Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Національна безпека України



ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 1

Закон України "Про основи національної безпеки України":

Цей Закон визначає основні засади державної політики, спрямованої на захист національних інтересів і гарантування в Україні безпеки особи, суспільства і держави від зовнішніх і внутрішніх загроз в усіх сферах життєдіяльності.

Інформаційна безпека - стан захищеності життєво важливих інтересів людини, суспільства і держави, при якому запобігається нанесення шкоди через: неповноту, невчасність та невірогідність інформації, що використовується; негативний інформаційний вплив; негативні наслідки застосування інформаційних технологій; несанкціоноване розповсюдження, використання і порушення цілісності, конфіденційності та доступності інформації.

Сучасний стан інформаційної безпеки України:

• Посилюється негативний зовнішній вплив на інформаційний простір України, що загрожує розмиванням суспільних цінностей і національної ідентичності.

• Недостатніми залишаються обсяги вироблення конкурентоспроможного національного інформаційного продукту.

• Наближається до критичного стан безпеки інформаційно-комп'ютерних систем у галузі державного управління, фінансової і банківської сфери, енергетики, транспорту, внутрішніх та міжнародних комунікацій тощо.

Внутрішні та зовнішні чинники, які впливають на стан інформаційної безпеки:

1. Політична обстановка у світі.

2. Наявність потенційних зовнішніх і внутрішніх загроз.

3. Стан і рівень інформаційно-комунікаційного розвитку країни.

4. Внутрішньополітична обстановка в державі.

Загрози інформаційного забезпечення державної політики України:

• Монополізація інформаційного ринку України, його окремих секторів вітчизняними і закордонними інформаційними структурами.

• Блокування діяльності державних засобів масової інформації з інформування української і закордонної аудиторій.

• Низька ефективність інформаційного забезпечення державної політики України внаслідок дефіциту кваліфікованих кадрів, відсутність системи формування і реалізації державної інформаційної політики.

Основні напрямки створення концепції інформаційної безпеки України:

1. Інформаційна безпека держави являє собою такий стан інститутів держави і суспільства, за якого забезпечується надійний захист національних інтересів країни і її громадян в інформаційній сфері.

2. Обов'язок забезпечення інформаційної безпеки як невід'ємної складової національної безпеки покладається на інформаційну організацію держави.

3. Інформаційна організація держави повинна бути гарантом інформаційної безпеки держави та її інститутів,

4. Актуальним науковим і практичним завданням у сфері забезпечення інформаційної безпеки України є досягнення єдиного підходу до визначення оптимальних моделей і шляхів забезпечення інформаційної безпеки держави






Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 525 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...