Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Захист від шуму, пилу, газу, вібрацій, несприятливих метереологічних умов



Дрібні частки твердих речовин, зважуваних у повітрі називають - пилом. Пил буває органічний (рослинного чи тваринного походження — борошно, цукор, тютюн тощо) і неорганічний (металевий), мінеральний (гіпс, цемент і т. д.).

До заходів, завдяки яким скорочується утворення пилу, належать: раціоналізація технологічних процесів, мокрі способи обдирання та шліфування виливків, зволоження переробних матеріалів і підтримання чистоти приміщень та устаткування.

Заходами, які ліквідують пилоутворення та обмежують поширення пилу у приміщенні, є герметизація устаткування, влаштування місцевої вентиляції. Захист працівників від впливу газу здійснюється за допомогою таких заходів:

1. застосування автоматичного контролю за технологічним процесом; дистанційного управління технологічними процесами та раціонального планування цехів (ізоляція шкідливих газів);

2. удосконалення конструкції обладнання (герметизації тощо);

3. влаштування місцевої вентиляції для відсмоктування газів та використання інд.засобів (спецодягу, окулярів, масок, протигазів).

Виробничий шум — це хаотична сукупність різних за силою і частотою звуків, що виникають у повітряному середовищі і безпосередньо впливають на працездатність. Джерелами шуму є: всі види транспорту, насоси, промислові об’єкти, пневматичні та електричні інструменти, верстати, будівельна техніка тощо.

Найефективніший засіб боротьби із шумом — зниження його в джерелі створення, Для зменшення шуму рекомендується використовувати місцеву та загальну звукоізоляцію, шумовловлюючі екрани, поглинаючі фільтри, глушителі шуму. Звукоізоляція досягається створенням загорож (стін, стель) із звукопоглинаючих матеріалів (цегли, бетону, залізобетону). Захист від високочастотного шуму забезпечують засоби інд. захисту (навушники, заглушки для вух).

Вібрація — це тремтіння всього тіла або окремих його частин унаслідок виконання певних робіт. Джерелом вібрації є механічні, пневматичні й електричні інструменти ударної або обертальної дії, обладнання, встановлене без достатньої амортизації та віброізоляції, а також транспортні і сільськогосподарські машини. Методом захисту від вібрації є віброгасіння. Вібруючі машини з динамічним навантаженням (вентилятори, насоси, агрегати) встановлюють на окремі фундаменти. Джерела коливань ізолюють від опорних поверхонь гумовими, пружинними або комбінованими віброізоляторами.

Показники метеоумов для виробничих приміщень нормовані з урахуванням важкості робіт та інтенсивності виділення теплоти обладнанням. Заміри показників мікроклімату проводяться на початку, всередині і у кінці холодного і теплого періодів року не менше ніж 3 рази на зміну (на початку, всередині та в кінці).Температуру, відносну вологість та швидкість руху повітря міряють на висоті 1.0 м від підлоги або робочого майданчика при роботах, що виконуються сидячи, і на висоті 1,5 м - при роботах, що виконуються стоячи.






Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 2973 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...