Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ситуаційні задачі 1 страница



  1. Жiнка впродовж тривалого часу хворiла вторинним туберкульозом легень. Померла від хронiчної ниркової недостатностi. Пiд час автопсiйного дослiдження нирки та селезiнка збiльшенi в розмiрах, щiльної консистенцiї, паренхiма нирок однорiдна, сiрого кольору, "сального" вигляду; пульпа селезiнка - з множинними дрiбними напiвпрозорими сiрими включеннями. Дiагностуйте вид мезенхiмальної дистрофiї.
    1. Первинний амiлоїдоз
    2. * Вторинний амiлоїдоз
    3. Фiбриноїдне набухання
    4. Системний гiалiноз
    5. Мукоїдне набухання
  2. Жінка 28 років померла при явищах серцевої недостатності, під час дослідження серця було встановлено: макроскопічно - стулки мітрального клапану ущільнені, потовщені та помірно деформовані; мікроскопічно - пучки колагенових фібрил гомогенізовані, еозинофільні, метахромазія та компоненти імунних комплексів не виявляються, оточує їх незначний макрофагальний інфільтрат. Діагностуйте вид ураження сполучної тканини.
    1. Мукоїдне набухання
    2. Амілоїдоз
    3. Фібриноїдне набухання
    4. * Гіаліноз
    5. Cклероз
  3. Жінка 42 років, що страждала ревматичною вадою серця, померла від серцевої декомпенсації На розтині виявлена "мускатна печінка", буре ущільнення легенів, асцит, ціанотичне ущільнення селезінки і нирок. Мікроскопічно в потовщених міжальвеолярних перегородках і в просвітах альвеол визначаються макрофаги з бурими зернами в цитоплазмі, які забарвлюються по Перлсу в зелено-блакитний колір. Вкажіть, накопичення якого з перерахованих видів пігментів найймовірніше?
    1. Гематоїдин
    2. Соляно-кислий гематин
    3. * Гемосидерин
    4. Білірубін
    5. Гемомеланін
  4. Жінка 68 років впродовж 20 років хворіє на фіброзно-кавернозний туберкульоз легенів. Останніми роками домінують явища хронічній нирковій недостатності. Прижиттєва проба на наявність в нирках амілоїду - позитивна. Про яку форму амілоїдозу йдеться в даному випадку?
    1. Первинний системний
    2. * Вторинний системний
    3. Обмежений (місцевий)
    4. Сімейний природжений
    5. Сенільний (старечий)
  5. З хірургічного відділення лікарні в патологоанатомічну лабораторію на дослідження доставлена збільшена в розмірах селезінка. На розрізі в її товщі знайдена стара гематома діаметром 3 см. При мікроскопічному дослідженні в центрі крововиливу виявлені глибки бурого пігменту, розміщеного позаклітинно; реакція Перлса негативна. Вкажіть, який з перерахованих пігментів виявлений?
    1. * Гематоїдин
    2. Меланін
    3. Гемосидерин
    4. Феритин
    5. Гемомеланін
  6. На аутопсії жінки, яка хворіла на хронічну дизентерію, в стромі та паренхімі міокарду, нирок, в слизовій оболонці шлунку, у сполучній тканині легень виявлені фіолетового кольору аморфні відкладання. Яке ускладнення розвинулось у хворої?
    1. Метастатичне звапніння
    2. Амілоїдоз
    3. * Дистрофічне звапніння
    4. Метаболічне звапніння
    5. Гіаліноз
  7. На аутопсії жінки, яка хворіла на хронічну дизентерію, в стромі і паренхімі міокарда, нирок, в слизистій оболонці шлунку, в сполучній тканині легенів виявлені фіолетового кольору аморфні відкладення. Яке ускладнення розвинулося у хворої?
    1. Метастатичне звапнення
    2. * Дистрофічне звапнення
    3. Метаболічне звапнення
    4. Амілоїдоз
    5. Гіаліноз
  8. На рoзтинi померлої виявлено ознаки ревматичної вади серця: потовщенi, деформованi клапани, якi набули хрящеподiбної консистенцiї, з блискучою поверхнею. Який дистрофiчний процес спостерiгається в клапанах серця?
    1. Амiлоїдоз
    2. Ожирiння
    3. * Гiалiноз
    4. Кальциноз
    5. Колагеноз
  9. На розтині 56-річного чоловіка, який страждав фіброзно-кавернозним туберкульозом легенів і помер від легенево-серцевої недостатності виявлена збільшена в розмірах щільна селезінка. На розрізі тканина селезінки коричнево-рожевого кольору, гладка, з воскоподібною поверхнею. Вкажіть образну назву селезінки.
    1. Глазурна
    2. Порфіринова
    3. Сагова
    4. * Сальна
    5. Ціанотична
  10. На розтині жінки, яка за життя страждала ревматоїдним артритом, виявлена збільшена щільна селезінка. На розрізі тканина селезінки коричнево-рожевого кольору з крупними фолікулами, які мають вид напівпрозорих сірувато-білих зерен. Вкажіть образну назву селезінки.
    1. Глазурна
    2. Порфіринова
    3. * Сагова
    4. Сальна
    5. Ціанотична
  11. На розтині легені щільні, коричневого кольору за рахунок відкладання ендогенного пігменту. Відомо, що при житті у хворого спостерігався хронічний венозний застій в малому колі кровообігу. Який патологічний процес викликав таку картину?
    1. Меланоз
    2. Жовтяниця
    3. * Гемосидероз
    4. Порфірія
    5. Кальциноз
  12. На розтині померлого 44 років, який тривалий час страждав хронічною дизентерією, знайдений хронічний виразковий коліт, збільшені щільні легені з блискучою поверхнею на розрізі. Мікроскопічно в стінках судин легенів і міжальвеолярною тканини знайдені гомогенні маси, забарвлені конго-рот в червоний колір, Вкажіть, який з перерахованих патологічних процесів найбільш вірогідний?
    1. Мукоїдне набухання
    2. Фібриноїдне набухання
    3. * Амілоїдоз
    4. Гіаліноз сполучної тканини
    5. Пневмосклероз
  13. На розтині померлого 60 років, який за життя страждав гіпертонічною хворобою і помер від крововиливу в головний мозок, мікроскопічно виявлено потовщення стінок судин за рахунок накопичення в них гомогенних мас, забарвлених в рожевий колір еозином і в жовтий, - пікрофуксином; просвіти судин різко звужені. Вкажіть, який з перерахованих патологічних процесів в судинах найбільш вірогідний?
    1. Мукоїдне набухання
    2. Ліпоїдоз
    3. Амілоїдоз
    4. * Гіаліноз
    5. Фібриноїдне набухання
  14. На розтині померлого виявлені ознаки ревматичної вади серця: потовщені, деформовані клапани, які мають хрящоподібну консистенцію і блискучу поверхню. Який дистрофічний процес спостерігається в клапанах серця?
    1. Амілоїдоз
    2. Фібриноїдний некроз
    3. Фібриноїдне набухання
    4. * Гіаліноз
    5. Дистрофічне звапнення
  15. На розтині померлого від малярії знайдені збільшені щільні лімфовузли, селезінка і печінка, гіперплазований кістковий мозок сіро-аспідного кольору. При мікроскопічному дослідженні в цитоплазмі гістиоцитарних і макрофагальних клітин вказаних органів знайдені скупчення чорних гранул пігменту. Накопичення якого з пігментів найймовірніше?
    1. Гематоїдин
    2. Ферритин
    3. Гемосидерин
    4. Білірубін
    5. * Гемомеланін
  16. На розтині померлого від печінкової недостатності знайдено зеленувато-буре кільце на периферії рогової оболонки очей (кільце Кайзера-Флейшера), цироз печінки, дистрофічні зміни в лентикулярних ядрах, блідій кулі і хвостатому тілі головного мозку. Вкажіть, порушення обміну якого мінералу має місце при даній патології?
    1. * Міді
    2. Калія
    3. Кальція
    4. Заліза
    5. Фосфору
  17. На розтині померлого від ракової кахексії знайдені атрофія скелетних мязів, зменшені в розмірах серце і печінка жовто-бурого кольору. При мікроскопічному дослідженні в цитоплазмі міокардіо- і гепатоцитів перинуклеарно виявлено дрібні зернa пігменту бурого кольору, який дає негативну реакцію Перлса. Вкажіть, порушення обміну якого з пігментів найймовірніше?
