорученням свого клієнта (заявника акредитива) зобов’язаний здійснити платіж третій особі (бенефіціару) за поставлені товари, виконані роботи та надані послуги, надати повноваження іншому (виконуючому) банку здійснити цей платіж.

Акредитована біржа – вид товарної біржі, якій надано відповідним державним органом висновок про відповідність щодо надання послуг з укладання біржових угод купівлі-продажу зерна та продуктів його переробки.

Акціонерне товариство – організація, що має статутний фонд, поділений на певну кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки майном товариства.

Акція – цінний папір без установленого строку обігу, що засвідчує пайову участь у статутному фонді акціонерного товариства, підтверджує членство в цьому товаристві та право на участь в управлінні ним, дає право на отримання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна акціонерного товариства в разі його ліквідації.

Алкогольні напої – продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукромістких матеріалів або виготовлені на основі хар­чових спиртів з вмістом спирту етилового понад 1,2% об'ємних одиниць.

Антидемпінгові заходи – попередні або заключні заходи, що застосовуються відповідно до закону в процесі або за результатами антидемпінгового розслідування.

Антиконкурентні узгоджені дії – узгоджені дії (угоди), що спричинили або можуть спричинити встановлення (підтримання) монопольних цін (тарифів), знижок, надбавок (доплат), націнок, розподіл ринків за територіальним принципом, асортиментом товарів, обсягом їх реалізації чи закупівель, колом споживачів або за іншими ознаками, що призвели або можуть призвести до їх монополізації, усунення з ринку або обмеження доступу на нього продавців, покупців, інших суб’єктів господарювання.

Антимонопольний комітет України – центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, мета діяльності якого полягає в забезпеченні державного захисту конкуренції в підприємницькій діяльності.

Анулювання ліцензії – позбавлення ліцензіата органом ліцензування права на здійснення певного виду господарської діяльності.

Арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) – фізична особа, яка має ліцензію, видану в установленому законодавством порядку, і діє на підставі ухвали господарського суду.

Асоціація – договірне об’єднання, створене з метою постійної координації господарської діяльності його учасників.

Асоційована компанія (підприємство) – організація, на яку істотно впливає інвестор і яка не є ні дочірньою компанією, ні спільним підприємством інвестора. Значний вплив означає, що інвестор прямо або через дочірні компанії володіє 20 % або більшою часткою капіталу компанії. Значний вплив виявляється також тоді, коли інвестор (банк) прямо або через дочірні компанії володіє менш ніж 20 % капіталу компанії, але при цьому виконуються такі умови: інвестор (банк) має представників у раді директорів або аналогічному керівному органі компанії; інвестор (банк) бере участь у визначенні стратегії та операцій компанії; здійснюється багато операцій між інвестором (банком) і компанією; здійснюється обмін керівним персоналом між інвестором (банком) та компанією; інвестор (банк) надає компанії суттєву технічну або комерційну інформацію

Б

Банкрутство – встановлена господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність і задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Бар – різновид об'єкта ресторанного господарства, що реалі­зовує широкий асортимент змішаних, міцних алкогольних, слабоалкогольних і безалкогольних напоїв, закусок, десертів, борошняних кондитерських і булочних виробів з реалізацією страв на замовлення та фірмових страв, товарів, що купуються, через барну стійку у поєднанні з організацією відпочинку та розваг відві­дувачів.

Бартерна (товарообмінна) операція в галузі зовнішньо-економічної діяльності – вид експортно-імпортних операцій, оформлених єдиним договором між суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності України та іноземним суб’єктом господарської діяльності, що передбачає збалансований за вартістю обмін товарами, не опосередкований рухом грошових коштів у готівковій або безготівковій формі.

Біржова торгівля – організоване укладання цивільно-правових угод, що спричинюють зміну права власності на цінні папери з обов’язковою наявністю в організатора торгівлі єдиного торговельного залу і правил торгівлі для осіб, які мають виключне право на укладання цих угод за власний рахунок для іншої особи.

Біржове брокерське місце – засвідчене відповідним договором право на здійснення біржової торгівлі в установленому порядку.

Біржовий ринок – оптовий ринок цінних паперів з обмеженим колом відомих учасників, для яких установлено правила допуску до торгівлі цінними паперами, правила здійснення біржових угод та процедури вирішення спірних питань.

Боржник – суб’єкт підприємницької діяльності, неспроможний виконати свої грошові зобов’язання перед кредиторами, у тому числі зобов’язання щодо сплати податків і зборів (обов’язкових платежів), протягом трьох місяців після настання встановленого строку їх сплати.

Брокер – фізична особа, яка є уповноваженою особою брокерської контори або учасника торговельно-інформаційної системи, яка здійснює цивільно-правові угоди щодо цінних паперів, що передбачають оплату цінних паперів проти їх поставки новому власнику на підставі договорів доручення чи комісії за рахунок своїх клієнтів.

Будинок торгівлі – різновид універсального непродовольчого магазину з торговою площею від 1000 кв. м. до 2499 кв. м., у якому здійснюється продаж населенню предметів гардеробу та інших товарів.

Буфет (кіоск) – різновид об'єкта ресторанного господарства, що не має кухні і призначений для швидкого обслуговування спо­живачів гарячими і прохолодними напоями, бутербродами, курами-гриль, холодними стравами і закусками, хлібобулочними і кондитерськими виробами і деякими гарячими і солодкими стра­вами нескладного приготування.

B

Валюта України – грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет і в інших формах, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території України, а також кошти на рахунках у банківських та інших кредитно-фінансових установах на території України, що вилучені з обігу, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу.

Валюта ціни – будь-яка валюта, в якій згідно з умовами договору встановлюється ціна товару.

Валютні цінності – матеріальні об’єкти, визначені законодавством України про валютне регулювання як засоби валютно-фінансових відносин.

Вексель – цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця сплатити після настання строку певну суму грошей власнику векселя (векселетримачу).

Виключне право – майнове право особи, яка має щодо твору, виконання, постановки, передачі, організації мовлення, фонограми чи відеограми авторське право та/або суміжні права на використання цих об’єктів авторського права та/або суміжних прав лише нею і на видачу лише цією особою дозволу чи заборони їх використання іншим особам у межах строку, встановленого законом.

