Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Активи, які перебувають у процесі виробництва



Активи, які утримуються для подальшого продажу.

Судячи з цієї ознаки, під цими запасами слід розуміти активи, облік яких ведеться на рахунках:

25 «Напівфабрикати», у разі якщо ці активи призначені для продажу на сторону;

26 «Готова продукція»;

27 «Продукція сільськогосподарського виробництва», у разі якщо ці активи призначені для продажу на сторону;

28 «Товари».

Активи, які перебувають у процесі виробництва.

У цьому разі Йдеться про запаси, облік яких ведеться на рахунках:

21 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі»;

23 «Виробництво»;

24 «Брак у виробництві».

3. Активи, які утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством.

Це запаси, облік яких ведеться на рахунках:

20 «Виробничі запаси»;

22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»;

25 «Напівфабрикати», у разі якщо ця продукція призначена для власного споживання;

27 «Продукція сільськогосподарського виробництва», у разі якщо ця продукція призначена для власного споживання.

Таким чином, визначення терміна «запаси» охоплює всі активи, облік яких ведеться на рахунках класу 2. Розгляньмо їх у тому порядку, в якому вони представлені Планом рахунків.

Виробничі запаси — запаси, що використовуються у процесі виробничої діяльності як предмет праці і споживаються цим виробництвом протягом одного господарського (операційного) циклу, після завершення якого цілком переносять свою вартість на вартість кінцевого продукту. Облік виробничих запасів ведеться на відповідних цим активам субрахунках рахунка 20.

При складанні фінансової звітності до балансової статті «Виробничі запаси» (рядок 100), крім активів. Що за діючим Планом рахунків об'єднуються під цією назвою на рахунку 20, зараховуються:

• напівфабрикати власного, виробництва (рахунок 25);

• не передані в експлуатацію МШП (рахунок 22);

• продукція власного сільськогосподарського виробництва (рахунок 27), якщо ця продукція вирощувалася не з метою продажу стороннім суб'єктам як сировини, а з метою подальшого використання цієї сировини у власному виробництві.

МШП, передані в експлуатацію на дату балансу, не визнаються активами, а їх вартість списується на витрати, понесені у зв'язку з випуском кінцевого продукту, незалежно від стадії, на якій в даний час перебуває його виготовлення, але залежно від виду продукції або напряму діяльності чи підрозділу, де ці МШП експлуатуються.

Тварини на вирощуванні та відгодівлі — запаси неробочих і непродуктивних тварин, які утримуються (вирощуються і відгодовуються) з метою їх реалізації.

Облік тварин на вирощуванні та відгодівлі ведеться на відповідних цим активам субрахунках рахунка 21. При складанні фінансової звітності до балансової статті «Тварини на вирощуванні та відгодівлі» (рядок 110) зараховується сальдо за рахунком 21.

Незавершене виробництво — частина виробничих запасів, що в результаті часткової обробки (переобробки, комплектації) набули нової вартості, але на даний час ще не зараховані до складу готової продукції.

Облік незавершеного виробництва ведеться на відповідних виду основної діяльності субрахунках рахунка 23 «Виробництво».

При складанні фінансової звітності до балансової статті «Незавершене виробництво» (рядок 120) зараховується сальдо за рахунком 23 «Виробництво» та сальдо за рахунком 24 «Виробничий брак» (якщо виправлення браку є можливим).

У разі якщо на рахунку 24 ведеться облік невиправного браку, сальдо цього рахунку (субрахунку) у звітний баланс до статті «Незавершене виробництво» не зараховується, а відповідно до обставин списується на витрати звітного періоду (не визнається активом) або приєднується до статті «Готова продукція», якщо бракована продукція може бути реалізована (подібно до того, як реалізуються відходи виробництва).

На сільгосппідприємствах до складу активів, що перебувають на стадії незавершеного виробництва, зараховують:

- витрати під посіви однорічних культур (до збирання врожаю) і багаторічних трав,

- витрати на вирощування багаторічних насаджень;

- витрати на утримування молодняку худоби (з яких складається собівартість цієї худоби), якщо введення цих активів надалі, з настанням продуктивної стадії, не планується, а планується реалізація вирощеної худоби на сторону

До складу незавершеного виробництва зараховується також вартість яєць в інкубаторах, вартість меду у вуликах тощо.

На підприємствах, які надають послуги, виконують роботи (зокрема ремонтні, будівельні, проектні тощо), до статті «незавершен е виробництво» зараховуються витрати, понесені у зв'язку з виконанням робіт (наданням послуг, які на дату складання балансу ще не прийняті замовниками.

Готова продукція – запаси, запаси, що є продуктом матеріального виробництва, цілком завершені обробкою (переробкою) і на даний час перебувають на стадії цілковитої готовності до реалізації.

При складанні фінансової звітності до балансової статті «Готова продукція» (рядок 130) зараховується сальдо за рахунком 26.

До складу готової продукції може бути переведена частина запасів, які обліковувались на рахунку 24 «Виробничий брак», якщо ця бракована продукція не підлягає виправленню, але може бути реалізована на сторону, а також частина запасів, які обліковувались на рахунку 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва», якщо ця продукція вирощувалася підприємством з метою реалізації стороннім суб’єктам.

Товари – запаси, придбані з метою подальшого продажу без додаткової обробки

Облік товарів ведеться не відповідних товарним групам субрахунках рахунка 28. При складанні фінансової звітності до балансової статті «Товари» (рядок 140) зараховується сальдо за рахунком 28.

На підприємствах роздрібної торгівлі у разі ведення обліку товарів за цінами продажу, сальдо за статтею «товари» звітного балансу показується у згорнутому вигляді, тобто за вирахуванням контрактиву «Торгова націнка» з продажної вартості товарів, які залишилися нереалізованими на дату балансу.

Торгова націнка — запланований підприємством роздрібної торгівлі валовий прибуток, що додається до вартості придбаних товарів у разі, якщо облік цих товарів ведеться за продажними цінами.





Дата публикования: 2015-01-24; Прочитано: 550 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...