    1. Гематоїдин
    2. * Ліпофусцин
    3. Гемосидерин
    4. Білірубін
    5. Гемомеланін
  18. На розтині померлого новонародженого, який прожив 2 доби, в мозковому шарі нирок знайдені жовто-оранжеві смужки. Мікроскопічно в канальцях і збірних трубочках виявляються солі сечокислого натрію і амонію. Вкажіть, порушення обміну яких речовин має місце?
    1. Феритина
    2. Нуклеопротеїдів
    3. Гемосидерина
    4. * Білірубіну
    5. Ліпофусцина
  19. На розтині померлого, який страждав впродовж багатьох років туберкульозом, виявлено: печінка вагою 1600,0 г, в'яла, світло-коричневого кольору ("гусяча"). Мікроскопічно: на периферії часточок в цитоплазмі гепатоцитов знайдені суданофільні включення. Яка з паренхіматозної дистрофії найбільш вірогідна?
    1. Білкова
    2. Гіаліново-крапельна
    3. * Жирова
    4. Рогова
    5. Слизова
  20. На розтині померлої, яка тривалий час приймала залізовмісні препарати, виявлено бронзове фарбування шкіри, щільні печінка і підшлункова залоза такого ж кольору, як і шкіра. При мікроскопічному дослідженні в печінці, підшлунковій залозі і міокарді виявлена збільшена кількість пігменту бурого кольору, що дає позитивну реакцію Перлса. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?
    1. Гіпермеланоз
    2. Ліпофусциноз
    3. Гемохроматоз
    4. Жовтяниця
    5. * Гемосидероз
  21. На розтині тіла чоловіка, померлого від гемолітичного шоку після переливання несумісної крові, виявлені: збільшені і щільні іржаво-коричневого кольору печінка, селезінка, нирки, легені, лімфатичні вузли. При мікроскопічному дослідженні у вказаних органах виявлена велика кількість макрофагів з бурими амморфними зернами в цитоплазмі, які дають позитивну реакцію Перлса. Вкажіть, порушення обміну якого пігменту має місце?
    1. Гематоїдину
    2. * Ферритину
    3. Гемосидерину
    4. Білірубіну
    5. Гемомеланіну
  22. На розтині трупа жінки, що страждала ревматизмом з комбінованою мітральною вадою, виявлено, що: стулки мітрального клапана різко потовщені, зрощені, кам'янистої щільності Який патологічний процес зумовив кам'янисту щільність клапана серця?
    1. Метастатичне звапнення
    2. Метаболічне звапнення.
    3. Гіаліноз.
    4. Амілоїдоз.
    5. * Дистрофічне звапнення
  23. На розтині трупа хворого на лейкоз, який помер від прогресуючої хронічної анемії, серце збільшене в размірах, міокард на розрізі тьмянийй, дряблий, блідо-сірий, під ендокардом визначаються жовті плями і смуги. Який патологічний процес развинувся в серці?
    1. Гіаліново-крапельна дистрофія
    2. Робоча гіпертрофія
    3. Мезенхімальна жирова дистрофія
    4. * Паренхіматозна жирова дистрофія
    5. Вакуольна дистрофія
  24. На розтині трупа чоловіка, що страждав хронічною нирковою недостатністю, в нирках виявлені камені-урати. З порушенням якого виду обміну пов'язане це захворювання?
    1. * Нуклеопротеїдів
    2. Хромопротеїдів
    3. Гемосидерину
    4. Білірубіну
    5. Ліпопротеїдів
  25. На розтині трупа чоловіка, який тривалий час страждав туберкульозом і помер від нирково-печінкової недостатності, знайдені щільні, збільшені в розмірах печінка і нирки жовто-сірого кольору на розрізі. Мікроскопічно в стінках судин і жовчних проток печінки знайдені конгофільні маси, така ж речовина знайдена в базальних мембранах канальців, в стромі і судинах клубочків нирок. Який з патологічних процесів в стромі і судинах найбільш вірогідний?
    1. Мукоїдне набухання
    2. Фібриноїдне набухання
    3. Гіаліноз
    4. * Амілоїдоз
    5. Фібриноїдний некроз
  26. На розтині чоловіка 47 років, який страждав хронічним гнійним остеомієлітом і помер від інтоксикації, виявлені збільшені щільна печінка і серце з блискучою поверхнею на розрізі. Мікроскопічно - під ендокардом, в стромі і стінці судин, а також уздовж вен виявляється оксифільна речовина, забарвлена по конго-рот в червоний колір. Який з патологічних процесів в печінці і серці найбільш вірогідний?
    1. Пігментна кардіоміопатія
    2. Бура атрофія миокарда
    3. Ожиріння серця
    4. * Амілоїдоз
    5. Жирова дистрофія миокарда
  27. Під час автопсійного дослідження нирки було встановлено: макроскопічно - нирки звичайної форми та розмірів, кырковий шар помірно потовщений; мікроскопічно: епітеліальні клітини звивистих канальців збільшені в розмірах, ядро зміщене на периферію, цитоплазма майже не фарбується, містить велики вакуолі, вміст яких суданонегативний та ШИК - негативний. Діагностуйте вид дистрофії.
    1. Гіаліново-крапельна
    2. Жирова
    3. Рогова
    4. * Гідропічна
    5. Вуглеводнева
  28. Під час розтину трупа чоловіка 55 років, який протягом останніх восьми років хворів на хронічну форму тропічної малярії, виявлено, що сіра речовина головного мозку та селезінка аспідно-сірого кольору. Який пігмент зумовив таке забарвлення?
    1. Гематопорфірин
    2. Ліпофусцин
    3. Гемосидерин
    4. * Гемомеланін
    5. Меланін
  29. При гістологічному дослідженні біоптатів печінки хворого на вірусний гепатит В відмічається порушення балочної будови з поліморфізмом гепатоцитів, в яких багато фігур мітозу. Гепатоцити збільшені в об’ємі, цитоплазма заповнена вакуолями, які містять прозору рідину. Який вид дистрофії характерний для даного захворювання?
    1. * Гідропічна дистрофія
    2. Зерниста дистрофія
    3. Вуглеводна дистрофія
    4. Гіаліново-крапельна дистрофія
    5. Жирова дистрофія
  30. При гістологічному дослідженні збільшеного лімфатичного вузла хворого туберкульозом у вогнищі казеозного некрозу виявлені безладно розсипані дрібні зерна хроматину. Наслідком якого патологічного процесу є ці зерна?
    1. * Каріорексису
    2. Каріолізису
    3. Пікнозу ядер
    4. Мітотичної активності ядер
    5. Апоптозу
  31. При дослідженні биоптату печінки, хворого вірусним гепатитом, виявляються гепатоцити з балонною дистрофією, в синусоїдальних капілярах - тельця Каунсільмена, які при електронно-мікроскопічному дослідженні є фрагментами клітин, оточені клітинною мембраною компактно розташовані органели, а також фрагменти ядер. Проявом якого процесу є тільця Каунсільмена?
    1. * Апоптозу
    2. Некрозу
    3. Некробіозу
    4. Паранекрозу
    5. Дистрофії
  32. При дослідженні біоптату шкіри хворого, страждаючого алергічним васкулітом, виявлено: стінка судин потовщена, гомогенна, піронінофільна при реакції Браше, ШИК-позитивнва, пікрофуксином забарвлена в жовтий колір. Назвіть різновид стромально-судинної дистрофії.
    1. * Фібріноїдне набухання
    2. Амілоїдоз
    3. Мукоїдне набухання
    4. Гіаліноз
    5. Ліпідоз
  33. При дослідженні видаленого шлунка, лікар виявив в антральному відділі по малій кривизні глибокий дефект діаметром 1,5 см, округлої форми з рівними краями. В дні дефекта визначався напівпрозора щільна ділянка, Яка за зовнішнім виглядом нагадувала гіаліновий хрящ. Який процес развинувся в дні дефекту шлунка?
    1. * Гіаліноз місцевий
    2. Фібриноїдні зміни
    3. Загальний гіаліноз
    4. Мукоїдне набухання
    5. Амілоїдоз
  34. При дослідженні внутрішніх органів померлого від печінкової недостатності знайдено надмірне накопичення міді в печінці, нирках, в роговій оболонці очей, в лентикулярних ядрах головного мозку, в блідій кулі і хвостатому тілі. Вкажіть, який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?
    1. Гемосидероз печінки
    2. Періодичний параліч
    3. * Хвороба Вільсона-Коновалова
    4. Гемохроматоз
    5. Ліпофусциноз
  35. При зовнішньому огляді новонародженого виявлено, що шкіра суха, тьмяна, із нерівною поверхнею та з наявністю сірих пластин, які відшаровуються. З яким видом дистрофії пов'язана ця патологія?
