Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Двоїстий характер втіленоі в товарах праці.Конкретна і абстрактна праця



Праця товаровиробників одночасно і конкретний і абстрактний.

Конкретна праця – це труд що здійснюється в певній корисній формі і створює споживчу вартість товару. Різні види конкретного труда розрізняються по засобам і предметам праці по характеру тркдових опкрацій по цілям і результатам.

Суспільний труд незалежно від його конкретної форми називається абстрактним трудом, він є джерелом вартості.

Абстрактну працю характеризують 2 моменти:1)це матеріальні явища, витрата робочої сили у фізіологічному сенсі; 2)це суспільне і історичне явища. Двоїста природа труда товаровиробників – конкретний і абстрактний труд – є наслідком основного протиріччя простого товарного виробництва – протиріччя між приватним і суспільним характером труда товаровиробників.

Приватна праця – праця економічно відокремлених, розєднаних приватною власністю виробників, які заздалегідь, до обміну не знають чи будуть комусь потрібні продукти їх праці(що виробляти, скільки, це – їх приватна власність).

Суспільна праця – означає що його суспільний характер в процесі виробництва не проявляється, він виявляється лише в процесі обміну товарів. Товаровиробник намагається задовольнити суспільну потребу а задоволення його потреб залежить від праці інших товаровиробників. В умовах товарного господарства прояв суспільного характеру праці окремого виробника відбувається в акті обміну одного товару на інший на ринку. Обмін передбачає прирівнювання товарів а отже вияв затрат робочої сили в фізіологічному сенсі, абстрактного труда, що був втіленний утоварі. Абстрактний труд і вартість є засобом встановлення звязку між відокремленими виробниками.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 272 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...