Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програма Excel



Програми призначені для обробки даних, поданих у табличному виді, називаються табличними процесорами. EXCEL можна використовувати як для рішення простих задач обліку, так і для упорядкування різноманітних бланків, ділової графіки, і навіть повного балансу фірми. Наприклад, на підприємстві за допомогою EXCEL можна полегшити рішення таких задач, як обробка замовлень і планування виробництва, розрахунок податків і зарплати, облік кадрів і витрат, керування збутом і майном, а також багатьох інших.

Завантаження програми EXCEL - кнопка Пуск на панелі задач —» пункт Программы —> підпункт Microsoft EXCEL.

2. Вікно EXCEL і його елементи

Після завантаження табличного процесора на екрані відображається головне вікно програми з чистою робочою книгою. Робоча книга містить від 3 до 16 робочих листів у залежності від початкових установок, але є можливість уставляти додаткові листи (до 256)..

Під рядками панелей розташовані:

поле імені, у якому завжди буде показана адреса поточної (активної) чарунки.

рядок формул, у якому відбиваються дані, уводимі в активну чарунку, а також виконується редагування вмісту поточної чарунки (клацнути мишкою по тексту і виконувати редагування).

Робочий лист (таблиця) складається з 256 стовпчиків і 16384 рядків. У верхній частині робочого листа розташований рядок заголовків стовпчиків - латинські букви. Зліва - заголовки (номера) рядків, у виді цифр. На пересіченні рядків і стовпчиків розміщені чарунки. Кожна чарунка має свою адресу, яка складається з імені стовпчика і номера рядка, на пересіченні яких вона розміщена. Чарунка, узята у рамку, називається активною або поточною.

У вкрай лівому верхньому куту, на пересіченні заголовків стовпчиків і рядків, розміщена кнопка Выделить есе, призначена для одночасного виділення всіх чарунок робочого листа.

Зліва від нижньої лінійки прокручування розміщені ярлички робочих листів і кнопки для їхнього прокручування.

Встановити (прибрати) окремі елементи екрана можна через:

* п.м. Вид - Панели інструментов і Линейка

* п.м. Севис —» к. Параметри —> вкл. Вид —> Рядок стана, смуги прокручування й ін.

3. Робота з книгами і листами.

При роботі з Excel використовуються поняття Робоча книга і Робочий лист. Робочі книги - це файли Excel, які можуть містити один або декілька робочих листів. Робочі листи - це самі таблиці, діаграми й інші модулі.

• Створення книги - п.м. Файл —» к. Создать

• Відкриття книги - п.м. Файл —» к. Открыть

• Зберігання книги - п.м. Файл -» к. Сохранить або Сохранить как... При зберіганні книги, одночасно зберігається уміст усіх її листів.

Для виведення на екран умісту будь-якого листа, необхідно клацнути по ярличку з його ім'ям.

Робота з листами:

• вставка нового листа - п.м. Вставка -> к. Лист (З'явиться ярличок нового листа).

• перейменування листів - п.м. Формат —» к. Лист -» к. Переименовать -> ім'я активного листа буде виділено. Його необхідно видалити і ввести нове.

• переміщення і копіювання листів - перетягнути лівою кнопкою миші ярличок листа в необхідне місце (при копіюванні утримувати натиснутою клавішу [Enter]) або клацнути по ньому правою кнопкою миші і скористатися контекстним меню

• видалення листів - п.м. Правка —> к. Удалить лист

4. Введення і редагування даних в чарунках Excel.

Після запуску програми покажчик чарунки (курсор) знаходиться в чарунці Al, A1 є активною. Всі дані, які набираються на клавіатурі, вводяться в активну (поточну) чарунку. У чарунки можна вводити: Текст - будь-який набір букв і символів Числа -цифри, крапки, коми і т.д.

Формули.

Формули являють собою числа, посилання на чарунки, функції, пов'язані між собою знаками операцій (+,-,*,/).

Всі формули завжди починаються зі знака = і набираються в латинському алфавіті.

Наприклад: -D7*F7+C7/E7 J.

При правильному внесенні формул в чарунці з'являться нулі або #ДЕЛ/0 (при відсутності даних) або результат. Поява символів #ЗНАЧ або #ИМЯ говорить про нечислові значення у використовуваних чарунках або про помилки в наборі формул.

Редагування даних.

• виправлення помилок під час уведення - використовувати клавіші [Backspace] і [Delete]

• виправлення введених даних - натиснути клавішу [F2] і виконати виправлення в рядку формул або виконати подвійне клацання мишкою в чарунці з помилкою і виконати виправлення безпосередньо в ній.

• зміна вмісту чарунки - активізуйте вже заповнену чарунку і введіть текст - попередній текст буде замінений на новий.

• видалення вмісту чарунки - активізувати чарунку і натиснути клавішу [Delete] або п.м. Правка -» к. Очистить -> у відкрившомуся підміню вибрати одну з команд: Все, Форматы, Содержимое, Примечания.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 406 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...