Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Бюджетні повноваження України та органів місцевого самоврядування



Бюджетні повноваження - це права та обов'язки органів державної влади та місцевого самоврядування у галузі бюджетної діяльності, що визначаються Бюджетним кодексом України, щорічними законами про Державний бюджет, Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", іншими законами, рішеннями місцевих рад та локальними атами. Повноваження України у галузі зведеного бюджету ґрунтуються на необхідності забезпечення єдності бюджетної системи; проведенні єдиної фінансової, бюджетної, податкової політики; забезпеченні суверенітету держави та виконанні інших завдань і функцій держави. Верховна Рада України, яка виступає як повноважний представник усієї держави, і має закріплені Конституцією України виключні повноваження, що не можуть бути передані будь-якому іншому органові, безпосередньо втілює повноваження держави у галузі зведеного бюджету. Реалізуючи бюджетні права з метою виконання державних завдань і функцій, Верховна Рада України: - встановлює види бюджетів; - порядок і принципи об'єднання їх у бюджетну систему; - визначає види видатків, які включаються до державного і місцевих бюджетів; - визначає склад доходних джерел, з яких до державного і місцевого бюджетів надходять доходи; - встановлює загальний порядок і принципи розподілу доходів між окремими ланками бюджетної системи; - встановлює загальний порядок розподілу видатків між ланками бюджетів різного рівня; - затверджує бюджетну класифікацію, що забезпечує єдність бюджетної системи; -встановлює принципи й основні засади організації бюджетного процесу незалежно від рівня його здійснення; - встановлює основні бюджетні повноваження;- визначає загальну систему заходів щодо збалансування бюджетів усіх рівнів; - встановлює порядок складання Держбюджету.

В свою чергу бюджетні повноваження органів місцевого самоврядування реалізуються щодо держбюджету, власного бюджету і бюджетів нижчого рівня.
Місцеве самоврядування у будь-якій країні неможливе за відсутності хоч би однієї з умов: законодавчого забезпечення компетенції органів місцевого самоврядування; належної кількості фінансових ресурсів, необхідних для виконання своїх функцій місцевим самоврядуванням; державної політики підтримки місцевого самоврядування через перерозподіл фінансових ресурсів.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 330 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...