Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 9.1



Групою експертів було виділено ряд ризиків проекту відкриття продуктового супермаркету, який наведено в таблиці. 9.1. За допомогою методу експертних оцінок проранжуйте ризики проекту.

Таблиця 9.1

Перелік чинників ризику проекту

Ризик Значущість ризику Значення ризику
Підвищення цін на електроенергію 0,1  
Підвищення цін на сільскогосподарську продукцію 0,05  
Зниження рівня доходу населення 0,15  
Відкриття нового супермаркету в цьому районі 0,4  
Недотримання постачальниками умов договору 0,3  

Оцінимо ступінь важливості ризиків для проекту як добуток його значущості на значення.

Оцінка важливості за 10-бальною шкалою підвищення цін на електроенергію оцінюється в 1 бал, цін на сільськогосподарську продукцію – в 0,45 балів, зниження рівня доходу населення – в 0,6 балів, відкриття нового супермаркету – в 3,2 бали, недотримання постачальниками умов договору – в 2,1 бали.

Отже, найбільшу небезпеку для проекту представляють відкриття нового супермаркету в районі, недотримання постачальниками умов договору і підвищення цін на електроенергію. Замовник і команда проекту основні зусилля повинні направити на нівеляцію наслідків цих ризиків. Наприклад, за допомогою маркетингових заходів сформувати лояльність споживачів до супермаркету, розробити систему альтернативних постачань у разі недотримання постачальниками договору і впроваджувати енергозберегаючі технології.

Метод дерева рішень – це метод аналізу ризиків, що дозволяє графічно представити варіанти розвитку подій за проектом і пов'язати їх з вірогідністю.

Дерево рішень – це графічне зображення процесу реалізації проекту, в якому відбиті альтернативні рішення і альтернативні варіанти розвитку подій з вказівкою їх вірогідності.

Графічно дерево рішень виглядає як сукупність вузлів (розгалужень) і гілок.

Кожен вузол означає точку прийняття рішень або настання подій. Як правило, кожну точку прийняття рішення відображають у вигляді квадратів, а настання подій – кружечками.

У вигляді гілок відображають альтернативні рішення або альтернативні наслідки подій. Альтернативні варіанти ухвалюваних рішень відображають у вигляді пунктирних ліній, а наслідки подій – у вигляді суцільних ліній. Для кожної з гілок задається вірогідність. Слідуючи уздовж гілок дерева рішень можна прослідкувати найбільш вірогідний розвиток проекту і виділити ключові ризики.

Якщо кількісно оцінити результат для проекту прийняття рішення або настання події і помножити його на вірогідність, то можна розрахувати очікувану вартісну оцінку(EMV).





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 368 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...