Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Багатоаспектна декомпозиція складної системи. Поняття елемента системи



Декомпозиція – коли нова інформація отримується зі знання системи загалом.

Складні системи – це цілеспрямовані для розв’язування багатоцільових задач і для їх опису використовують взаємопов’язаний комплекс моделей.

Основною операцією аналізу є декомпозиція — поділ цілого на частини. Задача розпадається на підзадачі, система — на підсистеми, мета — на підцілі. При необхідності цей процес повторюється, що приводить до побудови ієрархічних деревовидних структур — дерев декомпозиції. Зазвичай об'єкт аналізу є складним, слабо структурованим, погано визначеним, а тому операцію декомпозиції здійснює експерт, і результати, отримані різними експертами, будуть різними.

Операція декомпозиції є не чим іншим, як співставленням об'єкта аналізу з деякою моделлю, виділення того, що відповідає елементам моделі, тобто питання повноти декомпозиції є питанням завершеності моделі. Якщо деякі підсистеми виявляються все ще надмірно складними, кожна з них поділяється (зі збереженням зв'язків) на кінцеве число дрібніших підсистем. Процедура поділу підсистем триває до отримання таких підсистем, які в умовах даної задачі будуть визнані досить простими та зручними для безпосереднього вивчення. Ці підсистеми, що не підлягають подальшому розчленування, назвемо елементами складної системи.

Таким чином, у загальному випадку складна система представляється як багаторівнева конструкція з взаємодіючих елементів, що об'єднуються в підсистеми різних рівнів.

Елемент - неподільна частина системи, що володіє самостійністю по відношенню до даної системи. Неподільність елемента розглядається як недоцільність обліку в межах моделі даної системи його внутрішньої будови. Сам елемент характеризується тільки його зовнішніми проявами у вигляді зв'язків і взаємозв'язків з іншими еле- тами.

Елемент – деякий об’єкт, складовий системи (матеріальний, технічний, функціональний, інформаційний і т і., що має ряд своїх властивостей і своє призначення, але внутрішня структура якого не має сенсу і не розглядається. Він представляється в системі як «чорна скринька».





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 979 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...