Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 7.4



Розглядається проект реінжинирінгу бізнес-процесів підприємства, який дозволить понизити витрати підприємства на 20 000 грн. у перший рік, на 30 000 грн. у другий і на 45 000 грн. на третій. У той же час проект передбачає наступні витрати: первинні інвестиції – 20 000 грн., витрати у перший рік – 20 000 грн., у другий – 15 000 грн., у третій - 15 000 грн. Ставка дисконтування – 15 %. Ставка податку на прибуток – 25%. Оцініть ефективність проекту з використанням коефіцієнта вигоди-витрати.

Рішення.

До вигод за даним проектом відноситься зниження витрат на 20 000 грн., 30 000 грн. і 45 000 грн. відповідно у перший, другий і третій роки, а також економія на сумі податку на прибуток підприємства в нульовий рік проекту унаслідок збільшення витрат. В даному випадку витрати відносяться на собівартість повністю, а не розподіляються в часі тому що інвестиції здійснювалися не в придбання основних активів.

Визначимо економію на сумі податку на прибуток підприємства у нульовий рік.

20 000 × 0,25 = 5 000 (грн.)

До витрат за проектом відносяться витрати на реалізацію проекту і податкові платежі, які підприємство здійснить унаслідок підвищення доходів.

Визначимо суми збільшення податку на прибуток підприємства за кожен рік реалізації проекту.

Taxes2 = (30 000 – 15 000) × 0.25 = 3 750 (грн.)

Taxes3 = (45 000 – 15 000) × 0.25 = 7 500 (грн.)

У перший рік проекту ні збільшення, ні зменшення податку на прибуток підприємства унаслідок реалізації проекту не буде, оскільки вигоди за проектом дорівнюватимуть витратам за проектом.

Розрахуємо коефіцієнт вигоди-витрати.

Проект ефективний, оскільки значення коефіцієнта вигоди-витрати більше одиниці.

Даний показник може використовуватися для первинної оцінки впливу ризиків збільшення витрат на результативність проекту.

Облікова норма прибутковості (Account Rate Return, ARR) – критерій, що показує у скільки разів середньорічний чистий прибуток перевищує середні інвестиції.

Основною перевагою цього методу є простота, а основним недоліком – те, що він не враховує зміну вартості грошей в часі. Крім того, даний критерій не враховує волатильність значень грошового потоку у часі. Тобто, він може використовуватися переважно для короткострокових проектів з рівномірними грошовими потоками.

Часто даний показник використовують як критерій відсікання – його значення порівнюють з нормативною рентабельністю інвестора. Якщо ARR більше нормативної рентабельності, проект вважається за ефективний і його можна аналізувати за допомогою інших критеріїв.

Якщо результати аналізу ефективності проекту за допомогою цього критерію свідчать, що проект неефективний, подальший аналіз можна не продовжувати і відмовитися від реалізації проекту.

Розраховується облікова норма прибутковості як відношення середньорічного чистого прибутку від реалізації проекту за період до середньої вартості первинних інвестицій за відрахуванням ліквідаційної вартості.

(7.10)

де EBITDA середньорічний чистий прибуток за проектом;

I0 – первинні інвестиції;

ЛВ – ліквідаційна вартість основних активів.

Період окупності інвестицій (Payback Period, PP) - кількість років, через які сума грошових потоків за проектом перевищить початкові інвестиції, тобто кумулятивний грошовий потік буде дорівнювати нулю або стане більшим за нуль.

Серед переваг цього методу можна виділити простоту розрахунків. На цьому переваги використання даного методу обмежуються.

Так, при використанні цього методу не враховується зміна вартості грошей в часі, не враховується прибутковість проекту після періоду окупності. Не дозволяє цей метод порівнювати між собою проекти. І навіть зробити обґрунтований висновок про ефективність проекту не вдасться. Це допоміжний критерій, який повинен використовуватися тільки разом з іншими, більш інформативними критеріями, наприклад, NPV.

Проте, не дивлячись на те, що використовуючи тільки цей критерій не можна зробити висновок про доцільність реалізації проекту, його можна використовувати для відсікання проектів. Наприклад, якщо інвестор через свої суб'єктивні причини не бажає інвестувати проекти з терміном окупності, що перевищує певне значення. В цьому випадку інформація про те, що проект окупиться тільки за період, що перевищує порогове значення навіть без урахування зміни вартості грошей в часі, дозволить уникнути додаткових непотрібних розрахунків.

Оцінити період окупності інвестицій можна, використовуючи кумулятивний грошовий потік. У цьому випадку за період окупності можна вважати рік, в якому кумулятивний грошовий потік стає рівним нулю або позитивним.

Для того, щоб оцінити період окупності точніше, необхідно модуль значення кумулятивного грошового потоку у рік, що передуж періоду окупності, розділити на грошовий потік у рік, в якому проект окупиться. Набуте значення означатиме частину року, за яку окупиться проект. Якщо додати набуте значення до року, що передує періоду окупності, набудемо точнішого значення періоду окупності.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 342 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...