Вина – психічне ставлення особи до вчинюваної дії чи бездіяльності та її наслідків, виражене у формі умислу або необережності.

Винахід – технологічне (технічне) рішення, що відповідає умовам патентоздатності (новизні, винахідницькому рівню і промисловій придатності).

Випуск цінних паперів – зареєстрована у встановленому порядку сукупність цінних паперів одного емітента з одним державним реєстраційним номером, що можуть мати різні умови емісії, але надають однакові права.

Виробник – організація, що несе відповідальність за виробництво, поставку та забезпечення відповідності типовій конструкції кожного виготовленого нею екземпляра продукції.

Виробництво (виготовлення) – пов’язана з випуском продукції діяльність, що включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію продукції власного виробництва.

Витрати – зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

Відкрита (індивідуальна) ліцензія – дозвіл на експорт (імпорт) товару протягом певного періоду (але не менше одного місяця) з визначенням його загального обсягу.

Відкриті торги (тендер) – спосіб продажу активів платника податків, згідно з яким переможцем визнається учасник торгів за підсумками відкритого розгляду і обговорення тендерних пропозицій.

Відокремлені підрозділи – структурні підрозділи та одиниці юридичних осіб (філії, представництва, відділення тощо), які виробляють продукцію, реалізовують товари (виконують роботи, надають послуги), а також здійснюють інші операції та не мають статусу юридичної особи.

Відокремлення – різновид реорганізації, згідно з яким юридична особа виокремлюється зі складу іншої, що продовжує функціонувати, до нового суб’єкта переходять майнові права та обов’язки реорганізованої юридичної особи відповідно до окремого балансу.

Відчуження майна – передання права власності на державне майно, яке перебуває на балансі суб’єкта підприємницької діяльності, іншим юридичним чи фізичним особам шляхом його продажу за грошові кошти.

Вітчизняний виробник – суб’єкт підприємництва – резидент, який здійснює виробництво товарів, виконує роботи чи надає послуги на території України.

Власник юридичної особи та/або уповноважений власником орган – учасники (засновники) господарського товариства, загальні збори акціонерного товариства, засновники організації, інші особи або органи, до компетенції яких належить прийняття рішення про призначення (обрання) посадових осіб.

Внутрішня торгівля – торгівля на внутрішньому ринку краї­ни вітчизняними або імпортованими товарами.

Г

Гастроном – різновид неспеціалізованого продовольчого магазину, у якому здійснюється торгівля широким асортиментом продовольчих товарів через прилавок обслуговування і можуть надаватись додаткові послуги населенню.

Гіпермаркет – магазин самообслуговування торговельною пло­щею від 2500 кв. м. з асортиментом продовольчих і непродоволь­чих товарів понад 15 тисяч асортиментних позицій.

Господарська діяльність – 1. Діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спря­мована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання ро­біт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність (відповідно до ст. 3 ГКУ). 2. Будь-яка діяльність особи, спрямована на отримання доходу у грошовій, матеріальній або нематеріальній формі, за умови, що безпосередня участь такої особи в організації цієї діяльності є регулярною, постійною і суттєвою. Під безпосередньою участю розуміється діяльність особи через її постійні представництва, філіали, відділення, інші відокремлені підрозділи, а також через довірену особу, агента або будь-яку іншу особу, яка діє від імені та на користь першої особи.

Господарська операція – дія або подія, що викликає зміни у структурі активів і зобов’язань, власному капіталі підприємства.

Господарське зобов’язання – вид зобов’язання, що виникає між суб’єктом господарювання та іншим учасником відносин у сфері господарювання на підставах, що передбачені законом, в силу якого один суб’єкт (зобов’язана сторона, у тому числі боржник) зобов’язаний вчинити на користь іншого суб’єкта певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо) або утриматися від певних дій, а інший суб’єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов’язаної сторони виконання її обов’язку.

Господарське об’єднання – добровільне об’єднання юридичних осіб, створене ними з метою координації діяльності, забезпечення захисту їхніх прав, обстоювання спільних інтересів у державних та інших органах, а також у міжнародних організаціях.

Господарський суд – незалежний орган, який вирішує будь-які господарські спори, що виникають між юридичними особами, державними та іншими органами, а також розглядає справи про банкрутство.

Господарсько-торговельна діяльність – діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання у сфері товарного обігу, спрямована на реалізацію продукції виробничо–технічного призначення і виробів народного споживання, а також допоміжна діяльність, яка забезпечує їх реалізацію шляхом надання відповідних послуг.

Громадське харчування – сукупність підприємств різних організаційно-правових форм господарювання і власності, громадян-підприємців, які займаються виробництвом, реалізацією та організацією споживання кулінарної продукції, борошняних кондитерських та булочних виробів.

Д

Дебітор – юридична або фізична особа, яка внаслідок минулих подій заборгувала підприємству певну суму грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів.

Дебіторська заборгованість – сума боргів, що належить підприємству, організації, установі від юридичних або фізичних осіб.

Декларування – заявлення митному органу в установленій формі відомостей про товари (вантажі) та інші предмети, що переміщуються через митний кордон України.

Демпінг – ввезення на митну територію країни імпорту товару за ціною, нижчою від порівнянної ціни на подібний товар у країні експорту, що заподіює шкоду національному товаровиробнику подібного товару.

Дерегулювання – сукупність заходів, спрямованих на зменшення втручання державних органів у підприємницьку діяльність, усунення правових, адміністративних, економічних та організаційних перешкод у розвитку підприємництва.

Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців – засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені законом, шляхом внесення відповід­них записів до Єдиного державного реєстру.

Державне замовлення – засіб державного регулювання економіки шляхом формування на контрактній (договірній) основі складу й обсягів продукції, необхідної для державних потреб, розміщення державних контрактів на її поставку (закупівлю) серед підприємств, організацій та інших суб’єктів господарської діяльності України всіх форм власності.

Державне прогнозування економічного і соціального розвитку – науково обґрунтоване передбачення напрямків розвитку країни, окремих галузей економіки або окремих адміністративно-територіальних одиниць, можливого стану економіки та соціальної сфери в майбутньому, а також альтернативних шляхів і строків досягнення параметрів економічного та соціального розвитку.

