Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Керування надійністю машин на всіх стадіях їх життєвого циклу



МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ І ПІДВИЩЕННЯ НАДІЙНОСТІ ТЕХНІКИ

Керування надійністю машин – це встановлення, забезпечення і підтримання її заданого рівня, який здійснюється шляхом систематичного контролю і цілеспрямованої дії на умови та фактори, що впливають на надійність. Принциповою є заміна окремих і розрізнених заходів їх комплексом, який забезпечує заданий рівень надійності машини на всіх стадіях її життєвого циклу, тобто при проектуванні, виготовленні та експлуатації.

Надійність виробів машинобудування закладається на стадії конструювання. Характер зміни технічного стану елементів машин та їх надійність залежать від конструкцій, застосованих матеріалів, захисних покриттів, мастила та ін.

Надійність машин забезпечується на стадії виробництва. Важливими заходами при цьому є технологічні методи підвищення надійності деталей та вузлів машини.

Реалізується надійність виробів в експлуатації. Наскільки повно виявляється закладена у машині надійність у процесі роботи, визначається прийнятою системою, якістю технічного обслуговування і ремонту, кваліфікацією обслуговуючого персоналу, впливом зовнішнього середовища тощо.

Комплексний підхід до проблеми керування надійністю машин відображено в єдності і взаємозв’язку технічних, економічних, соціальних та організаційних заходів, які забезпечують потрібну надійність машин (рис. 6.1). При цьому важливе значення має використання для цієї мети досягнень фундаментальних і прикладних наук. Схема структури наукового забезпечення надійності машин наведена на рис. 6.2.

Рис. 6.1. Схема впливу підвищення надійності на зміни техніко-економічних показників використання машин

Керування надійністю машин здійснюється через їх основні комплексні показники безвідмовності, довговічності, збережуваності та ремонтопридатності. Поліпшення показників надійності призводить до економії матеріальних, трудових і енергетичних ресурсів при використанні машин.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 407 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...