Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дерев'яних будівельних конструкцій



Заходи безпеки під час цих робіт будуть частково роз­глянуті в параграфі 111.16, тому викладемо лише деякі з них. При проведенні вищезгаданих робіт нещасні випад­ки бувають з таких причин:

- несправність деревообробних верстатів чи інструмен­тів, невміння на них працювати;

- неправильне встановлення риштувань і конструкцій, виконання робіт без запобіжних поясів і огорож;

- неправильне застосування пристроїв для розкріплення конструкцій, захаращеність робочих місць тощо.

Оскільки столярні вироби поставляють на будови з де­ревообробних заводів переважно готовими, на будівель­ному майданчику потрібно зосередити увагу на безпеці збирання, підготовки і монтажу цих конструкцій.

При застосуванні ручних інструментів небезпека може бути у разі їх несправності, неправильного користування, а також використання інструментів не за призначенням. Для ручних інструментів дерев'яні ручки виготовляють з твердих і в'язких порід (берези, граба, бука, кизилу) вологістю не більше ніж 12%. Рукоятки повинні бути гла­денькими, надійно закріпленими і мати потовщення у місці держання, а ударна частина інструмента не повинна мати тріщин, задирок.

Зубила застосовують для рубання металу. Працівник, який виконує цю роботу, має бути в захисних окулярах із скельцями, що не б'ються.

Гайкові ключі повинні щільно прилягати гранями до гайки, подовжувати ключі трубами заборонено, а коваль­ські кліщі мають відповідати розмірам поковок. Гострі частини інструментів захищають надійними футлярами, а робочі інструменти зберігають в ящиках або сумках. Під час виконання робіт ручною пилкою забороняється на­правляти пилку пальцем, розпилювати матеріал на коліні. Розпилюваний матеріал потрібно надійно закріплювати. При різанні стамескою не можна підтримувати оброблю­ваний предмет в напрямі руху леза стамески, а також різати на себе і

— 197 —

на вису. При свердлінні перевіряють надій­ність свердла в патроні. Напилками та рашпілями можна працювати лише тоді, коли їхні ручки скріплені кільцями.

На деревообробних верстатах можуть працювати ро­бітники, ознайомлені з їхньою будовою, безпекою праці, які склали екзамен і мають спеціальний допуск до роботи. Перед початком роботи перевіряють надійність кріплення всіх систем верстата. Змащувати, чистити і ремонтувати верстат, а також прибирати відходи можна лише після ви­мкнення його. Якщо обробляють матеріал, довший ніж 2 м, то з обох боків верстата встановлюють роликові столи.

На циркульні пилки і фугувальні верстати короткі де­талі подають штовхачами. Верхні зуби диска циркулярної пилки повинні виступати над розпилюваним матеріалом не менш як на 50 мм.

Щоб запобігти пошкодженню шкіри масляними анти­септиками, застосовують спеціальні пасти і мастила. Ванни, де проводять антисептування, надійно закрива­ються, і доступ до них забороняється, а після закінчен­ня робіт їх звільняють від розчину і промивають водою. Обладнання та інструменти, а також тару з під хімікатів знезаражують і зберігають в окремих приміщеннях.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 242 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...