Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття та склад податкового порушення



Податкове правопорушення — це вчинене у сфері оподаткування винне протиправне діяння (чи бездіяльність) суб'єкта оподаткування, за вчинення якого встановлена юр відповідальність. Податкове правопорушення є правопорушенням з усіченим складом, який включає три елементи: об'єкт, об'єктивна сторона, суб'єкт. Об'єктом податкового правопорушення є суспільні відносини, що виникають у сфері фінансової діяльності держави та органів місцевого самоврядування і в процесі реалізації яких формується доходна частина бюджетів та цільових фондів. Залежно від особливостей об'єкта виокремлюють два види податкових правопорушень: 1)правопорушення, що посягають на податкові відносини, пов'язані з безпосереднім здійсненням податкових стягнень і безпосередньо спричинюють фінансові втрати держави, органів місцевого самоврядування; 2)правопорушення, що посягають на відносини, які забезпечують додержання встановленого порядку управління в сфері оподаткування. Об'єктивна сторона податкового правопорушення визначається умовами його настання, тобто, конкретним змістом протиправного діяння: саме діяння, шкідливе для суспільства, його наслідки, причинний зв'язок між діянням і наслідком, час вчинення правопорушення, способи, повторність. Суб'єкт податкового правопорушення — особа, яка вчинила податкове правопорушення і відповідає ознакам, встановленим законом. Суб'єктами податкових правопорушень є суб'єкти податку. Можна виділити такі групи податкових правопорушень: правопорушення проти порядку ведення бухгалтерського обліку, складення і подання бухгалтерської та податкової звітності; правопорушення проти виконання дохідної частини бюджетів; правопорушення проти обов'язків по сплаті податків; правопорушення проти контрольних функцій податкових органів.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 2358 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...