Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття судової влади, завдання та основні ознаки



Поняття судової влади в законодавстві та в науковій літературі розглядається в двох аспектах: 1) судова влада як владні повноваження спеціальних державних органів (судів), які відрізняються від повноважень органів законодавчої та виконавчої влади; 2) судова влада як система незалежних судових органів держави, які здійснюють правосуддя та інші повноваження, передбачені законодавством. Судову владу представляють незалежні суди, які наділені владними повноваженнями, від імені держави в установленому законом порядку здійснювати правосуддя з метою відновлення порушеного права і справедливості, у тому числі шляхом застосування заходів державного примусу до осіб, які посягають на охоронювані законом інтереси. Завданнями правосуддя є: всебічне зміцнення законності й правопорядку; запобігання злочинам та іншим правопорушенням; охорона від будь-яких посягань закріплених у Конституції України основних засад суспільного ладу, його політичної та економічної систем, соціально-економічних, політичних та особистих прав і свобод громадян, проголошених і гарантованих Конституцією та законами України, прав і законних інтересів підприємств, установ, організацій, громадських об’єднань; виховання громадян у дусі точного й неухильного виконання Конституції та законів України, додержання дисципліни праці, чесного ставлення до державного і громадського обов’язку, поваги до прав, честі й гідності громадян; виправлення й перевиховання осіб, які порушили закон.

До основних ознак правосуддя слід віднести: здійснення правосуддя виключно спеціальними державними органами — судами (суддями), які у своїй діяльності є незалежними і підкоряються тільки закону; розгляд будь-яких справ у судах із дотриманням особливого порядку, регламентованого процесуальним законом, — порядку судочинства; загальнообов’язковість будь-яких судових рішень у справах, що проголошуються ім’ям України і мають силу закону.

удова система України становить сукупність усіх судів держави, заснованих на єдиних засадах організації і





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 409 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...