    1. Фібриноїдним набуханням
    2. Гіаліново-крапельною
    3. Мукоїдним набуханням
    4. * Роговою
    5. Гідропічною
  36. При мікроскопічному дослідженні ампутованої нижньої кінцівки хворого цукровим діабетом виявлено, що артеріоли і дрібні артерії мають звужений просвіт, стоншену середню оболонку, зруйновану внутрішню еластичну пластинку з відкладеннями однорідних эозинофильних мас в субендотеліальному просторі, які дають позитивну реакцію на ліпіди і В-ліпопротеїди. Яка речовина виявлена в субендотеліальному просторі?
    1. Жиро-білковий детрит
    2. Простий гіалін
    3. * Липогіалін
    4. Складний гіалін
    5. Амілоід
  37. При мікроскопічному дослідженні біоптату нирки хворого, який страждає цукровим діабетом, знайдено: епітелій вузького і дистального сегментів канальців нирок - високий з світлою пінявою цитоплазмою. При фарбуванні карміном Беста в цитоплазмі епітелію і просвітах канальців знайдені зерна червоного кольору. Вкажіть, який з перерахованих видів паренхіматозної дистрофії має місце?
    1. Білкова
    2. Жирова
    3. Гіаліново-крапельна
    4. Слизова
    5. * Вуглеводна
  38. При мікроскопічному дослідженні в деформованих і малорухливих дрібних суглобах верхніх і нижніх кінцівок знайдені скупчення кристалічних і амморфных мас з некрозом і запальною гранулематозною реакцією навколо. Вкажіть, порушення обміну якого з пігментів найймовірніше?
    1. Гемосидерина
    2. Гемомеланіна
    3. Білірубіну
    4. Ферритину
    5. * Нуклеопротеїдів
  39. При мікроскопічному дослідженні внутрішніх органів жінки, що страждала ревматизмом, та померла від серцевої декомпенсації, виявлено: пучки коллагенових волокон органів просочені білками плазми, гомогенні, еозинофільні, пікринофільні при забарвленні по ван Гизон, ШИК-позитивні, піронінофільні при реакції Браше і аргірофільні при імпрегнації солями срібла. Вкажіть, який з перерахованих патологічних процесів в сполучній тканині найбільш вірогідний?
    1. Мукоїдне набухання
    2. * Фібриноїдне набухання
    3. Фібриноїдний некроз
    4. Гіаліноз
    5. Амілоїдоз
  40. При мікроскопічному дослідженні головного мозку чоловіка, який страждав гіпертонічною хворобою і помер від інтрацеребрального крововиливу, в дрібних артеріях і артеріолах виявляється різко звужений просвіт судин, стоншена середня оболонка, зруйнована внутрішня еластична пластинка з відкладенням однорідних эозинофильних, ШИК-позитивних мас в субендотеліальному просторі. Вкажіть, відкладення якої з перерахованих речовин в субендотеліальному просторі найймовірніше?
    1. Жиро-білковий детрит
    2. * Простий гіалін
    3. Ліпогіалін
    4. Складний гіалін
    5. Амілоїд
  41. При мікроскопічному дослідженні нирок чоловіка, померлого від системного червоного вовчаку, виявлені склерозовані клубочки; просвіти дрібних артерій і артеріол звужені, середня оболонка стоншена з наявністю однорідних эозинофильних мас в субендотеліальному просторі. Іммуногістохімічно ці маси містять імунні комплекси і фібрин. Яка речовина виявляється в субендотеліальному просторі?
    1. Жиро-білковий детрит
    2. Простий гіалін
    3. Ліпогіалін
    4. * Складний гіалін
    5. Амілоїд
  42. При мікроскопічному дослідженні новоутворення шкіри бурого кольору виявлено, що пухлина складається з невусных клітин, які у вигляді тяжей і кубел розташовані в дермі. Цитоплазма клітин містить бурий пігмент, який дає негативну реакцію Перлса. Який з пігментів найімовірніше виявлений в цитоплазмі клітин?
    1. Гематоїдин
    2. * Меланін
    3. Гемосидерин
    4. Білірубін
    5. Гемомеланін
  43. При обстеженнi хворого 47 рокiв, робiтника анiлiнової фабрики, виявлене хронiчне недокрiв'я i жовтяничне забарвлення шкiри. При дослiдженнi бiоптату з кiсткового мозку виявлений коричнево-жовтий пiгмент у цитоплазмi макрофагiв (реакцiя на залiзо за Перлсом позитивна). Про який з нижченаведених пiгментiв iде мова?
    1. Лiпофусцин
    2. Гематин
    3. Бiлiрубiн
    4. * Гемосидерин
    5. Гематоїдин
  44. При розтині 56-річного чоловіка, що страждав фіброзно-кавернозним туберкульозом легенів, виявлена збільшена в розмірах щільна селезінка. На розрізі тканина селезінки коричнево-рожевого кольору, гладка, з воскоподібною поверхнею. Мікроскопічно виявлено дифузне конгофильне фарбування. Який з перерахованих патологічних процесів має місце в селезінці?
    1. Глазурна селезінка
    2. Порфірна селезінка
    3. Сагова селезінка
    4. * Сальна селезінка
    5. Ціанотична індурація селезінки
  45. При розтині тіла померлого від інтоксикації чоловіка виявлені: кахексія, атрофія м'язів, зморщування шкіри, зменшення маси внутрішніх органів, стенозуюча пухлина антрального відділу шлунку з метастазами в печінку та регіональні лімфовузли. Який з видів виснаження найбільш вірогідний?
    1. Аліментарне
    2. * Ракове
    3. Гіпофізарне
    4. Церебральне
    5. При хронічному інфекційному захворюванні
  46. При розтині трупа мужчини, який за життя страждав хронічною ішемічною хворобою серця, на інтимі аорти і коронарних артерій виявлені множинні атеросклеротчні бляшки в стадії атерокальцинозу. В основі таких змін атеросклеротичної бляшки лежить:
    1. * Дистрофічне звапнення
    2. Гіаліноз
    3. Склероз
    4. Метастатичне звапнення
    5. Метаболічне звапнення
  47. При розтині трупа чоловіка, що за життя страждав хронічною ішемічною хворобою серця, в інтимі аорти і вінцевих артерій виявлені множинні атеросклеротичні бляшки у стадії атерокальцинозу. Який патологічний процес лежить в основі таких змін атеросклеротичної бляшки:
    1. * Дистрофічне звапнення,
    2. Метаболічне звапнення,
    3. Метастатичне звапнення,
    4. Гіаліноз,
    5. Склероз
  48. При розтині трупа чоловіка, який помер від черевного тифу, виявлено, що привідний м'яз стегна білуватого кольору, щільної консистенції, нагадує стеаринову свічку. Який патологічний процес в м'язах має місце?
    1. * Воскоподібний некроз
    2. Фібриноїдний некроз,
    3. Колікваційний некроз,
    4. Казеозний некроз
    5. Апоптоз
  49. У жінки 67 років, що на протязі 14 років хворіла на цукровий діабет, за останні 2 роки різко погіршився зір. З якими характерними процесами пов'язане погіршення зору?
    1. Макроангіопатія
    2. Кальциноз скловидного тіла
    3. Замутнення рогівки
    4. Замутнення кришталика
    5. * Мікроангіопатія
  50. У жінки з важкою інтоксикацією, зумовленою сепсисом, який і послужив безпосередньою причиною смерті, на розтині виявлене "тигрове серце". Мікроскопічно в цитоплазмі кардіоміоцитів виявлені ліпіди. Який морфогенетичний механізм розвитку лежить в основі даної дистрофії?
    1. Інфільтрація
    2. Порушення секреції і застій секрету
    3. Спотворений синтез
    4. * Декомпозиція
    5. Трансформація
  51. У жінки після укусу гюрзи (ядовита змія) виявлений різко виражений гемоліз. Хвора на 7 добу померла. На розтині селезінка, кістковий мозок і лімфатичні вузлы мали бурий колір. При мікроскопічному дослідженні в цитоплазмі макрофагів виявлено багато пігменту, позитивного за Перлсом. Вкажіть вид пігменту.
    1. ліпофусцин
    2. білірубін
    3. гематоїдин
    4. * гемосидерин
    5. гематин
  52. У жінки після укусу отруйної змії розвинулася гемолітична анемія, не дивлячись на інтенсивну терапію на 7 добу хвороби вона померла. На розтині селезінка, кістковий мозок і лімфатичні вузли бурого кольору При мікроскопічному дослідженні в цитоплазмі макрофагів вказаних органів виявлений пігмент, що дає позитивну реакцію за Перлсом. Який пігмент виявлений в тканинах?