Державне регулювання ринку цінних паперів – здійснення державою комплексних заходів упорядкування, контролю та нагляду за ринком цінних паперів та їхніх похідних і запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

Державний контракт – договір, укладений державним замовником від імені держави з виконавцем державного замовлення, в якому визначаються економічні та правові зобов’язання сторін і регулюються відносини замовника і виконавця.

Дивіденд – частина прибутку акціонерного товариства, яка розподіляється між акціонерами у вигляді доходу відповідно до кількості та видів акцій, що їм належать.

Дивіденди – прибуток, отриманий підприємством від здійснення корпоративних прав, включаючи доходи, нараховані у вигляді відсотків на акції або на внески до статутних фондів, за винятком доходів, отриманих від торгівлі корпоративними правами, і доходів від операцій з борговими зобов’язаннями та вимогами.

Дилер – фізична особа, яка є уповноваженим представником брокерської контори або учасником торговельно-інформаційної системи, що здійснює цивільно-правові угоди з цінних паперів, які передбачають оплату цінних паперів проти їх поставки новому власнику від власного імені та за власним коштом з метою перепродажу третім особам.

Дискредитація суб’єкта господарювання – поширення в будь-якій формі неправдивих, неточних або неповних відомостей, пов’язаних з особою чи діяльністю суб’єкта господарювання, які завдали або могли завдати шкоди його діловій репутації.

Дискримінація підприємців органами влади та управління – заборона створення нових підприємств чи інших організаційних форм підприємництва в будь-якій сфері діяльності, а також встановлення обмежень на здійснення окремих видів діяльності, на виробництво певних видів товарів з метою обмеження конкуренції, примушування підприємців до вступу в асоціації, концерни, міжгалузеві, регіональні та інші об’єднання підприємств, а також до пріоритетного укладання договорів, першочергової поставки товарів певним споживачам, прийняття рішень про централізований розподіл товарів, що призводить до монопольного становища на ринку, встановлення заборони на реалізацію товарів з одного регіону республіки в інший, надання окремим підприємцям податкових та інших пільг, які ставлять їх у привілейоване становище щодо інших підприємців, що призводить до монополізації ринку певного товару, обмеження прав підприємців щодо придбання та реалізації товарів, встановлення заборон чи обмежень відносно окремих підприємців або груп підприємців.

Ділова репутація – сукупність підтвердженої інформації про особу, що дає можливість зробити висновок про професійні та управлінські здібності такої особи, її порядність і відповідність її діяльності вимогам закону.

Доброчинна, благодійна діяльність – діяльність, пов’язана з поданням допомоги та підтримки тим, хто її потребує, виходячи із загальнолюдських принципів гуманності та взаємодопомоги, яка здійснюється виключно безкорисливо (без мети отримання прибутку чи іншої вигоди).

Доведення до банкрутства – умисне, з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб вчинення власником або посадовою особою суб’єкта підприємницької діяльності дій, що призвели до стійкої фінансової неспроможності суб’єкта підприємницької діяльності, якщо це завдало істотної шкоди державним чи громадським інтересам або правам та інтересам кредиторів, які охороняються законом.

Довіреність – письмове уповноваження, яке видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Довірче товариство – товариство з додатковою відповідальністю, яке здійснює представницьку діяльність відповідно до договору, укладеного з довірителями майна щодо реалізації їхніх прав власників.

Договір доручення – вид договору, згідно з яким одна сторона (повірений) зобов’язується виконати від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії.

Договір комісії – вид договору, згідно з яким одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням другої сторони (комітента) за винагороду вчинити одну або кілька угод від свого імені за рахунок комітента.

Договір купівлі-продажу – вид договору, згідно з яким продавець зобов’язується передати майно у власність покупцю, а покупець – прийняти майно і сплатити за нього певну грошову суму.

Договір лізингу (лізинговий контракт) – укладена в письмовій формі угода між лізингодавцем і лізингоодержувачем, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов’язків у зв’язку з предметом лізингу.

Договір майнового найму – вид договору, згідно з яким наймодавець зобов’язується надати наймачу майно в тимчасове користування за плату.

Договір міни – вид договору, згідно з яким між сторонами здійснюється обмін одного майна на інше.

Договір оренди землі – угода сторін про взаємні зобов’язання, відповідно до яких орендодавець за плату передає орендарю у володіння і користування земельну ділянку для господарського використання на обумовлений договором строк.

Договір перевезення вантажу – вид договору, згідно з яким транспортна організація (перевізник) зобов’язується доставити ввірений їй відправником вантаж до пункту призначення і видати його управомоченій на отримання вантажу особі (одержувачу), а відправник зобов’язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату.

Договір підряду – вид договору, згідно з яким підрядчик зобов’язується виконати на власний ризик певну роботу за завданням замовника з його або своїх матеріалів, а замовник зобов’язується прийняти й оплатити виконану роботу.

Договір позики – вид договору, згідно з яким одна сторона (позикодавець) передає другій стороні (позичальнику) у власність (в оперативне управління) гроші або речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов’язується повернути позикодавцю таку ж суму грошей або кількість речей такого самого роду та якості.

Договір поставки – вид договору, за яким постачальник, що є суб'єктом господарювання, зобов'язується передати в обумовлені строки (або строк), що не збігаються з моментом укладання договору, товари у власність (господарське відання, оперативне управління) покупця для використання у господарській ді­яльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товари і сплатити за них певну грошову суму.

Договір схову – угода, за якою одна сторона (охоронець) зобов’язується зберігати передане їй другою стороною майно і повернути його цілим.

Договір – усна чи письмова угода між споживачем і продавцем (виконавцем) про якість, терміни, ціну та інші умови, за якими здійснюються купівля-продаж, роботи та послуги. Письмова угода може оформлятися квитанцією, товарним чи касовим чеком, квитком, путівкою, талоном або іншими документами.

Домінуюче становище – виключне становище суб’єкта господарювання на товарному ринку, що дає йому змогу самостійно або спільно з іншими суб’єктами господарювання диктувати умови споживачам і/або конкурентам, ускладнювати доступ на ринок іншим суб’єктам господарювання чи в інший спосіб обмежувати конкуренцію.

Досудова санація – система заходів відновлення платоспроможності боржника, які може здійснювати власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, інвестор з метою запобігання банкрутству боржника шляхом реорганізаційних, організаційно-господарських, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних, правових заходів згідно із законодавством до початку порушення провадження у справі про банкрутство.

