Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Структура виробничого потенціалу підприємства



Відмінною рисою останніх років у країні є поступовий перехід до досить твердої протизатратної політики господа­рювання.

Одним з елементів такої політики є поліпшення викорис­тання наявних потужностей на діючих підприємствах.

Поки що немає простих, але досить точних методів оцінювання ви­робничих можливостей підприємств. Традиційні методи вирішення цього завдання базуються на різноманітних прин­ципових підходах, але всі вони страждають неоднозначністю одержуваних оцінок, недостатньою точністю кінцевих ре­зультатів.

До елементів потенціалу підприємства можна віднести все, що пов'язане з функціонуванням і розвитком під­приємства.

Виробничий потенціал — наявні та приховані можливості підприємства щодо залучення та використання факторів вироб­ництва для випуску максимально можливого обсягу продукції (послуг). Його треба також сприймати як сукупність ресурсів, що функціонують і здатні виробляти певний обсяг продукції. Тому виробничий потенціал є поліструктурною системою. До його складу входять:

• потенціал землі та природно-кліматичні умови;

• потенціал основних фондів;

• потенціал оборотних фондів;

• потенціал нематеріальних активів;

• потенціал технологічного персоналу.

Потенціал землі та природно-кліматичні умови — можли­вості підприємства використовувати сукупні природні багатства у господарській діяльності.

Фондовий потенціал — наявні та скриті можливості основ­них фондів, які формують техніко-технологічний базис виробни­чої потужності підприємства.

Потенціал оборотних фондів — це частина виробничого ка­піталу підприємства у вигляді певної сукупності предметів праці (сировини, конструкційних матеріалів, палива, енергії та різних допоміжних матеріалів), які перебувають у виробничих запасах, незавершеному виробництві, напівфабрикатах власного виготов­лення і витратах майбутніх періодів.

Потенціал нематеріальних активів — сукупність можливос­тей підприємства використовувати права на нові чи наявні продукти інтелектуальної праці в господарському процесі з метою реалізації корпоративних інтересів на засаді задоволення суспільних потреб.

Потенціал технологічного персоналу — здатність робітників і виробляти різні продукти, надавати послуги чи виконувати роботи.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1177 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...