    1. Гематоідин
    2. * Гемосидерин
    3. Гематин
    4. Ліпофусцин
    5. Білірубін
  53. У жінки похилого віку з постійними матковими кровотечами при клінічному обстеженні відмічені прояви ішемії міокарда та збільшення печінки. Вкажіть тип морфологічних змін в серці та печінці, характерний для вказаних клінічних проявів.
    1. Амілоїдоз
    2. Білкова дистрофія
    3. Вуглеводна дистрофія
    4. Кардіосклероз
    5. * Жирова дистрофія
  54. У жінки, яка померла від хронічної алкогольної інтоксикації, на аутопсії виявлена різко збільшена печінка, тістоподібної консистенції, жовтоватого кольору. Мікроскопічно в цитоплазмі гепатоцитів виявляються різних розмірів оптично порожні вакуолі. Який вид дистрофії має місце?
    1. Гідропічна
    2. * Паренхіматозна жирова
    3. Гіаліново-крапельна
    4. Вуглеводна паренхіматозна
    5. Мезенхімальна жирова
  55. У померлого від раптової зупинки серця чоловіка 45 років знайдений симетричний тип ожиріння ІІІ ступеню, розрив стінки правого шлуночку з розвитком гемоперикарду, під епікардом - надмірне відкладення жиру. Мікроскопічно - жирова тканина епікарду проникає в міокард, викликаючи атрофію м'язових волокон. Вкажіть, який з перерахованих патологічних процесів найбільш вірогідний?
    1. Жирова дистрофія миокарда
    2. Гострий інфаркт миокарда
    3. Ішемічна хвороба серця
    4. * Ожиріння серця
    5. Гіпертонічна хвороба
  56. У померлого, який багато років страждав гіпертонічною хворобою, виявлено значно збільшене серце в'ялої консистенції з розширеними порожнинами. Міокард на розрізі тьмяний, глинистого вигляду, з боку ендокарду визначаються білі смужки, більш виражені в сосочковых м'язах і трабекулах шлуночків серця ("тигрове серце"). Яка з паренхіматозної дистрофії виявлена?
    1. Білкова
    2. * Жирова
    3. Рогова
    4. Слизова
    5. Вуглеводна
  57. У померлого, який за життя страждав хронічним гломерулонефритом, при мікроскопічному дослідженні нирок виявлено: клітини епітелію ниркових канальців головних відділів збільшені в розмірах, їх цитоплазма заповнена вакуолями, які утримують прозору рідину, а ядро зміщене на периферію. Вкажіть, яка з перерахованої паренхіматозної дистрофії найбільш вірогідна?
    1. Білкова
    2. Рогова
    3. Гіалиново-крапельна
    4. * Гідропічна
    5. Жирова
  58. У померлої жінки 42 років, яка страждала раком молочної залози з множинними метастазами в хребет, при гістологічному дослідженні органів знайдені дрібновогнищеві відкладення кальцинатів в легенях, нирках, слизовій оболонці шлунку, серці і стінках артерій. Вкажіть, яке звапнення найймовірніше?
    1. * Дистрофічне
    2. Метастатичне
    3. Генералізоване інтерстиціальне
    4. Осередкове інтерстиціальне
    5. Метаболічне
  59. Метаболічне У хворого при гастроскопії виявлена виразка слизової оболонки шлунку з щільними краями і буро-чорним дном. При мікроскопічному дослідженні в некротичному шарі дна виразки визначається коричнево-чорний пігмент. Який це пігмент?
    1. * Солянокислий гематин
    2. Порфирин
    3. Білірубін
    4. Феритин
    5. Гемосидерин
  60. У хворого виразковою хворобою шлунка з кровотечею при ендоскопiї в шлунку знайдена рiдина кольору кавової гущавини. Який пiгмент обумовив такий колiр вмiсту шлунка?
    1. * Солянокислий гематин
    2. Порфiрин
    3. Бiлiрубiн
    4. Феритин
    5. Гемосидерин
  61. У хворого з вадою мiтрального клапану з'явився кашель, мокротиння ржавого кольору. Який пiгмент обумовив такий колiр мокротиння?
    1. Меланiн
    2. Гемомеланiн
    3. Гемоглобiн
    4. Сiрчасте залiзо
    5. * Гемосидерин
  62. У хворого на слизовій оболонці порожнини рота з'явилося вогнище сірувато-білого кольору, щільне, яке виступає над слизовою оболонкою. Гістологічно в цієй ділянці виражений гіперкератоз. Який патологічний процес розвинувся в слизовій оболонці?
    1. * Лейкоплакія
    2. Гіаліноз
    3. Осередковий іхтіоз
    4. Локальний пухлинний амілоїдоз
    5. Лейкодерма
  63. У хворого при гастроскопiї виявлена виразка слизової оболонки шлунка з штампованими краями i буро-чорним дном, а при гастробiопсiї пiдтверджена гостра виразка з коричнево-чорним пiгментом в її некротичному шарi. Який це пiгмент?
    1. * Солянокислий гематин
    2. Гемосидерин
    3. Порфiрин
    4. Феритин
    5. Бiлiрубiн
  64. У хворого цукровим діабетом, на шкірі обличчя і рук почали з'являтися неправильної форми ділянки депігментації шкіри, що червоніють під дією ультрафіолетового проміння. Назвіть процес.
    1. * вітиліго
    2. чорний акантоз
    3. дерматит
    4. альбінізм
    5. гипермеланоз
  65. У хворого, який страждав гіпернефроїдним раком нирки з множинними метастазами, зокрема в наднирники, з'явилося бронзове забарвлення шкірних покривів, слабкість, гіпотонія, адинамія. Який пігмент зумовив зміну кольору шкіри?
    1. * Меланін
    2. Гемосидерин
    3. Порфирин
    4. Ліпофусцин
    5. Білівердин
  66. У хворої на цукровий дiабет при обстеженнi виявлено збiльшення розмiрiв печiнки. У кровi пiдвищення рiвня триглiцеридiв, лiпопротеїдiв. Який вид дистрофiї можна чекати у бiоптатi iз печiнки?
    1. Мукоїдне набухання
    2. * Паренхiматозна жирова дистрофiя
    3. Гiалiноз
    4. Амiлоїдоз
    5. Гiалiново-крапельна дистрофiя
  67. У чоловiка 60 рокiв, який хворiв на бронхоектатичну хворобу i помер вiд ниркової недостатностi, на автопсiї виявлено амiлоїдоз нирок. Вкажiть дiагностично найважливiшу його ознаку.
    1. Сальний вигляд нирок
    2. * Конго-рот позитивнi депозити у клубочках
    3. Склероз нирок
    4. Ущiльнення нирок
    5. Збiльшення нирок у розмiрах
  68. Хворий 42 років тривалий час страждала бронхоектатичною хворобою і помер від ниркової недостатності. При розтині виявлені збільшені щільні нирки блідо-жовтого кольору. Мікроскопічно в стінках судин, в базальній мембрані канальців, капілярних петлях, мезангії клубочків і сполучної тканини строми нирок виявляються скупчення аморфної еозинофильної і конгофільної речовини. Вкажіть, який з перерахованих патологічних процесів найбільш вірогідний?
    1. Гіалиноз
    2. Ідіопатичний амілоїдоз
    3. Спадковий амілоїдоз
    4. * Вторинний амілоїдоз
    5. Старечий амілоїдоз
  69. Хворий бронхоектатичною хворобою помер від уремії. Які зміни нирок стали причиною смертельного ускладнення?
    1. Артеріолосклеротичний нефросклероз
    2. Гіаліноз артеріол
    3. * Амілоїдоз нирок
    4. Атеросклероз ниркових артерій
    5. Фібриноїдне набухання ниркових артерій
  70. Хворий на гіпертонічну хворобу помер від крововиливу в мозок. При мікроскопічному дослідженні стінки артеріол мають вигляд гомогенних, еозинофильних, різко ШИК-позитивні. Такая мікроскопічна картина свідчить про наявність:
    1. * простого гіаліну
    2. амілоїду
    3. складного гіаліну
    4. гіаліново-крапельної дистрофії
    5. ліпогіаліну
  71. Хворий раком стравоходу із множинними метастазами помер від ракової кахексії. Які зміни внутрішніх органів найбільш вірогідно будуть виявлені на розтині?