Досягнення неправомірних переваг у конкуренції – отримання таких переваг відносно іншого господарюючого суб’єкта (підприємця) шляхом порушення чинного законодавства, що підтверджено рішенням наділеного відповідною компетенцією державного органу.

Доходи – 1. Сума коштів або вартість майна, отримана (нарахована) платником податку від продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів та деривативів, збільшена на вартість будь-яких матеріальних цінностей чи нематеріальних активів, що передаються платникові податку у зв’язку з таким продажем, обміном або відчуженням. 2. Суми, що отримуються від інвестицій або у зв’язку з ними, включаючи прибуток, дивіденди, відсотки, доходи від приросту капіталу, роялті, управлінські, технічні та інші ставки або доходи натурою, реінвестовані надходження та прибуток від капіталу. 3. Збільшення економічних вигод протягом звітного періоду у формі припливу або збільшення активів чи зменшення зобов’язань, що спричинюють збільшення капіталу і не є внесками акціонерів. 4. Будь-яка економічна вигода, отримана внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передує легалізації («відмиванню» доходів), яка може складатися з матеріальної власності чи власності, вираженої у правах, і включає рухоме чи нерухоме майно та документи, які підтверджують право на таку власність або частку в ній.

Дочірня компанія (підприємство) – організація, що контролюється іншою компанією. Контроль передбачає, що материнська компанія (банк) прямо або через дочірні компанії володіє 50 % або більшою часткою капіталу компанії. Контроль виявляється також тоді, коли материнська компанія (банк) прямо або через дочірні компанії володіє менш ніж 50 % капіталу компанії, але при цьому має частку управлінських голосів у компанії, що перевищує 50 %.

Дрібнооптова партія – одна або декілька паковань виробника з визначеною кількістю одиниць відповідного товару в кожному, призначені для роздрібного продажу.

Дрібнороздрібна торговельна мережа – частина роздрібної торговельної мережі, яка об'єднує торговельні об'єкти, що розмі­щені в спорудах некапітального типу або пересувних (переносних) технічних засобах, і призначена для організації продажу товарів певного асортименту з використовуванням найпростішої техно­логії торговельного процесу.

Е

Економічна конкуренція (конкуренція) – змагання між суб’єктами господарювання з метою здобуття завдяки власним досягненням переваг над іншими суб’єктами господарювання, внаслідок чого споживачі, суб’єкти господарювання мають можливість вибирати між кількома продавцями, покупцями, а окремий суб’єкт господарювання не може визначати умови обороту товарів на ринку.

Економічна концентрація – 1. Створення, реорганізація (злиття, приєднання) суб’єктів господарювання (у тому числі господарського товариства, асоціації, концерну, корпорації, консорціуму, іншого об’єднання підприємств). 2. Вступ одного або кількох суб’єктів господарювання в об’єднання. 3. Безпосереднє або опосередковане придбання чи набуття будь-яким іншим способом у власність, отримання в управління (користування) часток (акцій, паїв), а також активів (майна) у вигляді цілісних майнових комплексів суб’єктів господарювання чи структурних підрозділів суб’єктів господарювання. 4. Оренда цілісних майнових комплексів суб’єктів господарювання або структурних підрозділів суб’єктів господарювання. 5. Затвердження суб’єктами господарювання, органами державної влади, місцевого самоврядування, адміністративно-господарського управління та контролю установчих документів, на підставі яких створюються господарські товариства, асоціації, концерни, корпорації, консорціуми та інші об’єднання підприємств, а також змін до установчих документів, пов’язаних зі зміною предмета і цілей діяльності, порядку розподілу прибутків і збитків, складу, формування та компетенції органу управління, прийняття органом управління рішень, інших змін, що посилюють узгодженість дій на ринку засновників (учасників) господарського товариства чи об’єднання підприємств, або призводять в інший спосіб до погіршення умов конкуренції між засновниками (учасниками).

Експорт – продаж товарів українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземним суб’єктам господарської діяльності з вивезенням або без вивезення цих товарів через митний кордон України, включаючи реекспорт товарів.

З

Забезпечення якості – комплекс заходів, що плануються і систематично реалізовуються з метою досягнення впевненості в тому, що здійснювані види діяльності відповідають вимогам нормативних документів.

Завдаток – грошова сума, що видається однією з договірних сторін у рахунок належних з неї за договором платежів другій стороні для підтвердження укладання договору і забезпечення його виконання.

Заклад ресторанного господарства – організаційно–структу­рна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює ви­робничо–торговельну діяльність: виробляє і (або) виготовляє, про­дає і організовує споживання кулінарної продукції власного ви­робництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля спо­живачів.

Законодавство – у правовій системі сукупність законів та інших нормативно-правових актів, що регламентують певну сферу суспільних відносин.

Закусочна (шинок) – різновид об'єкта ресторанного господар­ства, який має або не має виробничих приміщень, виготовляє стра­ви і закуски нескладного приготування, гарячі і холодні напої, реалізовує хлібобулочні, кондитерські та інші вироби і товари. До них належать також спеціалізовані за­кусочні: шашличні, котлетні, сосискові, пельменні, вареничні, чебуречні, чайні, пиріжкові, млинцеві, пончикові, бутербродні тощо.

Застереження – одностороння заява в будь-якому формулюванні та під будь-якою назвою, зроблена державою при підписанні, ратифікації, прийнятті чи затвердженні договору або приєднанні до нього, за допомогою якого вона бажає виключити або змінити юридичну дію певних положень договору в їх застосуванні до цієї держави.

Заява – звернення громадян із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією та чинним законодавством їхніх прав та інтересів або повідомлення про порушення чинного законодавства чи недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, народних депутатів України, депутатів місцевих рад, посадових осіб, а також висловлення думки щодо поліпшення їх діяльності.

Збір за видачу дозволу на розміщення об’єкта торгівлі – плата за оформлення та видачу дозволу на торгівлю у спеціально відведених для цього місцях.

Зворотний лізинг – д оговір лізингу, який передбачає набуття лізингодавцем майна у власника і передання цього майна йому в лізинг.

