Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Право касаційного оскарження



Касаційне оскарження є однією з гарантій винесення господарськими судами законних судових актів і є самостійною стадією судового господарського процесу. З одного боку, касаційне провадження в судовому господарському процесі обмежується перевіркою дотримання норм матеріального і процесуального права судами нижчого рівня. З іншого боку, до повноважень господарського суду касаційної інстанції віднесено право змінювати рішення суду першої інстанції, постанову апеляційної інстанції, а також скасовувати їхнє рішення і приймати нове.

Касаційна інстанція – це стадія судового господарського процесу, яка передбачає перевірку господарським судом законності судових актів. Які набрали законної сили.

Касаційне оскарження складається з таких стадій: порушення касаційного провадження; підготовка до розгляду касаційної скарги (подання); судовий розгляд касаційної скарги (подання) і прийняття постанови.

Касаційне провадження має багато спільного з апеляційним провадженням, оскільки ці дві стадії судового процесу спрямовані на перевірку судових актів. У той же час мають місце і деякі відмінності, викликані тим, що предметом апеляційного провадження є судові рішення місцевих господарських судів, які не набрали законної сили (ч. 1 ст. 91 ГПК України), а касаційного – рішення місцевого господарського суду, що набрали законної сили, та постанови апеляційного господарського суду (ст. 107 ГПК України). Апеляційний господарський суд повторно розглядає справу за наявними та додатково поданими доказами (ч. 1 ст. 101 ГПК України), а суд касаційної інстанції перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права (ч. 1 ст. 111-7 ГПК України).

Право на подання касаційної скарги або касаційного подання мають, відповідно, сторони і прокурор. Таке ж право мають особи, яких не було залучено до участі у справі, якщо суд прийняв рішення чи постанову, що стосується їхніх прав та обов язків. Право на касаційне оскарження виникає з дня набрання рішенням чи постановою законної сили, за наявності передбачених чинним законодавством передумов.

Об єктом касаційного оскарження є рішення місцевого господарського суду, що набрало законної сили, та постанова апеляційного суду.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 310 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...