Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Маржиналістська та структуралістська теорії економічного зростання



У теорії для пояснення впливу чинників економічного зростання сформувалися два підxоди: маржиналістський та структуралістський.

Маржиналістським називають підхід неокласичної школи, який грунтується на ідеї граничної продуктивності різних чинників виробництва. Ця ідея дає змогу визначити граничний внесок капіталу,праці,землі у продукт національного виробництва.

Якщо, за умови незмінності інших чинників,один з вищеназваних чинників збільшити на 1%,то збільшення(зменшення)ВНП на певний відсоток і визначатиме внесок цього змінюваного чинника у зростання.

Структуралістський підхід до аналізу чинників економічного зростання відображає безпосередній зв'язок між структурою економіки та темпами економічного зростання.Зв'язок

структури і зростання обопільний:якщо економічне зростання спричиняє збільшення рівня доходів, то це викликає зміну структури попиту;остання може зумовити зміну структури виробництва,пов'язану з виникненням нових високотехнологічних галузей,наслідком чого стає нове економічне зростання.Цю логіку зв'язків Інгмар Свеннісон визначив як "здорове коло". У символах його можна записати так: Inc tPr - економічне зростання;

Іnc - зростання рівня доходів;

C - зміна структури споживання;

tPr C Pr - зміна структури виробництва.

Pr

" Здорове коло" - явище некризової економіки. У період кризи, коли виникають перепони для структурних змін, воно перетворюється на "порочне коло".





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 516 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...