Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дія шуму на організм людини



Встановлено, що шум є загально біологічним подразником і в певних умовах може впливати на всі системи життєдіяльності людини. Найбільше вивчено вплив шуму на слуховий орган людини. Інтенсивний шум, особливо за високих частот – 4000 Гц і більше, при щоденному впливі призводить до виникнення професійного захворювання – туговухості, симптомом якого є повільна втрата слуху на обидва вуха.

Слуховий апарат людини неоднаково чутливий до звуків різної частоти. Найбільша чутливість до звуків середньої і високої частот від 1000 до 4000 Гц). Високочастотні шуми несприятливо впливають на організм людини. За дуже високого звукового тиску (120…140 дБ) може статися розрив барабанної перетинки.

Шум безпосередньо впливає на різні відділення головного мозку, змінюючи нормальні процеси вищої нервової діяльності. Ознаками негативного впливу шуму на організм людини є скарги на підвищення втомлюваності, загальну слабкість, роздратування, апатію, послаблення пам’яті, пітливість, зниження гостроти зору та зниження чутливості розрізнення кольорів. Страждає від шуму також вестибулярний апарат, порушуються функції кишково-шлункового тракту; підвищується внутрішньочерепний тиск, порушуються процеси обміну в організмі. Звукові коливання людина сприймає не лише вухом, а й через кістки черепа (так звана кісткова провідність).

Несприятливий вплив шуму на працюючу людину призводить до послаблення уваги, уповільнення психічних реакцій, зниження продуктивності праці, створюються передумови для виникнення нещасних випадків та аварій.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 242 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...