    1. Гемосидероз скелетних м'язів
    2. Ожиріння серця
    3. Жирова дистрофія печінки
    4. Бура індурація легень
    5. * Бура атрофія міокарда
  72. Хворий, тривалий час страждав гіпертонічною хворобою, помер від крововиливу в мозок. При мікроскопічному дослідженні стінки артеріол мозку, виглядають гомогенними, еозинофільні, різко ШИК-позитивні. Яка речовина зумовила зміни в стінках судин?
    1. Ліпогіалін
    2. Амілоїд
    3. Складний гіалін
    4. * Простій гіалін
    5. Ліпофусцин
  73. Чоловік тривало страждав бронхоектатичною хворобою і помер від ниркової недостатності. На розтині окрім множинних бронхоектазів, заповнених гнійним ексудатом, виявлені збільшені нирки щільної консистенції, кірковий шар яких потовщений, білого кольору з сальним блиском на розрізі. Назвіть процес, який розвинувся в нирках?
    1. Гломерулонефрит
    2. Хронічний пієлонефрит
    3. * Вторинний амілоїдоз
    4. Природжений полікістоз нирок
    5. Вторинний нефросклероз
  74. Місцеве венозне повнокров"я печінки виникає при тромбозі:
    1. * Печінкових вен
    2. Печінкових артерій
    3. Портальних вен
    4. Кавакавальних анастомозів
    5. портокавальних анастомозів
  75. На відміну від гострого венозного повнокров"я при хронічному спостерігається:
    1. * Атрофія тканин
    2. Гіперплазія тканин
    3. Гіпертрофія
    4. Некроз тканин
    5. Гіпоксія тканин
  76. На розтині виявлена збільшена в розмірах печінка строкатого вигляду, з малюнком мускатного горіха на розрізі. У просвітах печінкових вен знайдені пристінкові тромби. Назвіть вид порушення кровообігу в печінці.
    1. Загальне венозне повнокрів'я
    2. * Місцеве венозне повнокрів'я
    3. Малокрів‘е
    4. Крововилив
    5. Кровотеча
  77. На розтині жінки, яка померла від гострого інфаркту міокарда, у вені лівої гомілки знайдений тромб. При мікроскопічному дослідженні тромбу виявлено, що він заміщений сполучною тканиною, в якій виявляються щілини і канали з ендетеліальної вистилки. Вкажіть, який з результатів тромбозу найбільш вірогідний?
    1. Асептичний автоліз
    2. * Организація і реканалізація тромба
    3. Петрифікація тромба
    4. Септичний автоліз
    5. -
  78. На розтині тіла плоду, померлого від інтранатальної асфіксії внаслідок гострого порушення матково-плацентарного кровообігу, були виявлені дрібні периваскулярні точкові крововиливи в м'яких оболонках головного мозку, під епікардом та плеврою.Назвіть, який механізм ураження стінки судин найімовірніше призвів до крововиливів?
    1. Розриву
    2. Спазму
    3. Раз‘їдання
    4. Набряку
    5. * Діапедезу
  79. На розтині тіла померлого чоловіка 70 років, який страждав гіпертонічною хворобою і помер від порушення мозкового кровообігу, в стовбурі мозку знайдена порожнина діаметром 2 см, заповнена згортками крові. Внаслідок якого механізму ураження стінки судин найімовірніше міг відбутися крововилив?
    1. * Розриву
    2. Спазму
    3. Раз‘їдання
    4. Набряку
    5. Діапедезу
  80. На розтині тіла чоловіка 73 років, який тривало страждав хронічною ішемічною хворобою серця з серцевою недостатністю, виявлено макро- і мікроскопічні ознаки „мускатної" печінки, бурої індурації легенів, ціанотичної індурації нирок і селезінки. Вкажіть вид порушення кровообігу
    1. Артеріальна гіперемія
    2. Гостре загальне венозне повнокрів'я
    3. * Хронічне загальне венозне повнокрів‘я
    4. Гостре недокрів'я
    5. Хроничне недокрів'я
  81. На секції виявлений рак шлунка з множинними метастазами в печінку. Вкажіть зміни печінки
    1. Розміри зменшені
    2. Поверхня гладенька
    3. На розрізі тканина без змін
    4. * На розрізі виявлені округлі вузли
    5. На розрізі виявлені розширені судини
  82. Хронічне венозне повнокрів’я зумовлює:
    1. Атрофію тканин
    2. Гіперплазію тканин
    3. Гіпертрофію
    4. Некроз тканин
    5. * Гіпоксію тканин
  83. При хронічному венозному повнокров’ї в печінці розвивається дистрофія:
    1. Слизова
    2. Слизова
    3. * Жирова
    4. Мінеральна
    5. Вуглеводна
  84. При хронічному венозному повнокров’ї легеня стає:
    1. * Бурою
    2. Ціанотичною
    3. Червоною
    4. Сірою
    5. Блідою
  85. При хронічному венозному повнокров’ї печінка стає:
    1. Червоною
    2. * Мускатною
    3. Ціанотичною
    4. Сірою
    5. Блідою
  86. При хронічному венозному повнокров’ї шкіра стає:
    1. * Ціанотичною
    2. Червоною
    3. Іктеричною
    4. Сірою
    5. Блідою
  87. Тромбоз у правому передсерді може призвести через тромбоемболічні ускладнення до:
    1. Венозного застою в легенях
    2. Інфаркта міокарда
    3. Дилатації шлуночків серця
    4. Інфаркта головного мозку
    5. * Пульмокоронарного шоку
  88. У водолаза через 2 години після швидкої декомпресії наступила смерть На розтині виявлено: крепітація шкіри, анемія внутрішніх органів, пінява рідка кров в порожнинах серця і великих судин Мікроскопічно в капілярах головного і спинного мозку, печінці, нирках виявлені множинні емболи вогнища ішемії і некрозу; у легенях - набряк, крововиливи, проміжна емфізема. Вкажіть, який з перерахованих видів емболії найбільш вірогідний?
    1. Повітряна
    2. Тканинна
    3. * Газова
    4. Жирова
    5. Чужорідними тілами
  89. У померлого від черепномозкової травми чоловіка при мікроскопічному дослідженні легенів виявлено: у просвітах дрібних легеневих артерій - шматочки тканини головного мозку, дрібні вогнища крововиливів і некрозу. Який з видів емболії найбільш вірогідний?
    1. Тромбоемболія
    2. Жирова
    3. Чужорідними тілами
    4. * Тканинна
    5. Мікробна
  90. У хворого 70 років з клінічною картиною перитоніту під час операції виявлено, що близько 80 см клубової кишки чорного кольору, очеревина кишки тьмяна, покрита фибринозным нальотом, а просвіт верхньої брижової артерії обтурирований тромбом. Який процес розвинувся в кишці?
    1. Пролежень
    2. Інфаркт
    3. Секвестр
    4. * Гангрена
    5. Коагуляційний некроз
  91. У хворого з переломами довгих трубчастих кісток наступила раптова смерть при явищах гострої легеневої недостатності Мікроскопічно в просвітах дрібних розгалужень легеневої артерії і капілярах виявлені поширені суданофільні включення. Який з видів емболії найбільш вірогідний?
    1. * Жирова
    2. Тромбоэмболія
    3. Повітряна
    4. Тканинна
    5. Сторонніми тілами
  92. Після видалення з черевної порожнини 10 літрів асцитичної рідини у хворого з цирозом печінки розвинувся колапс і гіперемія очеревини. Визначите вид артеріальної гіперемії очеревини.
    1. * Гіперемія після анемії
    2. Запальна
    3. Вакатна
    4. Колатеральна
    5. На грунті артеріо-венозної нориці
  93. У хворого з цирозом печінки після видалення з черевної порожнини 10 літрів асцитичної рідини розвинувся колапс і гіперемія очеревини. Визначите вид недокрів‘я головного мозку.
    1. * Внаслідок перерозподілу крові
    2. Обтураційне
    3. Від дії фізичних факторів
    4. Колатеральна
    5. Ішемічне
  94. У хворого, який страждав тромбофлебітом глибоких вен гомілки, раптово наступила смерть. На розтині в загальному стовбурі і біфуркації легеневої артерії виявлені червоні рихлі маси з тьмяною гофрованою поверхнею не прикріплені до стінки судини. Який патологічний процес в легеневій артерії виявив патологоанатом?
    1. * Тромбоемболію
    2. Тромбоз
    3. Тканинну емболію
    4. Емболію чужорідними тілами
    5. Жирову емболію
  95. У хворого, який страждав хронічною виразкою шлунку, виникла шлункова кровотеча. Вкажіть, внаслідок якого найбільш вірогідного механізму ураження стінки судин могла виникнути кровотеча?
