Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Політичні права і свободи громадян, їх характеристика



Політичні права і свобод, їх характеристика.Політичні права і свободи надають можливість особі брати участь у формуванні та здійсненні державної влади та місцевого самоврядування. Вони забезпечують активну самореалізацію людини в суспільстві і державі. Політичні права і свободи можуть бути реалізовані як індивідуально, так і колективно. До політичних прав відносяться: право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань (ст. 34); право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації (ст. 36); створення і діяльність політичних партій та громадських організацій (ст. 37); право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органи місцевого самоврядування (ч.1 ст. 38); право громадян на рівний доступ до державної служби та служби в органах місцевого самоврядування (ч.2 ст. 38); право на проведення публічних заходів (ст. 39).Політичні права можуть бути обмежені. Підставою обмеження є, крім загальних вимог ст. 23 та ч.2 ст. 64 Конституції, також конкретні вимоги ч. 3 ст. 34, ч. 2 ст. 35, ч. 1 ст. 36, ч. 1 і 3 ст. 37. Такі обмеження вважаються в міжнародній практиці допустимими (див. наприклад, ст. 4 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права)

35. Соціально-економічні права і свободи людини і громадянина в Україні.

Соціально -економічні та культурні права і свободи, їх характеристика.Економічні, Соціальні та культурні права й свободи людини й громадянина (статті: 41 - право на приватну власність; 42 - право на підпріємніцьку діяльність; 13 и 41 - право на КОРИСТУВАННЯ об'єктами державної та комунальної власності; 44 - право на страйк; 43 - право на працю; 45 - право на відпочинок; 46 - право на соціальний захист; 47 - право на житло; 49 - право на охорону здоров'я, медична допомога и медичне страхування). Економічні Гарантії констітуційніх прав и свобод громадян України це: способ виробництва; економічний лад Суспільства, Який має Забезпечувати неухильне зростання продуктивних на Основі Визнання й захисту різніх форм власності на засоби виробництва; соціально- орієнтована ринкова економіка; економічна свобода громадян та їхніх об'єднань у віборі форм и здійсненні підпріємніцької діяльності.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1392 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...