Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Історична еволюція грошового обігу



Гроші – це загальний еквівалент, особливий товар цінність якого визначається всіма продавцями. В давнину в якості грошей слугували різноманітні товари: зерно, хутро, худоба, раби тощо. Поступово найбільш потрібним товаром стали метали. Грошовими металами стали – золото, срібло і мідь. Ідеальні гроші - золото, завдяки його особливим якостям: не псується, легко обробляється, легко транспортується. Крім того це досить рідкісний метал. Металеві гроші звичної круглої монетної форми почали карбуватися приблизно в 4 ст. до н.е. З розвитком торгівлі і збільшення її обсягів монети перестали влаштовувати купців. Перші паперові знаки почали використовувати в 6 ст. н.е. в Китаї. Різноманітні паперові знаки використовували в середньовічній Європі. Банківські білети сучасного типу – кінець 12ст., насамперед уряд тих країн, де були великі урядові витрати пов’язані з війною. Уряд завжди намагався використовувати гроші для фінансування державних витрат, вони зменшували вагу чи пробу дорогоцінних металів, друкували надмірну кількість паперових грошей, це постійно призводило до фінансових криз та погіршення якості грошового обігу.

В сучасних умовах в якості грошей використовують розміну металеву монету, карткові банкомати, чекові депозити, дорожні чеки та електронні гроші на пластикових картках. Частка готівкового обігу постійно зменшується.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 222 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...