Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 5.5



Розглядається проект інвестування 200 000 грн. Прибутковість інвестиції 17 % у перебігу трьох років і 19 % у наступні два роки. Розрахуйте майбутню вартість інвестиції.

Рішення.

Тобто, через п'ять років сума інвестицій складе 603 542,6 грн.

Однією з ознак проекту є його тривалість у часі. Тобто між моментом первинних інвестицій і моментом отримання останнього результату протікає певний часовий проміжок, іноді досить значний. Протягом цього проміжку часу вартість грошей постійно змінюється. А, отже, порівнювати вигоди і витрати різних років без приведення їх до зіставного вигляду некоректно. Це все одно, що підсумовувати сантиметри і метри, не перевівши одні до інших. Вартість грошей сьогодні більше, ніж в майбутньому, оскільки у майбутньому первинна сума збільшується за рахунок процентної ставки. Для того, щоб привести грошові потоки різних років до зіставного вигляду використовується процедура дисконтування.

Дисконтування - процес розрахунку теперішньої вартості грошових сум, які відносяться до майбутніх періодів часу.

Теперішня вартість грошей – це вартість майбутніх грошових потоків готівки, які дисконтовані за відповідною ставкою.

Розрахунок теперішньої вартості проводиться за наступною формулою.

(5.8)

де PV – теперішня вартість;

FV – майбутня вартість;

r – процентна ставка, виражена в коефіцієнтній формі;

n – кількість періодів, на які здійснюються інвестиції.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 172 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...