Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості та закономірності розвитку міжнародної економіки



До основних особливос­тей розвитку міжнародної економіки належать:

1. Цілісність формування міжнародної економіки в сучасних умовах. Це озна­чає, що в наш час міжнародна економіка розвивається і може функціонува­ти як цілісний соціально-економічний організм.

2. Системність міжнародної економіки. Ця особливість означає, що між­народна економіка розвивається як система, що має ядро та органічно пов'язані з ним структурні елементи.

3. Діалектичність міжнародної економіки. Ця особливість означає, що роз­виток міжнародної економіки відбувається за рахунок розв'язання при­таманних йому внутрішніх діалектичних протиріч. Вони мають місце як всередині ядра системи міжнародної економіки, в його структурних еле­ментах, так і у взаємодії між ними.

4. Суперечливість міжнародної економіки. Ця особливість фіксує конкрет­ний стан розвитку взаємовідносин між найбільш розвиненими структурни­ми елементами міжнародної економіки, які претендують на абсолютизацію свого пріоритету. Йдеться про суперечності, насамперед, між основними центрами міжнародної економіки, такими як США, Західна Європа, Япо­нія.

5. Інтегративність міжнародної економіки. Ця особливість означає, що у
процесі розвитку міжнародної економіки з'являються загальні закономірності. Вони властиві її структурним елементам та світового господарству
як цілісному утворенню.

Основними закономірностями розвитку міжнародної економіки є:

а) підвищення рівня усуспільнення виробництва в межах міжнародної
економіки, що знаходить своє вираження у створенні великих господарських одиниць, наприклад, транснаціональних компаній;

б) залучення національних економіку світові господарські зв’язки, що передбачає, насамперед, розвиток господарських відносин між різними галузями виробництва країн світу;

в) зближення національних господарств, що передбачає адаптацію, переплетення їхніх економічних потенціалів;

г) гармонізація рівнів економічного розвитку національних господарств.
Ця закономірність виявляється у процесі зближення кількісних показників, які характеризують економічний розвиток країн світу. Такими показниками, наприклад, є виробництво продукції на душу населення, обсяги експорту, імпорту тощо;

д) динамізм розвитку національних господарств виявляється у постійних темпах зростання суспільного виробництва протягом тривалих проміжків часу.

Перелічені закономірності є загальними для розвитку міжнародної еко­номіки. Поряд з ними існують ті, що характеризують міжнародні економічні зв'язки між країнами світу. До них треба віднести інтернаціоналізацію госпо­дарського життя, міжнародний поділ праці, міжнародну економічну інтегра­цію. Розглянемо ці закономірності більш детально.

І. Інтернаціоналізація господарського життя як закономірність міжнарод­ної економіки означає процес переростання суспільним виробництвом на­ціональних кордонів. Основною формою цієї закономірності є зовнішня торгівля конкретних країн світу.

II Міжнародний поділ праці як закономірність міжнародної економіки озна­чає раціональний спосіб використання суспільної праці в її межах.

III. Міжнародна економічна інтеграція (МЕІ). це процес стирання розбіжностей між країнами у сфері економіки, між суб'єктами господарської діяльності.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 344 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...