Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Законодавчий процес, його основні стадії



В Україні до основних стадій законотворчості відносяться:Законодавча ініціатива;Обговорення законопроекту;Прийняття закону;Оприлюднення закону.Законодавча ініціатива є передбаченим ст.93 Конституції України правом певних суб'єктів (Президент України, народні депутати України і т.д.) внести для розгляду до Верховної Ради України відповідний законопроект (основна форма реалізації законодавчої ініціативи), що породжує обов'язок парламенту розглянути цей законопроект в відповідно до передбаченої процедури.Обговорення законопроекту - у Верховній Раді України починається після його включення до порядку денного (затверджується Верховною Радою). Попередньо законопроект розглядається у відповідних (профільних) постійних комітетах Верховної Ради, які приймають рішення про його готовність для обговорення в парламенті. Ці комітети доопрацьовують законопроект у разі його несхвалення Верховною Радою в першому читанні (здійснюють його підготовку до другого читання). Обговоривши законопроект Верховна Рада приймає рішення про його схвалення в першому читанні (інше рішення - законопроект відхиляється і направляється на доопрацювання).Прийняття закону - здійснюється шляхом голосування: закон приймається більшістю голосів від загальної кількості народних депутатів, зміна Конституції України вимагає не простого, а кваліфікованої більшості голосів (приймається не менше 2/ 3 від загальної кількості народних депутатів України).Прийнятий закон підписує Голова Верховної Ради України і передає його на підпис Президенту України (ст. 104 Конституції України).Подстадии стадії прийняття закону - підписання закону Президентом України. Президент України підписує закон протягом 10 днів з дня його отримання. У цей термін він може скористатися правом відкладеного вето і повернути Верховній Раді закон із зауваженнями для його повторного розгляду. Закон, прийнятий при його повторному розгляді, президент України зобов'язаний підписати протягом 7 днів. Оприлюднення закону - відбувається, за загальним правилом, шляхом його офіційного опублікування, тобто опублікування в офіційних друкованих виданнях. Офіційне опублікування закону - це оприлюднення (оголошення) від імені Верховної Ради України його повного і точного тексту для загального відома і повсюдної реалізацією. Опублікований закон набуває чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самим законом, але не раніше дня його опублікування (ст. 34 Конституції України). Закон як і інший нормативно-правовий акт, який визначає права і обов'язки громадян, не доведений до відома населення у порядку, встановленому законом, є недіючим (ст. 57 Конституції України).





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 464 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...