Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості взаємовідносин Президента України з парламентом і урядом



Згідно ст. 93 Конституції України Президенту України належить право законодавчої ініціативи. Законопроекти, що вносяться Президентом України до Верховної Ради в порядку законодавчої ініціативи, можуть бути двох видів: звичайні законопроекти та законопроекти про внесення змін до Конституції. При цьому законопроекти, визнані Президентом як невідкладні, розглядаються Верховною Радою України позачергово. Глава держави може ініціювати не тільки звичайний законопроект, але і законопроект про внесення змін до Основного Закону (ст. 154), а якщо він стосується змін першого, третього і тринадцятого розділів, то Президент України має право призначити всеукраїнський референдум для затвердження цього законопроекту (в разі його схвалення двома третинами конституційного складу Парламенту України).Згідно ст. 94 Конституції України закон підписує Голова Верховної Ради і невідкладно направляє його Президентові України, і Президент протягом 15 днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради для повторного розгляду. У разі, якщо Президент протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений. Якщо ж при повторному розгляді закон знову прийнятий парламентом України не менш як двома третинами від її конституційного складу, Президент України зобов'язаний його підписати та офіційно оприлюднити протягом десяти днів. У разі, якщо Президент України не підписав такий закон, він невідкладно офіційно оприлюднюється Головою Верховної Ради України і публікується за його підписом. Закон набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного оприлюднення, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування.Вето - це право глави держави не погодитися з законом, прийнятим парламентом, але не набрав чинності.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1021 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...