Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Отже, право власності - це врегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження власником належним йому майном



Право власності Українського народу. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, встановлених Конституцією України. Право приватної власності Суб'єктами права приватної власності є фізичні та юридичні
особи, які можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати. Склад, кількість та вартість майна, яке може бути у власності фізичних та юридичних осіб, не є обмеженими. Законом може бути встановлено обмеження розміру земельної ділянки, яка може бути у власності фізичної та юридичної особи. Право державної власності У державній власності є майно, у тому числі грошові кошти,
яке належить державі Україна. Від імені та в інтересах держави Україна право власності
здійснюють відповідно органи державної влади. Право комунальної власності У комунальній власності є майно, у тому числі грошові
кошти, яке належить територіальній громаді. Управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Колективна власність — це майно, що належить певному колективу і необхідне для його функціонування (майно колективного підприємства, кооперативу, орендного чи акціонерного підприємства, господарського товариства, господарського об’єднан­ня, професійної спілки, політичної партії чи іншої громадської організації, релігійної організації тощо).

Суб'єктами права власності є Український народ та інші учасники цивільних відносин.
Усі суб'єкти права власності є рівними перед законом.

незаконного володіння майном.

6. Інтелектуальна власність.

Ст. 41 Конституції України наголошує на тому, що кожен має право на володіння, користування та розпорядження результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Згідно з ЦКУ право інтелектуальної власності - це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об'єкт права інтелектуальної власності, визначений Кодексом та іншим законом.

Право інтелектуальної власності є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений права інтелектуальної власності чи обмежений у його здійсненні, крім як у випадках і порядку, встановлених законом.

Суб'єктами права інтелектуальної власності є громадяни, юридичні особи і держава.

ЦКУ до об'єктів права інтелектуальної власності відносить:

• літературні та художні твори;

• комп'ютерні програми;

• компіляції даних (бази даних);

• виконання;

• фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення;

• наукові відкриття;

• винаходи, корисні моделі, промислові зразки;

• компонування (топографії) інтегральних мікросхем;

• раціоналізаторські пропозиції;

• сорти рослин, породи тварин;

• комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів і послуг), географічні зазначек

• комерційна таємниця;

• захист від недобросовісної конкуренції.

Право інтелектуальної власності становлять особисті немайнові права інтелектуальної власності та (або) майнові права інтелектуальної власності, зміст яких щодо певних об'єктів права інтелектуальної власності визначається цивільним законодавством.

Особистими немайновими правами інтелектуальної власності
є:
1) право на визнання людини творцем (автором, виконавцем, винахідником тощо) об'єкта права інтелектуальної власності; 2) право перешкоджати будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об'єкта права інтелектуальної власності; 3) інші особисті немайнові права інтелектуальної власності, встановлені законом. Особисті немайнові права інтелектуальної власності належать творцеві об'єкта права інтелектуальної власності. Особисті немайнові права інтелектуальної власності не
залежать від майнових прав інтелектуальної власності. Особисті немайнові права інтелектуальної власності не можуть відчужуватися (передаватися), за винятками, встановленими законом. Майновими правами інтелектуальної власності є: 1) право на використання об'єкта права інтелектуальної власності; 2) виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності; 3) виключне право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання; 4) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Термінологічне завдання: цивільне право; цивільне законодавство; суб’єкти цивільних правовідносин; об’єкти цивільних правовідносин; зміст цивільних правовідносин; юридична особа; фізична особа; цивільна правоздатність; цивільна дієздатність; правочин; право володіння; право користування; право розпорядження; право інтелектуальної власності; зобов’язання; договір; договір купівлі—продажу; договір позики; договір майнового найму; спадщина; спадкова трансмісія; спадкова маса; заповіт; заповідальний відказ (відмова).

Контрольні питання:

1. Які відносини регулює Цивільний кодекс України.

2. Охарактеризуйте ознаки особистих немайнових прав.

3. Перерахуйте способи захисту цивільних прав, передбачені в Цивільному кодексі України.

4. Які особливості притаманні фізичним особам як суб’єктам цивільних правовідносин?

5. Які особливості притаманні юридичним особам як суб’єктам цивільних правовідносин?

6. Які форми власності закріплені законодавством України?

7. Охарактеризуйте право спільної власності.

Практичне завдання:

1. 16-річний К., отримавши стипендію, придбав радіоприймач. Батько К., дізнавшись про це, звернувся до магазину з вимогою забрати проданий його синові радіоприймач назад і повернути заплачені за нього гроші. Батькові К. було відмовлено в цьому, і він звернувся з позовною заявою до суду, поставивши вимогу про визнання даної угоди недійсною та присудження йому можливості отримувати стипендію сина, оскільки той нераціонально її використовує.

Охарактеризуйте дієздатність К.

Чи правомірні вимоги батька?

Яке рішення має прийняти суд?

1. Громадянин Б. продав громадянину В. двокімнатну квартиру, що знаходилась у його власності. Договір купівлі-продажу квартири був оформлений у простій письмовій формі.

Чи дотримано форму договору в даному випадку? Відповідь обґрунтуйте.

Які правові наслідки недотримання форми договору?

Які умови дійсності договорів Ви знаєте?

1. Після смерті громадянина М. залишилася дружина, син, який має дитину, двоє онуків, мати яких була дочкою М. і померла ще до смерті М.

Як буде розподілено майно між спадкоємцями у випадку коли заповіт не був складений?

Література:

ü Цивільний кодекс України.– [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/435-15. – Заголовок з екрану

ü Правознавство [Текст ]: навчальний посібник / За ред.. М.В. Кравчука.–2-ге вид., перероб. та доп. – Львів: Новий Світ-2000, 2010.–408с.

ü Правознавство: Підручник / А. І. Берлач, С. С. Бичкова, Д. О, Карпенко, А. М. Колодій, А. Ю. Олійник, В. І. Осадчий.- К.: Всеукраїнська асоціація видавців «Правова єдність», 2008.- 792 с.

ü Правознавство. Навчальний посібник/ За заг.ред. П.Д.Пилипенка. 3-тє вид. стереотипне– Львів: «Новий світ-2000», 2010.–512 с.

ü Правознавство: навч. посібник за модульно-рейтинговою системою/ В.В.Молдован, Л.І. Чупінда.– К.: ЦНЛ, 2006.– 186 с.

ü Скакун О.Ф. Теорія права і держави: Підручник. – 2- е видання/ О.Ф.Скакун.– К.: Алерта; ЦУЛ, 2011. –520 с.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 684 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...