    1. Розриву
    2. Спазму
    3. * Роз‘їдання
    4. Діапедезу
    5. -
  96. У чоловіка 66 років на 8-у добу після простатектомії наступила смерть. На розтині у венах клітковини малого тазу виявляються маси строкатого вигляду з тьмяною шорсткою поверхнею, які прикріплені до стінок судин. У лівій гілці легеневої артерії знайдені маси подібного вигляду, вільно лежачі в її просвіті. Вкажіть вид емболії легеневої артерії.
    1. * Тромбоемболія
    2. Тканинна емболія
    3. Мікробна емболія
    4. Емболія чужорідними тілами
    5. Жирова емболія
  97. У чоловіка при пораненні вен шиї наступила раптова смерть при явищах гострій дихальній недостатності. На розтині: порожнини правого серця розтягнуті містять піняву, рідку кров, в крупних венах кров такого ж вигляду. Мікроскопічно в просвітах дрібних гілок легеневих артерій і капілярів виявлені численні емболічні маси. Який з перерахованих видів емболії найбільш вірогідний?
    1. * Повітряна
    2. Тканинна
    3. Газова
    4. Тромбоемболія
    5. Жирова
  98. У чоловіка, померлого від масивної кровотечі після множинних вогнепальних поранень, на розтині в м'яких тканинах лівого стегна виявлено велике скупчення крові, що згорнулася, з порушенням структури м'язів. Вкажіть, який з перерахованих процесів найбільш вірогідний?
    1. Геморагічна інфільтрація
    2. Петехія
    3. Синяк
    4. * Гематома
    5. Екхімози
  99. У яких людей може розвиватись кесонна хвороба
    1. Спелеологи
    2. Пілоти
    3. Альпіністи
    4. * Водолази
    5. Газозварювальники
  100. Чим може ускладнитись тромбоз глибоких вен гомілки?
    1. Інфарктом міокарда
    2. Гангреною легені
    3. Гангреною нижньої кінцівки
    4. Гангреною кишківника
    5. * Тромбоемболією гілки легеневої артерії
  101. Чим проявляється гостре венозне повнокров"я:
    1. * Плазморагією
    2. Гіалінозом
    3. Склерозом
    4. Лейкоплакією
    5. Глікогенозом
  102. Що є причиною склеротичних змін при хронічному венозному повнокров»ї:
    1. * Гіпоксія
    2. Глікогеноз
    3. Гіаліноз
    4. Гідроторакс
    5. Гіпертрофія
  103. Який механізм розвитку дистрофічних набряків:
    1. * Зниження онкотичного тиску
    2. Гіпоксія
    3. Підвищення онкотичного тиску
    4. Гіподинамія
    5. Гіпертонія
  104. Який механізм розвитку ниркових набряків при гломерулонефриті:
    1. * Затримка натрію
    2. Гіпоксія
    3. Затримка калію
    4. Гіподинамія
    5. Гіпертонія
  105. Який механізм розвитку ниркових набряків при нефротичному синдромі:
    1. * Гіпопротеїнемія
    2. Гіпоксія
    3. Гіпотонія
    4. Гіподинамія
    5. Гіпертонія
  106. Який вид шоку розрізняють за етіологією і патогенезом:
    1. * Травматичний
    2. Атрофічний
    3. Гіпотрофічний
    4. Гіпертрофічний
    5. Гіпертензійний
  107. Який механізм смерті при тромбоемболії гілки легеневої артерії
    1. Розрив серця
    2. * Зупинка серця внаслідок пульмо-коронарного рефлексу
    3. Асфіксія
    4. Гостре венозне повнокрів’я
    5. Набряк легень
  108. 42-ох річна жінка хворіє на декомпенсовану ваду мітрального клапана ревматичної етіології. Перед операцією кардіохірург виявив у порожнині перикарда біля 55 мл солом'яно-жовтої, опалесціюючої рідини. Листки перикарда повнокровні, тьмяні. При мікроскопічному дослідженні інтраопераційної біопсії виявлена помірна лімфоїдна інфільтрація з домішкою поодиноких нейтрофільних поліморфно-ядерних лейкоцитів, еритроцитів. Виражені повнокров'я і набряк епікарда. До якого виду ексудативного запалення відносяться перераховані зміни?
    1. катаральне;
    2. * серозне;
    3. геморагічне;
    4. фібринозне;
    5. гнійне.
  109. 14-и річного хлопчика турбувала сверблячка, підвищення температури ділянці облямівки нижньої губи, пізніше з’явилося багато дрібних пухирців, які містять ледь каламутну, солом’яно-жовтого кольору, опалесцуючу рідину. При мікроскопічному дослідженні виявлені лімфоцити, поодинокі нейтрофіли, злущені епітеліальні клітини. Який патологічний процес лежить в основі даного явища:
    1. Набряк
    2. Альтерація
    3. * Ексудативне запалення
    4. Проліферативне запалення
    5. Білкова вакуольна дистрофія
  110. 33-річна жінка звернулася до лікаря зі скаргами на наявність висипки, почервоніння і набряк шкіри, що з’являється після вживання у їжу деяких продуктів. Кропивниця - це:
    1. * місцевий прояв гіперчутливості І типу
    2. Місцевий прояв гіперчутливості ІІ типу
    3. Реакція гіперчутливості IV типу
    4. Системна реакція гіперчутливості І типу
    5. Постгемотрансфузійна реакція
  111. 33-річна жінка знаходилася в гастроентерологічному відділенні з діагнозом: гострий гастрит. Ендоскопічно - по малій кривизні шлунка виявляється безліч виразок діаметром до 1 см. Гістологічно - в гастробіоптаті: поверхневий дефект слизової оболонки, який покритий темно-сірими некротичними масами; у глибині цього дефекту повнокров’я і набряк тканин, скупчення дрібних клітин із значним гіперхромним ядром. Про який вид запалення свідчать виявлені зміни в стінці шлунка:
    1. Ексудативне запалення
    2. * Альтеративне запалення
    3. Проліферативне запалення
    4. Гіперплазію
    5. Регенерацію
  112. 35-ти річний чоловік помер від сибіркового сепсису. На аутопсії м'які мозкові оболонки на склепінні та основі мозку набряклі, просякнуті кров'ю, темно-червоного кольору, нагадують "шапочку кардинала". При мікроскопічному дослідженні - альтерація стінок дрібних судин оболонок і тканини мозку, дрібні лімфоцитарні інфільтрати. Описані зміни відповідають картині:
    1. субарахноїдального крововиливу;
    2. венозного повнокров'я мозку;
    3. набряку мозку;
    4. крововиливу у мозок;
    5. * геморагічного запалення.
  113. 38-річна жінка хворіє на декомпенсовану ваду мітрального клапана ревматичної етіології. При обстеженні перед операцією кардіохірург виявив у порожнині перикарда біля 60 мл солом’яно-жовтої, опалесцуючої рідини. Листки перикарда повнокровні, тьмяні. При гістологічному дослідженні інтраопераційної біопсії виявлена помірна лімфоїдна інфільтрація з домішкою поодиноких поліморфно-ядерних лейкоцитів, еритроцитів. Виражені повнокров’я і набряк епікарда. До якого виду ексудативного запалення можна віднести описані патологічні зміни:
    1. Геморагічне
    2. Катаральне
    3. * Серозне запалення
    4. Фібринозне
    5. Гнійне
  114. 42-річний чоловіка помер при наростаючих явищах серцевої недостатності. На розтині знайдено дифузне розширення дуги аорти. Інтима аорти зморшкувата, горбиста з білуватими рубцевими втягнутостями. Яке запалення лежить в основі даних змін?
    1. * Специфічне
    2. Неспецифічне
    3. Геморагічне
    4. Серозне
    5. Фібринозне
  115. 50-и річна жінка хворіла на хронічний гломерулонефрит. Померла при явищах хронічної ниркової недостатності. При аутопсії відзначений уринозний запах. На поверхні епікарда і перикарда є сірувато-білуваті ворсинчасті накладення, після зняття яких добре видно різко розширені і переповнені кров'ю судини. Який процес мав місце в перикарді?:
    1. організація;
    2. проліферативне запалення;
    3. геморагічне запалення;
    4. * фібринозне запалення;
    5. артеріальне повнокров'я.
