Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Країни з розвинутою ринковою економікою



Тема 12. Світове господарство та його еволюція.

План.

1.Суть і структура світового господарства.

2. Сучасні форми міжнародного економічного співробітництва.

Суть і структура світового господарства.

Світове господарствоце сукупність національних господарств, які беруть участь у міжнародному поділі праці і пов"язані між собою системою міжнародних економічних зв"язків. Із наведеного визначення суті світового господарства видно, що в основі об"єднання національних економік в єдине світове господарство лежить міжнародний поділ праці, тобто спеціалізація окремих країн на виробництві певних видів продукції відповідно до їх природно-кліматичних, історичних та економічних умов.

Процес становлення світового господарства охоплює декілька взаємозв"язаних етапів. Перший етап припадає на кінець ХІХ стол.ття і завершується формуванням всесвітнього господарства на основі світового капіталістичного господарства. Він охопив:

а) індустріально розвинені країни;

б) економічно слабо розвинені;

В) колоніальні (залежні).

На цьому етапі переважали неекономічні методи пригноблення, тобто пряме насильство, загарбання.

Другий етап охопив початок 20-тих років ХХ століття і тривав до 90-х років. У цей період проходить поділ країн світу на дві системи: світове капіталістичне господарство та країни соціалістичного табору.

У бувших соціалістичних країнах функціонувала адміністративно-командна система, яка базувалася на переважно державній власності і жорсткому централізованому плануванні.

Третій етап бере свій початок з 90-х років ХХ століття. Вилучається ідеологічний принцип поділу світу на системи. Формується нове його бачення, основу якого склали три групи країн:

Країни з розвинутою ринковою економікою.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 249 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...