Здійснення контролю – володіння безпосередньо або через деяку кількість взаємопов’язаних фізичних чи юридичних осіб найбільшою часткою (паєм, пакетом акцій) статутного фонду платника податку або управління найбільшою кількістю голосів у керівному органі такого платника податку або володіння часткою (паєм, пакетом акцій) щонайменше 20 % статутного фонду платника податку.

Злиття – об’єднання підприємств (шляхом створення нової юридичної особи або приєднання підприємств до головного підприємства), в результаті якого власники (акціонери) об’єднаних підприємств контролюватимуть усі чисті активи об’єднаних підприємств з метою досягнення подальшого спільного розподілу ризиків і вигод від об’єднання. При цьому жодна зі сторін не може бути визначена як покупець.

Зловживання владою або посадовим становищем – умисне, з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб використання посадовою особою влади чи посадового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди державним чи громадським інтересам або правам та інтересам окремих фізичних чи юридичних осіб, які охороняються законом.

Зловживання монопольним становищем на ринку – нав’язування таких умов договору, які ставлять контрагентів у нерівне становище, або додаткових умов, що не стосуються предмета договору, в тому числі нав’язування товару, не потрібного контрагенту, обмеження або припинення виробництва, а також вилучення з обороту товарів з метою створення або підтримки дефіциту на ринку чи встановлення монопольних цін, часткова або повна відмова від реалізації чи закупівлі товару за відсутності альтернативних джерел постачання або збуту з метою створення або підтримки дефіциту на ринку чи встановлення монопольних цін, інші дії, спрямовані на створення перешкод доступу на ринок (виходу з ринку) інших підприємців, встановлення монопольних цін (тарифів, розцінок) на свої товари, а також дискримінаційних цін, що обмежують права окремих споживачів.

Знак для товарів і послуг – позначення, за яким товари і послуги одних осіб відрізняються від однорідних товарів і послуг інших осіб.

Зовнішньоекономічна діяльність – діяльність суб’єктів господарської діяльності України та іноземних суб’єктів господарської діяльності, побудована на відносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

Зовнішньоекономічний договір (контракт) – матеріально оформлена угода двох або більше суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та їхніх зарубіжних контрагентів, спрямована на встановлення, зміну або припинення їхніх взаємних прав і обов’язків у зовнішньоекономічній діяльності.

Зона митного контролю – чітко визначене в пункті пропуску через державний кордон України або в інших місцях митної території України відокремлене місце, у межах якого митні органи здійснюють митний контроль.

І

Імпорт товарів – купівля (у тому числі з оплатою в негрошовій формі) українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності в іноземних суб’єктів господарської діяльності товарів з ввезенням або без ввезення цих товарів на територію України, включаючи купівлю товарів, призначених для власного споживання установами та організаціями України, розташованими за її межами.

Імпортер – суб’єкт господарсько-правових відносин, що декларує надходження на митну територію України товару (товарів).

Інвестиції – 1. Усі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти підприємницької та інших видів діяльності, у результаті якої створюється прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект. 2. Вкладені інвестором фінансові та матеріальні кошти в різні об’єкти діяльності, а також передані права на майнову та інтелектуальну власність з метою отримання прибутку (доходу) або досягнення соціального ефекту, якщо вони не вилучені з обігу або не обмежені в обігу відповідно до національного законодавства сторін.

Інвестиційна діяльність – сукупність практичних дій громадян, юридичних осіб і держави з реалізації інвестицій.

Інвестиційний фонд – юридична особа, заснована у формі закритого акціонерного товариства з урахуванням вимог, встановлених відповідним Положенням, що здійснює виключну діяльність у галузі спільного інвестування.

Інвестиційні зобов’язання – зобов’язання покупця щодо внесення інвестицій у вигляді коштів та інших видів майна, необхідних для ефективного функціонування об’єкта оцінки та випуску ним конкурентоспроможної продукції.

Індивідуально визначене майно – інвентарні об’єкти або групи інвентарних об’єктів та інше окреме майно, що може реалізуватися способами, визначеними законодавством як окремий самостійний об’єкт.

Індикативна ціна – ціна на товар, яка відповідає цінам, що склалися чи складаються на відповідний товар на ринку експорту або імпорту на момент здійснення експортної (імпортної) операції з урахуванням умов поставки та здійснення розрахунків, визначених згідно із законодавством України.

ІНКОТЕРМС – міжнародні правила інтерпретації комерційних термінів, розроблені Міжнародною торговельною палатою.

Інновації – новостворені (застосовані) і/або удосконалені конкурентоспроможні технології, продукція або послуги, а також організаційно-технічні рішення виробничого, адміністративного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру та якість виробництва і/або соціальної сфери.

Інноваційна діяльність – діяльність, що спрямована на використання і комерціалізацію результатів наукових досліджень та розробок і зумовлює випуск на ринок нових конкурентоспроможних товарів і послуг.

Інноваційне підприємство (інноваційний центр та ін.) – підприємство (об’єднання підприємств), що розробляє, виробляє і реалізовує інноваційні продукти і/або продукцію чи послуги, обсяг яких у грошовому вираженні перевищує 70% загального обсягу продукції і/або послуг.

Інноваційний проект – комплекс взаємопов’язаних заходів інвестиційного характеру, спрямованих на комерційне застосування науково-технічних розробок, освоєння нових видів продукції, послуг, впровадження новітніх технологій. Такий проект оформляється відповідно до вимог Державного інноваційного фонду у вигляді формалізованого опису і включає техніко-економічне обґрунтування та бізнес-план.

Іноземна валюта – іноземні грошові знаки у вигляді банкнотів, казначейських білетів, монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної зарубіжної держави, а також вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу, кошти у грошових одиницях зарубіжних держав і міжнародних розрахункових (клірингових) одиницях, що перебувають на рахунках або вносяться в банківські та інші кредитно-фінансові установи за межами України.

Іноземні інвестиції – усі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються іноземними суб’єктами господарської діяльності в Україні, в результаті чого утворюється прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект.

Іноземний суб’єкт господарської діяльності – суб’єкт господарської діяльності, який має постійне місцезнаходження або постійне місце проживання за межами України, створений та/або діє відповідно до законодавства зарубіжної держави, зокрема юридична особа, суб’єкт господарської діяльності, що не має статусу юридичної особи, об’єднання суб’єктів господарської діяльності, іноземний громадянин та особа без громадянства, які здійснюють господарську діяльність, а також громадянин України, що постійне проживає і здійснює господарську діяльність за межами України.

