Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Анотація



Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Юридичний факультет

Кафедра цивільного права

Укладач: д.ю.н. професор Кохановська О.В.

"Цивільно-правові проблеми інформаційних відносин"

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

для студентів спеціальності 6.060100 “Право”

Затверджено

на засіданні кафедри

Протокол №__

від „__” _______ 2009 р.

Зав. кафедрою

_________ проф. Майданик Р.А.

Декан юридичного факультету

_________ д.ю.н. ______________

Київ - 2008

Робоча навчальна програм зі спецкурсу "Цивільно-правові проблеми інформаційних відносин" для магістрів юридичного факультету

Укладач:

д. ю. н., професор кафедри цивільного права Кохановська Олена Велеонінівна

Лектор: д.ю.н., проф.. Кохановська О.В.

Викладач: д.ю.н., проф. Кохановська О.В.

ПОГОДЖЕНО:

з науково-методичною комісією

юридичного факультету

"____" _______________ р.

Авторські права застережені

З М І С Т

Анотація....................................................................... 4

Організаційно-методичні вказівки.................. 5

Тематичний план курсу......................................... 6

Програма курсу......................................................... 7

Нормативні акти..................................................... 10

Спеціальна література....................................... 14

Контрольні питання.............................................. 24

Тематика магістерських робіт......................... 28

Анотація

Цілеспрямований розвиток інформаційних відносин, зростання обсягу застосування новітніх інформаційних технологій призвели наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття до стрімкого формування інформаційного суспільства, яке характеризується, перш за все, переорієнтацією економіки з використання матеріальних ресурсів на ефективне впровадження знань, підтримку інновацій, науки, освіти.

В Україні, так само як і в усьому світі, проблемам інформації та інформаційних відносин приділяють увагу фахівці різних галузей права, однак найбільший інтерес в останні роки викликають питання, пов’язані із регулюванням інформаційних відносин у цивільному праві, реалізацією та захистом інформаційних прав. Дослідження особливостей інформації як об’єкта права, суб’єктного складу інформаційних правовідносин, їх змісту, принципів інформаційних правовідносин переконливо свідчить про те, що коріння інформаційних правовідносин – у праві приватному.

Спецкурс "Цивільно-правові проблеми інформаційних відносин" спрямований на поглиблення магістрами юридичного факультету знань з цивільного права, зокрема, дослідження цивільно-правових проблем інформаційних відносин, ознайомлення з доктринальними і дискусійними положеннями теорії інформаційних правовідносин, проблемами галузевої належності цих відносин та їх місцем в ЦК України; аргументацією прибічників інформаційного права як окремої галузі права, зарубіжними науковими розробками, а також з міжнародними договорами і конвенціями і вітчизняним законодавством у сфері інформаційних відносин.

Курс розрахований на вивчення магістрами на глибокому доктринальному рівні поняття інформації як явища і об’єкта права; поняття і змісту інформаційних правовідносин, основних теорій про місце інформації та інформаційних відносин в праві; основних засад правового регулювання відносин у сфері інформаційної діяльності, детальний аналіз об'єктного і суб'єктного складу інформаційних відносин, а також змісту цих відносин, перспектив врегулювання правом інформаційних відносин за інформаційної доби розвитку людства; з'ясування особливостей реалізації та захисту прав у сфері інформаційних відносин. Студентам пропонується також детально ознайомитися з особливостями інформаційних відносин у різних сферах людської діяльності, зокрема, у сфері рекламної діяльності, у сфері діяльності засобів масової інформації, в мережі Інтернет тощо.

Навчальна програма складається з анотації, організаційно-методичних вказівок, тематичного плану курсу за модульною системою, програми курсу за темами, списку нормативних актів, рекомендованої літератури та переліку контрольних питань.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 170 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...