Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Що таке гучність звуку? Що таке поріг чутності? Що таке поріг больового відчуття?



Слуховий орган людини сприймає у вигляді чутного звуку коливання пружного середовища, що мають частоту приблизно від 20 до 20 000 Гц, але найбільш важливий для слухового сприйняття інтервал від 45 до 10 000 Гц.
Сприйняття людиною звуку залежить не тільки від його частоти, але і від інтенсивності і звукового тиску. Найменша інтенсивність I0 і звуковий тиск Р0, які сприймає людина, називаються порогом чутності. Граничні значення I0 і Р0 залежать від частоти звуку. При частоті 1000 Гц звуковий тиск Р0 = 2 · 10-5 Па, I0 = 10-12 Вт/м2. При звуковому тиску 2 · 102 Па і інтенсивності звуку 10 Вт/м2 виникають больові відчуття (больовий поріг). Між порогом чутності і больовим порогом лежить область чутності.

Гучність (звуку) - [ N ]; (loudness, громкость звука) - величина, що характеризує розмір слухового відчуття для даного звуку. Гучність звуку складно залежить від звукового тиску, частоти та форми звукових коливань. Якщо частота і форма коливань залишаються незмінними, то гучність звуку зростає зі збільшенням звукового тиску. Людське вухо є найчутливішим до звуку в інтервалі частот 1… 5 кГц.З огляду на наведене гучність звуку не має конструктивного визначення і тому для неї неможливо ввести розмірність та одиницю.Безпосередню суб'єктивну оцінку гучності звуку можна наводити також із застосуванням позасистемної одиниці сон ( sone, сон), що відповідає гучності звуку з рівнем 40 фон при частоті 1 кГц.

Для чистих тонів збільшення рівня гучності на 10 фон приблизно відповідає подвоєнню гучності в сонах, тобто 2 сон відповідає 50 фон, 4 сон - 60 фон тощо.





Дата публикования: 2015-01-26; Прочитано: 2102 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...