  116. 6-річна дівчинка захворіла на дифтерію і померла на третю добу від асфіксії внаслідок справжнього крупу. На аутопсії слизова оболонка гортані, трахеї і бронхів стовщена, набрякла, тьмяна, покрита сіруватими плівками, які легко відокремлюються. Про який вид запалення свідчать морфологічні зміни у гортані:
    1. Дифтеритичне запалення
    2. Серозне запалення
    3. Геморагічне запалення
    4. * Крупозне запалення
    5. Катаральне запалення
  117. 60-річний чоловік знаходився у ЛОР-відділенні з приводу гнійного, рецидивуючого отиту. На 9 добу перебування в стаціонарі помер від набряку мозку з вклиненням мигдаликів мозочка у великий потиличний отвір. На аутопсії у скроневій області лівої півкулі виявлено ділянку круглої форми, безструктурну, яка являє собою порожнину з нерівними, шорсткими краями, заповнену каламутною сливкоподібною жовтувато-зеленувагою рідиною. Стінки порожнини вистелені тканиною мозку. Про який патологічний процес свідчать описані морфологічні зміни свідчать у тканині мозку:
    1. Хронічний абсцес
    2. Колікваційний некроз (сіре розм’якшення мозку)
    3. Флегмону
    4. Емпієму
    5. * гострий абсцесс
  118. 8-ми річна дівчинка хворіла на дифтерію і померла при ознаках серцевої недостатності. На розтині міокард дряблий, порожнини камер серця розширені. Мікроскопічно – виражені дистрофічні і некротичні зміни кардіоміоцитів, повнокрів’я судин, набряк строми з незначною лімфоцитарною інфільтрацією. Який міокардит привів до недостатності серцевої діяльності?
    1. Продуктивний
    2. Серозний
    3. Проміжний
    4. Ексудативний
    5. * Альтеративний.
  119. В 28-и річного чоловіка після наобережного поводження з чайником на правому вказівному пальці з’явився різкий біль, почервоніння, припухлість. Через кілька хвилин у цій ділянці виник міхур, який заповнений прозорою, солом’яно-жовтого кольору рідиною. Проявом якого патологічного процесу є вказані зміни:
    1. Проліферативного запалення
    2. Травматичного набряку
    3. Альтеративного запалення
    4. * Ексудативного запалення
    5. Вакуольної дистрофії
  120. В дівчинки 4 років, яка померла від дизентерії, на розтині слизова прямої кишки покрита біло-сірою плівкою, яка легко знімається пінцетом. Зустрічаються поодинокі виразки. Який вид ексудативного запалення має місце?
    1. Гнійне
    2. Альтеративне
    3. Дифтеритичне
    4. * Крупозне
    5. Катаральне
  121. В експерименті на мишах були виявлені ознаки неправильного приготування ліків для внутрішньовенного уведення, оскільки в печінці по ходу портальних трактів виявлялися гранульоми, які складаються з гігантських клітин сторонніх тіл (гігантська клітина з численними ядрами, розсіяними по всій клітині). При поляризаційно-мікроскопічному дослідженні виявлені частинки тальку завдяки яскравій подвійній променезаломлюваності (тальк потрапляє при поганому очищенні ліків). Некрозу тканин не було. Ця запальна гранульома відноситься до
    1. епітеліоїдно-клітинних;
    2. специфічних;
    3. проміжного проліферативного запалення;
    4. * неінфекційних;
    5. інфекційних;
  122. В померлого від дизентерії слизова оболонка товстої кишки на розтині повнокровна, покрита плівкою сірого кольору, яка відривається із зусиллям. Який вид запалення розвинувся в кишці у хворого?
    1. Крупозне запалення
    2. * дифтеритичне запалення
    3. Геморагічне запалення
    4. Серозне запалення
    5. Катаральне запалення
  123. Видалений оперативно червоподібний паросток був потовщений, серозна оболонка його тьмяна, повнокровна, з білуватими рихлими плівчастими нашаруваннями, в просвіті каламутна, білувато-жовтувата рідина. Гістологічно: дифузна інфільтрація лейкоцитами всіх шарів червоподібного паростка. Про який варіант апендициту можна думати при цьому
    1. * флегмонозний
    2. Гангренозний
    3. Простий
    4. Поверхневий
    5. Хронічний
  124. Двадцятирічний хлопець знаходився в гастроентерологічному відділенні з гострим гастритом. При ендоскопічному дослідженні виявлено по малій кривизні шлунка безліч виразок діаметром до 1 см. При дослідженні гастробіоптату відзначений поверхневий дефект слизової оболонки, який покритий темно-сірими некротичними масами; у глибині цього дефекту повнокров'я і набряк тканин, скупчення дрібних клітин із значним гіперхромним ядром. Ці зміни свідчать про наявність у тканині шлунка:
    1. проліферативного запалення
    2. ексудативного запалення;
    3. * альтеративного запалення;
    4. гіперплазії;
    5. регенерації.
  125. Дитина 6 років доставлена в приймальне відділення дитячої лікарні в стані асфіксії. У гортані виявлено білуваті плівки, обтурують просвіт і легко відділяються. Проведена трахеостомія. Який вид запалення розвинувся в гортані?
    1. * крупозное запалення
    2. Геморагічне запалення
    3. Дифтеритичне запалення
    4. Катаральне запалення
    5. Гнійне запалення
  126. Дівчинка 3 років гостро захворіла. Діагностований черевний тиф. Смерть наступила на 6 добу від початку захворювання. Макроскопічно групові фолікули на відрізку 1,5 м термінального відділу клубової кишки збільшені, повнокровні, набряклі, виступають над поверхнею слизової оболонки. На їх поверхні видно борозни і звивини, які нагадують поверхню мозку. На розрізі вони сіро-червоні, соковиті. При гістологічному дослідженні виявлені повнокров'я, набряк. У лімфоїдному апараті виявляються тифозні вузлики, які складаються в основному з великих мононуклеарних клітин. У цих великих клітинах зі світлою цитоплазмою при спеціальному фарбуванні виявляються черевнотифозні палички. Описані зміни свідчать про наявність у лімфоїдному апараті тонкої кишки:
    1. гіпертрофії;
    2. гіперплазії;
    3. катарального запалення;
    4. * гострого проліферативного запалення;
    5. хронічного проліферативного запалення.
  127. Дівчинка 5-и років померла від черевного тифу. Смерть наступила на 5 добу від початку захворювання. На розтині виявлено, що групові фолікули на протязі 1,5 м термінального відділу клубової кишки збільшені, повнокровні, набряклі, виступають над слизовою оболонкою. На їх поверхні видно борозни і звивини, які нагадують поверхню мозку На розрізі - сіро-червоні, соковиті. Гістологічно виявлено повнокров’я, набряк, тифозні вузлики, які складаються з великих мононуклеарних клітин, що мають світлу цитоплазму і містять черевнотифозні палички. Про який патологічний процес можна думати:
    1. Гіперплазію
    2. Гипертрофію
    3. * Гостре проліферативне запалення
    4. Катаральне запалення
    5. Хронічне проліферативне запалення
  128. Дівчинка віком 6 років захворіла на дифтерію і померла на третю добу від асфіксії. На аутопсії слизова оболонка трахеї і бронхів потовщена, набрякла, тьмяна, покрита сіруватими плівками, які легко відокремлюються. Про який вид запалення свідчать морфологічні зміни.
    1. Дифтеритичне запалення
    2. Серозне запалення
    3. Геморагічне запалення
    4. * крупозне запалення
    5. Катаральне запалення
  129. Дівчинка, 4 роки, на 3-тю добу від початку захворювання на дифтерію померла від справжнього крупу. На аутопсії слизова оболонка гортані, трахеї та бронхів потовщена, набрякла, тьмяна, вкрита сіруватою плівкою, що легко відокремлюється. Визначте вид ексудативного запалення гортані.
    1. Змішане.
    2. Серозне.
    3. Гнійне.
    4. * Фібринозне.
    5. Катаральне.
  130. Дівчинка, 5 років, захворіла на дифтерію. На 3-тю добу померла від асфіксії внаслідок справжнього крупу. На розтині встановлено, що слизова оболонка гортані, трахеї та бронхів потовщена, набрякла, тьмяна, вкрита сіруватими плівками, які легко відокремлюються. Про який патологічний процес свідчать морфологічні зміни в гортані?
    1. Гнійне запалення.
    2. Серозне запалення.
    3. * Крупозне запалення.
    4. Дифтерійне запалення.
    5. Катаральне запалення.
  131. Жінка 5о років тривалий час хворіла на хронічний гломерулонефрит. Померла при явищах хронічної ниркової недостатності. На аутопсії відзначений уринозний запах. На поверхні епікарда і перикарда виявляються сірувато-білуваті ворсинчасті нашарування, після зняття яких добре видно різко розширені і переповнені кров’ю судини. Який процес патологічний процес мав місце в перикарді?