Інформаційний ринок – система економічних, організаційних і правових відносин щодо продажу і купівлі інформаційних ресурсів, технологій, продукції та послуг.

Інформація – відомості в будь-якій формі та вигляді, на будь-яких носіях (у тому числі листування, книги, помітки, ілюстрації (карти, діаграми, органограми, малюнки, схеми тощо), фотографії, голограми, кіно-, відео-, мікрофільми, звукові записи, бази даних комп’ютерних систем або повне чи часткове відтворення їхніх елементів), пояснення осіб та будь-які інші публічно оголошені чи документовані відомості.

Іпотека – застава землі, нерухомого майна, згідно з якою земля та/або майно, що становить предмет застави, залишається у заставодавця або третьої особи.

Іпотечний договір – договір застави нерухомого майна.

Істотний недолік – недолік, який робить неможливим чи недо­пустимим використання товару відповідно до його цільового призна­чення, виник з вини виробника (продавця, виконавця), після його усунення проявляється знову з незалежних зід споживача причин і при цьому наділений хоча б однією з нижченаведених ознак: а) він узагалі не може бути усунутий; б) його усунення потребує понад чотирнадцять календарних днів; в) він робить товар суттєво іншим, ніж передбачено договором.

Ї

Їдальня – різновид об'єкта ресторанного господарства, що функціонує, як правило, за місцем роботи споживачів, реалізо­вує споживачам різноманітний асортимент страв, як правило, за зниженими цінами, має зал для споживачів, інші необхідні виро­бничі, складські, адміністративно–побутові приміщення.

К

Кафе – різновид об'єкта ресторанного господарства, що має виробничі приміщення, зал для відвідувачів і реалізує широкий асортимент страв і кулінарних виробів нескладного приготуван­ня, хлібобулочні і борошняні кондитерські вироби, гарячі і хо­лодні напої, кисломолочні продукти, товари, що купуються, із застосуванням методів самообслуговування або обслуговування офіціантами.

Квота (контингент) глобальна – квота, що встановлюється за товаром (товарами) без зазначення конкретних країн (груп країн), в які товар (товари) експортується або з яких імпортується.

Квота (контингент) групова – квота, що встановлюється за товаром (товарами) з визначенням групи країн, в які товар (товари) експортується або з яких імпортується.

Квота (контингент) індивідуальна – квота, що встановлюється за товаром (товарами) з визначенням конкретної країни, в яку товар (товари) може експортуватись або з якої може імпортуватись.

Квота антидемпінгова – граничний обсяг імпорту в Україну певного товару (товарів), що є об’єктом антидемпінгового розслідування та/або антидемпінгових заходів, який дозволено імпортувати в Україну протягом установленого строку і який визначається в натуральних та/або вартісних одиницях.

Квота експортна (імпортна) – граничний обсяг певної категорії товарів, який дозволено експортувати з території України (імпортувати на територію України) протягом установленого строку і який визначається в натуральних чи вартісних одиницях.

Квота компенсаційна – граничний обсяг імпорту в Україну певного товару (товарів), що є об’єктом антисубсидиційного розслідування та/або компенсаційних заходів, який дозволено імпортувати в Україну протягом установленого строку і який визначається в натуральних та/або вартісних одиницях.

Квота спеціальна – граничний обсяг імпорту в Україну певного товару (товарів), що є об’єктом спеціального розслідування та/або спеціальних заходів, який дозволено імпортувати в Україну протягом установленого строку і який визначається в натуральних та/або вартісних одиницях.

Керуючий санацією – фізична особа, яка відповідно до рішення господарського суду організовує санацію боржника.

Кіоск, ятка – торговельний об'єкт для роздрібного продажу товарів, який має постійне просторове місце, займає окрему за­криту споруду некапітального типу на одне робоче місце без тор­говельної зали для покупців та додаткової площі для розміщуван­ня запасу товарів.

Клопотання – письмове звернення з проханням про визнання за особою відповідного статусу, прав, свобод тощо.

Комерційна таємниця підприємства – відомості, пов’язані з виробництвом, технологічною інформацією, управлінням, фінансами та іншою діяльністю підприємства, що не є державною таємницею, розголошення (передання, втрата) яких може завдати шкоди його інтересам.

Комерційне право – сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини у сфері господарсько-торговель­ної діяльності.

Комерційний документ – рахунки, документи про відвантаження, про право власності, подібні або будь-які інші документи, які не є фінансовими документами.

Компенсаційний лізинг – форма лізингу, яка передбачає як лізингові платежі поставку лізингоодержувачем лізингодавцю товарів, вироблених з використанням об’єкта лізингу.

Конвертована валюта – іноземна валюта, зарахована до цієї категорії Національним банком України.

Конкуренція – змагальність суб’єктів господарювання, коли їхні самостійні дії ефективно обмежують можливості кожного з них однобічно впливати на загальні умови обігу товарів на відповідному товарному ринку і стимулюють виробництво необхідних споживачеві товарів.

Конкурс (тендер) – форма розміщення замовлення на виконання робіт, послуг, поставку продукції, яка передбачає вибір претендента шляхом оцінки його пропозиції.

Консорціум – тимчасове статутне об’єднання промислового і банківського капіталу для досягнення спільної мети.

Континентальний шельф – поверхня і надра морського дна до глибини моря 200 метрів у районах, прилеглих до узбережжя або до островів держави, але перебувають за межами зони територіального моря або за цією межею, до місця, де глибина покривних вод дає змогу розробляти природні багатства в цих районах.

Контрафактний товар – об’єкт інтелектуальної власності, переміщення якого через митний кордон України призводить до порушення прав правовласника, що захищаються відповідно до законодавства та міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Контрольний пакет акцій – пакет акцій, який дає змогу здійснювати контроль за діяльністю відповідного суб’єкта господарювання.

Конфіденційна інформація – 1. Відомості, якими володіють, користуються або розпоряджаються окремі фізичні чи юридичні особи і які поширюються за їхнім бажанням відповідно до передбачених ними умов. 2. Статистична інформація, яка належить до інформації з обмеженим доступом і якою володіє, користується або розпоряджається окремий респондент; поширюється така інформація виключно за згодою респондента відповідно до погоджених з ним умов.

