Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до освітлення приміщень і робочих місць



Приміщення з ПК повинні мати природне і штучне освітлення.

Вимоги до системи освітлення робочого місця користувача ПК:

Ø Рівень освітленості повинен відповідати характеру зорової роботи і встановленим нормам

Ø Оптимальна спрямованість світлового потоку і необхідний склад світла

Ø Спектральний склад світла штучних джерел повинен бути наближеним до природного

Ø Постійний рівень освітленості

Ø Пульсація світлового потоку відповідає гігієнічним нормам

Ø Достатньо рівномірний розподіл освітленості на робочій поверхні дисплея ПК і робочого місця (стіл, документ, а також між робочою поверхнею і поверхнею стін, обладнання)

Ø Відсутність відблисків на екрані дисплея і поверхні робочого місця користувача, а також відсутність засліплюючих джерел світла

Ø Відсутність різких та глибоких тіней на робочому місці користувача

Природне освітлення має здійснюватися через бічні вікна орієнтовані переважно на північ чи північний схід. Коефіцієнт природної освітленості повинен бути не нижче ніж 1,5%. Віконні прорізи повинні мати регульовані пристрої для відкривання, а також жалюзі, завіски, зовнішні козирки тощо.

Штучне освітлення має здійснюватися системою загального рівномірного освітлення, яка включає суцільні або переривчасті лінії світильників, розташованих збоку робочих місць (переважно ліворуч), паралельно лінії зору користувачів ПК. Світильники повинні мати розсіювачі світла та екрануючі сітки.

Рівень освітленості на робочому столі користувача в зоні розташування документів має бути в межах 300-500лк. Якщо цей рівень освітленості неможливо забезпечити системою загального освітлення то допускається застосування світильників місцевого освітлення, але при цьому не повинно бути відблисків на поверхні екрану.

Яскравість світильників загального освітлення не повинна перевищувати 200кд/м2. Величина коефіцієнта пульсації освітленості не повинна перевищувати 5%.

Відношення значень яскравості робочих поверхонь не повинно перевищувати 3:1, а робочих поверхонь і навколишніх предметів (стіни, обладнання) – 5:1.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1159 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...