Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Юридична відповідальність суддів. Види юр. відповідальності



Дисциплінарна відповідальність суддів як вид юридичної відповідальності, полягає в накладенні на порушника суддівської дисципліни несприятливих позбавлень морального, матеріального та організаційного характеру, і є одним із засобів забезпечення відповідності діяльності і поведінки суддів професійним стандартам (суддівської дисципліни). В зв’язку з цим, гарантіями обґрунтованої реалізації відповідальності суддів мають бути: точне визначення її підстав, встановлення строків притягнення до відповідальності, належна процедура розгляду питання (змагальність, можливість оскарження рішення, особливий порядок формування і склад дисциплінарного органу. Особливості дисциплінарної відповідальності суддів виявляються в специфіці підстав, порядку її реалізації і статусі органів дисциплінарної влади, обумовлених службовим становищем суб’єкта, який притягується до відповідальності. Органи, що притягують суддів до дисциплінарної відповідальності (спеціальні органи дисциплінарної юрисдикції – кваліфікаційні комісії суддів), не мають повноважень по безпосередньому призначенню суддів на посади, а, в свою чергу судді не перебувають з ними у відносинах функціонального підпорядкування. Підставою дисциплінарної відповідальності суддів є вчинення дисциплінарного проступку, тобто винного, протиправного порушення службових обов’язків, що виражається в обмеженні або порушенні законних прав та інтересів осіб, які беруть участь у судочинстві або перешкоджанні доступу до правосуддя, порушенні суддівських обмежень, а також загальновизнаних моральних вимог.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 431 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...