Концерн – статутне об’єднання підприємств промисловості, наукових організацій, транспорту, банків, торгівлі тощо на основі повної фінансової залежності від одного або групи підприємців.

Корпорація – договірне об’єднання, створене на основі поєднання виробничих, наукових та комерційних інтересів, з делегуванням окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з її учасників.

Корупція – діяльність уповноважених виконувати функції держави осіб, спрямована на протиправне використання наданих їм повноважень для отримання матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг.

Кошти – валютні цінності, виражені у гривнях або в іноземній валюті.

Країна експорту – країна походження товару, що імпортується в Україну. Країною експорту може вважатися також країна-посередник (митний союз або економічне угруповання), за винятком випадків, коли зазначений товар перевозиться транзитом через цю країну, в ній не виробляється або в цій країні немає порівнянної ціни для цього товару.

Країна походження – країна (митний союз або економічне угруповання), в якій товар було повністю вироблено або піддано значній переробці чи обробці.

Крамниця-склад, магазин-склад – торговельний об'єкт, обладнаний як товарний склад, де здійснюються операції з оптового та роздрібного продажу товарів.

Кредит – кошти і матеріальні цінності, які надаються резидентами або нерезидентами в користування юридичним або фізичним особам на визначений строк під відсотки. Кредит розподіляється на фінансовий, товарний, інвестиційний, податковий, під цінні папери, що засвідчують відносини позики.

Кредитор – юридична або фізична особа, яка має в установленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов’язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи Державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов’язкових платежів).

Кредиторська заборгованість – кошти підприємства, організації або установи, які підлягають сплаті відповідним юридичним або фізичним особам.

Кредитоспроможність – наявність передумов для отримання кредиту і здатність повернути його. Визначається показниками, які характеризують позичальника: акуратність при розрахунках за раніше отримані кредити, його поточний фінансовий стан, здатність у разі потреби мобілізувати кошти з різних джерел.

Кулінарні вироби – харчовий продукт, що доведений до кулінарної готовності, але який може вимагати незначного додаткового оброблення (охолодження, розігрівання, порціювання та оформлення).

Кулінарні напівфабрикати – харчовий продукт, кулінарно оброблений, але не доведений до кулінарної готовності, який використовується для подальшого виготовлення кулінарних виробів.

Купівля-продаж товарів, виконання робіт, надання послуг з примусовим асортиментом – купівля-продаж одних товарів, виконання робіт, надання послуг за умови купівлі-продажу інших товарів, виконання робіт, надання послуг, не потрібних споживачу або контрагенту.

Л

Лізинг – підприємницька діяльність, що спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів і полягає в наданні лізингодавцем у виключне користування на визначений строк лізингоодержувачу майна, що є власністю лізингодавця або набувається ним у власність за дорученням і погодженням з лізингоодержувачем у відповідного продавця майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

Ліквідатор – фізична особа, яка відповідно до рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури щодо боржника, визнаного банкрутом, і забезпечує задоволення визнаних судом вимог кредиторів у встановленому законом порядку.

Ліквідація – припинення діяльності суб’єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів задоволення визнаних судом вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Ліквідність – здатність банку забезпечити своєчасне виконання грошових зобов’язань, яка визначається збалансованістю активів і пасивів балансу банку, відповідністю строків розміщення активів строкам залучення пасивів банку.

Ліцензіар – орган, уповноважений Кабінетом Міністрів України видавати ліцензії на певні види підприємницької діяльності.

Ліцензіат – суб’єкт господарювання, який отримав ліцензію на здійснення певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

Ліцензійний реєстр – список суб’єктів господарювання – ліцензіатів, який формується і ведеться органом ліцензування відповідно до отриманої ліцензіатами ліцензії як автоматизована система збирання, нагромадження, захисту та обліку відомостей про цих суб’єктів.

Ліцензійні операції – продаж і придбання виключних прав на запатентований винахід або дозволу на використання винаходу чи ноу-хау з дотриманням певних юридичних заходів.

Ліцензійні умови – встановлений з урахуванням вимог законів вичерпний перелік організаційних, кваліфікаційних та інших спеціальних вимог, обов’язкових для виконання при здійсненні певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

Ліцензія1. Документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов. 2. Дозвіл власника патенту (ліцензіара), що видається іншій особі (ліцензіату), на використання винаходу (корисної моделі) на певних умовах.

Ліцензія антидемпінгова – відповідно оформлене право на імпорт в Україну протягом установленого строку певного товару (товарів), який є об’єктом антидемпінгового розслідування та/або антидемпінгових заходів.

Ліцензія виключна – передання власником патенту або його правонаступником (ліцензіаром) права на користування зазначеним у патенті об’єктом права інтелектуальної власності будь-якій особі (ліцензіату), включаючи право продажу ліцензій третім особам.

Ліцензія відкрита (індивідуальна) – дозвіл на експорт (імпорт) товару протягом певного періоду (але не менше одного місяця) з визначенням його загального обсягу.

Ліцензія генеральна – відкритий дозвіл на експортні (імпортні) операції з певним товаром (товарами) та/або з певною країною (групою країн) протягом строку дії режиму ліцензування щодо цього товару (товарів).

Ліцензія експортна (імпортна) – відповідно оформлене право на експорт (імпорт) протягом установленого строку певних товарів або валютних коштів з метою інвестицій і кредитування.

Ліцензія компенсаційна – відповідно оформлене право на імпорт в Україну протягом установленого строку певного товару (товарів), який є об’єктом антисубсидиційного розслідування та/або компенсаційних заходів.

Ліцензія разова (індивідуальна) – разовий дозвіл, що має іменний характер і видається для здійснення кожної окремої операції конкретним суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності на період, не менший за необхідний для здійснення експортної (імпортної) операції.

Ліцензія спеціальна – відповідно оформлене право на імпорт в Україну протягом установленого строку певного товару (товарів), який є об’єктом спеціального розслідування та/або спеціальних заходів.

Ліцензування – видання, переоформлення і анулювання ліцензій, видання дублікатів ліцензій, ведення ліцензійних справ та ліцензійних реєстрів, контроль за дотриманням ліцензіатами ліцензійних умов, видання розпоряджень про усунення порушень ліцензійних умов і законодавства у сфері ліцензування.

