Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Філософія: предмет, основні проблеми і зв’язок із світоглядом



Назва «філософія» походить від двох грецьких слів – «філос» та «софія», які у перекладі означають «любов до мудрості». Філософія – це система теоретичних поглядів на світ у цілому і місце людини у цьому світі.

Предметом філософії є:

1. Навколишній світ

2. Суспільство

3. Внутрішній світ людини.

Загалом філософія цікавиться будь-якою проблемою тільки для того, щоб розібратися, що таке людина.

Філософія та світогляд тісно взаємопов’язані. Так, у філософії однією із її функцій є світоглядна, яка дає людини найбільш ширші поняття про світ, про буття людини, яка допомагає осмислити життя.

Висновок: Таким чином, філософія – це погляд людини на світ та на саму себе, своє сприйняття світу та його законів.

Питання№4 Категорія змісту і форми.

Категорії змісту і форми відображають об'єктивний світ, оскільки всі предмети, процеси і явища природи та суспільства мають свій зміст і свою форму.

Зміст - це сукупність елементів, процесів, зв'язків, які становлять даний предмет чи явище. Він також відображає внутрішній і вирішальний зв'язок. Проте не в його найзагальнішому вигляді, а в такому, що реалізується в кожному окремому предметі (групі предметів) на певному етапі розвитку, за певних умов.

Форма є вираженням змісту, його обумовленням. Це внутрішня і зовнішня організація змісту, спосіб його існування, який має певну визначеність, стабільність і самостійність.

Форма нерозривно пов'язана зі змістом, а через нього - з сутністю.

Згідно з діалектикою "зміст" і "форма" знаходяться в органічній єдності, є співвідносними поняттями, які відображають дві взаємозалежні, суперечливі сторони буття предмета, явища, процесу.

Із сказаного випливає, що зміст входить у норму як його об'єктивна основа, а форма виражає зміст як його організація. Немає безформного змісту, як і немає безформної речі. Форма не існує сама по собі. Вона позбавлена будь-якої цінності, якщо не є формою змісту. Тому не можна погодитися з тими, хто відриває форму від змісту і наділяє її самостійним існуванням.

Питання №5 Категорія «буття». Основні форми буття. Специфіка буття людини.

Буття - категорія філософії, яка охоплює все існуюче як матеріальне, так і духовне. Основні форми буття:





Дата публикования: 2015-01-26; Прочитано: 707 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...