    1. * Фібринозне запалення
    2. Oрганізація
    3. Фроліферативне запалення
    4. Геморагічне запалення
    5. Артеріальне повнокрів’я
  132. Жінка обпекла праскою палець кисті. Скарги на різкий біль, почервоніння, припухлість. Через кілька хвилин у цій ділянці виник міхур, заповнений прозорою, солом'яно-жовтого кольору рідиною. Ці зміни є проявом:
    1. травматичного набряку (транссудація);
    2. альтеративного запалення;
    3. * ексудативного запалення;
    4. проліферативного запалення;
    5. балонної дистрофії.
  133. Інфантильна дівчина, 14 років, раптово померла після перенесеної гострої респіраторної вірусної інфекції. Під час розтину спостерігають такі зміни: різко збільшений за розмірами тимус, генералізовану гіперплазію лімфатичних вузлів, гіпоплазовані яєчники. Діагностуйте захворювання.
    1. * Тиміко-лімфатичний стан.
    2. Акцидентальна інволюція тимуса.
    3. Гіпоплазія тимуса.
    4. Атрофія тимуса.
    5. Тимома.
  134. На розтині в черевній порожнині хворого виявлено близько 2,0 л гнійної рідини. Очеревина тьмяна, з сіруватим відтінком, на серозній оболонці кишок виявлені нашарування сіруватого кольору, що легко знімаються. Найвірогідніше це:
    1. Туберкульозний перитоніт
    2. Геморагічний перитоніт
    3. Серозний перитоніт
    4. * фібринозно-гнійний перитоніт
    5. Карциноматозний перитоніт
  135. На розтині померлого 34 років від ревматизму поверхня епікарду ворсиста, покрита плівками сірого кольору, що легко відділяються. Після їх відділення визначається набрякла повнокровна поверхня епікарду. Найбільш вірогідний діагноз:
    1. Геморагічний перикардит
    2. Гнійний перикардит
    3. * фібринозий перикардит
    4. Проліферативний перикардит
    5. Катаральний перикардит
  136. На розтині тіла 47-річного померлого від легенево-серцевої недостатності в лівій легені знайдено порожнину розміром 4x4 см, заповнену гноєм. Стінка фестончаста, нерівна, представлена легеневою тканиною. Поставте діагноз.
    1. Ехінококоз.
    2. Хронічний абсцес.
    3. Кавернозний туберкульоз.
    4. * Гострий абсцес.
    5. Фіброзуючий альвеоліт.
  137. На розтині тіла померлого від сепсису в стегновій кістці виявлено флегмонозне запалення, що охоплює кістковий мозок, гаверсові канали, прилеглі м'які тканини та періост, під періостом — множинні абсцеси. Визначте ймовірний патологічний процес.
    1. Хронічний гематогенний остеомієліт.
    2. Остеопороз.
    3. * Гострий гематогенний остеомієліт.
    4. Остеопетроз.
    5. Секвестрація.
  138. На розтині тіла хлопчика 8 років, який хворів на дифтерію зіву і мигдалин і помер на другий тиждень від початку захворювання, виявлені зміни в міокарді у вигляді дрібновогнищевих некрозів і набряку строми. Діагностуйте вид міокардиту.
    1. * Альтеративний
    2. Септичний
    3. Продуктивний гранулематозний
    4. Продуктивний дифузний
    5. Осередковий ексудативний
  139. На розтині трупа чоловіка 60 років у міокарді передньої стінки лівого шлуночка серця виявлено сірий неправильної форми щільний осередок 5 х 4 см. з чіткими межами, волокнистої структури. Який патологічний процес у міокарді виявив патологоанатом?
    1. Дифузний дрібноосередковий міокардіосклероз
    2. * Постінфарктний міокардіосклероз
    3. Петрифікація міокарду
    4. Інфаркт
    5. Запалення міокарду
  140. На розтині у померлого 8р. в обох легенях перибронхіальні ділянки ущільнення неправильної форми різних розмірів, червоного кольору, які вибухають або інколи западають відносно поверхні розрізу легеневої тканини, з вибухаючих ділянок розрізу стікає червона рідина. Найбільш вірогідна етіологія хвороби:
    1. Стрептокок
    2. Повна обтурація окремих бронхів
    3. Часткова обтурація окремих бронхів
    4. * Вірус грипа
    5. Паличка Фридлендера
  141. На розтині у померлого в плевральній порожнині справа виявлено 350 мл зеленувато-жовтої густої рідини з неприємним запахом. Мікроскопічно в ній містилося багато нейтрофільних гранулоцитів. Що є найбільш характерним для цього захорювання з точки зору етіології?
    1. Комбінація вірусної або грибкової флори
    2. Виключно бактеріальна природа захворювання
    3. Виключно вірусна природа захворювання
    4. Комбінація бактеріальної або вірусної флори
    5. * Комбінація бактеріальної або грибкової флори
  142. На розтині у хворого в правій плевральній порожнині було знайдено 380 мл жовтої медоподібної рідини з неприємним запахом. При мікроскопії рідини – багато нейтрофільних гранулоцитів. Ваш діагноз?
    1. Гангрена легені
    2. Абсцес легені
    3. Флегмона
    4. * Емпієма плеври
    5. Гнійний катар плеври
  143. На розтині хворого виявлено: м'яка мозкова оболонка верхніх відділів півкуль головного мозку різко повнокровна, жовто-зеленого кольору, просочена гнійним та фібринозним ексудатом, що нагадує чіпець. Для якого захворювання характерна така картина?
    1. Розсіяний склероз
    2. * Менінгіт
    3. Паркінсонізм
    4. Енцефаліт
    5. Вентрикуліт
  144. Однорічний хлопчик помер від легенево-серцевої недостатності на третю добу від початку захворювання. Клінічний діагноз: поліомієліт. Макроскопічно оболонки і речовина спинного мозку повнокровні. В області передніх рогів спинного мозку відзначена стертість рисунка. Мікроскопічно більшість нейронів лізовані. У збережених нейронах - розчинення тигроїдних грудочок і пікноз ядер. На окремих ділянках дрібні скупчення нейтрофільних лейкоцитів та осередкова проліферація мікро-, олігодендро- і астроцитарної глії. Ці зміни свідчать про наявність у тканині спинного мозку:
    1. гіперплазії;
    2. ексудативного запалення;
    3. проліферативного запалення;
    4. * альтеративного запалення;
    5. регенерації.
  145. Пацієнт поступив у клініку з ознаками печінкової недостатності. Клінічний діагноз: хвороба Боткіна, гостра циклічна форма. При мікроскопічному вивченні біоптату печінки відзначені різкі дистрофічні зміни в більшості гепатоцитів, нерівномірне кровонаповнення судин, проліферація і некроз окремих зірчастих ретикулоендотеліоцитів. Ці зміни свідчать про наявність у печінці:
    1. проліферативного запалення;
    2. ексудативного запалення;
    3. * альтеративного запалення;
    4. гіперплазії;
    5. регенерації.
  146. При гістологічному дослідженні біоптата перегородки носа хворого, який страждав утрудненим носовим диханням, в слизовій оболонці знайдено гранульоматозне запалення з наявністю в гранульомах клітин микуліча і бактерій
    1. Сапу
    2. Сифілісу
    3. Туберкульозу
    4. * риносклероми
    5. Лепри
  147. При гістологічному дослідженні біоптату слизової оболонки прямої кишки встановлено розростання сполучної тканини та залоз. Макроскопічно: дрібні вузли на тонкій ніжці. Про який процес йде мова?
    1. Гiпертрофiя.
    2. * гіперпластичний поліп.
    3. Метаплазія.
    4. Атрофiя.
    5. Склероз.
  148. При дослідженні тимуса дитини, 5 років, що померла від гострої деструктивної стафілококової пневмонії, виявлено зменшення маси залози до 3,0 г. При гістологічному дослідженні в тимусі визначено: зменшення часток залози, значне зменшення кількості лімфоцитів з колапсом строми, інверсію шарів, кістоподібне збільшення тілець Гасаля. Який із перерахованих діагнозів найімовірніший?
    1. Дисплазія тимуса.
    2. Тимомегалія.
    3. Гіпоплазія тимуса.
    4. * Акцидентальна інволюція.
    5. Агенезія тимуса.
  149. При розтині тіла 6-місячної дитини, що померла від сепси



Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 2876 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...