Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 14. Криміналістична характеристика хабарництва



Хабарництво розглядається як родове поняття, що охоплює два взаємозалежних склади злочину: перше - одержання хабара, друге - давання хабара. Зважаючи на те, що ці діяння є обов'язковими елементами хабарництва, то вони й визначають особливості його кримінального механізму. Особливістю є те, що суб'єктна система хабарництва складається з двох елементів - хабародавця і хабарника, відносини між якими мають обопільний погоджувальний характер.

Способи хабарництва можна поділити на окремі види.

1. За наявністю чи відсутністю посередника.

2. За наявністю чи відсутністю вимагання з боку хабарника.

3. За змістом дій посадової особи, спрямованих на задово лення інтересів хабародавця (із застосуванням незаконних дій, з використанням законних дій).

4. За формою передачі хабара (завуальована під законну угоду, незавуальована).

Обставини, що підлягають встановленню й доказуванню: подія та обставини передачі службовій особі хабара; мета давання хабара; предмет хабара і його ознаки та джерела отримання коштів для давання хабара; спосіб передачі хабара; наявність посередників; обставини, що передували передачі хабара; наявність вимагання або провокації хабара; характер службових дій, виконаних хабарником; законність виконаних службовою особою дій.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 295 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...