Ліцитатор – член аукціонної комісії, який проводить аукціон.

М

Магазин з відкритою викладкою товарів – різновид магази­ну, у якому покупець має вільний доступ до товарів, що відкрито викладені на робочому місці продавця, самостійно ознайомлюєть­ся з товарами, користується консультацією і допомогою продав­ця (наприклад, відмірювання та нарізання тканин, перевірка при­ладів у дії, консультації з правил користування товарами тощо) і відбирає необхідні йому товари; розрахунок за товари проводить­ся через стіл пакування або на робочому місці продавця.

Магазин самообслуговування – різновид магазину, у якому покупець має вільний доступ до всіх товарів, самостійно підбирає і доставляє відібрані товари до вузла розрахунку; не виключаєть­ся можливість відпуску продавцями товарів, що потребують на­різки, зважування (без попередньої оплати); вартість проданих товарів у магазині самообслуговування за цим методом має становити не менше ніж 70% обсягу його товарообороту.

Магазин, крамниця – основний вид торговельного об'єкту роздрібної торгівлі, призначений для організації продажу товарів кінцевим споживачам і надання їм торговельних послуг.

Майно підприємства – основні фонди та обігові кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства.

Майнове право – права володіння, користування і розпоряджання своїм майном.

Майново-господарські зобов’язання – цивільно-правові зобов’язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов’язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматись від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов’язаної сторони виконання її обов’язку.

Мала архітектурна форма для здійснення підприємницької діяльності – невелика споруда, яка виконується з полегшених конструкцій і встановлюється тимчасово без влаштування фундаментів.

Марка акцизного збору – спеціальний знак, яким маркуються алкогольні напої та тютюнові вироби. Наявність такої марки на цих товарах підтверджує сплату акцизного збору, легальність ввезення та реалізації на території України цих виробів.

Матеріальна шкода, що вважається завданою у великому розмірі – вид шкоди, коли вартість примірників незаконно відтворених чи розповсюджених творів, матеріальних носіїв комп’ютерних програм, баз даних, виконань фонограм і програм мовлення, аудіо- та відеокасет, дискет, інших носіїв інформації або сума доходу, отриманого в результаті незаконного опублікування, виконання, показу чи публічного оприлюднення творів, комп’ютерних програм, баз даних, виконань, фонограм, програм мовлення, продажу аудіо- та відеокасет, дискет, інших носіїв інформації у 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян; завданою в особливо великому розмірі вважається шкода, коли вартість переліченого або сума доходу в 1000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Мирова угода – домовленість між боржником і кредитором (групою кредиторів) про відстрочку та/або розстрочку платежів або припинення зобов’язання за угодою сторін.

Митний брокер (посередник) – підприємство, що здійснює декларування товарів і транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон України, і має ліцензію на право здійснення митної брокерської діяльності, видану спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи. Митним брокером може бути тільки підприємство-резидент. Від імені цього підприємства декларування товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, може здійснювати його відокремлений структурний підрозділ (філія, представництво тощо).

Митний орган – спеціально уповноважений орган виконавчої влади в галузі митної справи, на який відповідно із законодавством покладено безпосереднє здійснення митної діяльності.

Мінімаркет – магазин самообслуговування торговельною площею до 200 кв. м. з асортиментом продовольчих і непродовольчих товарів не менше 500 асортиментних позицій.

Монополізація – досягнення суб’єктом господарювання монопольного (домінуючого) становища на ринку товару, підтримання або посилення цього становища.

Монопольна діяльність – дії (бездіяльність) суб’єктів господарювання за умови монопольного становища на ринку одного суб’єкта господарювання (групи суб’єктів господарювання) у виробництві та реалізації товарів, а також дії (бездіяльність) органів державної влади, органів місцевого самоврядування, адміністративно-господарського управління та контролю, спрямовані на недопущення, істотне обмеження чи усунення конкуренції.

Монопольна цін а – ціна, яка встановлюється суб’єктом господарювання, що займає монопольне становище на ринку, іпризводить до обмеження конкуренції або порушення прав споживача.

Монопольне (домінуюче) становище суб’єкта господарювання – становище суб’єкта господарювання на ринку, яке дає йому можливість самостійно або разом з іншими суб’єктами господарювання визначати умови обороту товарів на ринку завдяки тому, що суб’єкт господарювання не має на ринку товару жодного конкурента або не зазнає значної конкуренції внаслідок обмеженості можливостей доступу інших суб’єктів господарювання щодо закупівлі сировини, матеріалів та збуту товарів, наявності бар’єрів доступу на ринок інших суб’єктів господарювання, наявності пільг чи інших обставин, є одним з двох чи більше суб’єктів господарювання, що діють на ринку товару, якщо між ними немає конкуренції або є незначна конкуренція, і при цьому вони разом узяті не мають на ринку товару жодного конкурента або не зазнають значної конкуренції внаслідок обмеженості можливостей доступу інших суб’єктів господарювання щодо закупівлі сировини, матеріалів та збуту товарів, наявності бар’єрів доступу на ринок інших суб’єктів господарювання, наявності пільг чи інших обставин.

Монопольне утворення – підприємство, об’єднання, господарське товариство чи інше утворення, що займає монопольне становище на ринку.

Мораторій на задоволення вимог кредиторів – зупинення виконання боржником усіх вимог кредиторів за зобов’язаннями, що виникли до дня порушення провадження у справі про банкрутство, включаючи вимоги за зобов’язаннями, що виникли після порушення справи, але згідно із законодавством належать до вимог конкурсних кредиторів, а також зупинення будь-яких заходів, спрямованих на забезпечення примусового виконання таких вимог.

Н

Назва місця походження товару – назва географічного місця, яка вживається як позначення в назві товару, що походить із зазначеного географічного місця і має особливі властивості, виключно або здебільшого зумовлені характерними для цього географічного місця природними умовами або поєднанням цих природних умов з характерним для цього географічного місця людським фактором.

Національний товаровиробник – сукупність виробниківподібного товару або тих із них, сукупне виробництво яких становить основну частину сукупного обсягу виробництва в Україні цього товару.

Недобросовісна конкуренція – будь-які дії в конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 571 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.054 с)...