Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Назвіть заходи щодо зниження несприятливого впливу хімічних речовин



За фізіолог впливом на організм людини всі шкідливі речовини поділ на такі групи: подразнюючі, що вражають шляхи дихання, очі, шкіру,слизові оболонки (аміак, кислоти, сір­часті сполуки тощо); задушливі, які викликають токсичний набряк легень (сірководень, вуглекислий газ, метан, інертні гази, азот і т. д.); наркотичні, що спричиняють наркотичний вплив і впливають на центральну нервову систему (ацетон, бензин, леткі вуглеводні тощо); сомотичні (миш’як, ртуть, свинець й ін.); канцерогенні речовини, що впливають, як правило, на злоякісні новоутворення — пухлини (циклічні аміни, азбест, нікель, хром тощо). За ступенем впливу на організм людини шкідливі речовини поділяються на чотири класи небезпеки: І надзвичайно шкідливі;ІІ високошкідливі; ІІІ помірно шкідливі;ІV малошкідливі. Найбільш поширеними і небезпечними речовинами, що використ у пром.-ті і побуті, є аміак і хлор. Аміак викор у промислових побутових холодильниках на м’ясокомбі­натах, молокозаводах, овочевих базах, тобто там, де є необхідність в охолодженій продукції. Методи захисту— це застос ізолюючого протигазу, респіратора, захисного костюма типу Л-1, гумових чобіт, рукавичок. Хлор викор для знезараження питної води, вибілювання тканин та як сировина для багатьох хім підп.-тв. Дія хім речовин 1. Місцева зумовлюється опосередковано впливом дратівних речовин на тканини організму. 2. Заг дія виявляється після потрапляння хім речовин у кров, причому деякі речовини діють на окремі органи, інші — викликають заг отруєння організму. Захист працівників від несприятливого впливу хім речовин здійснза доп таких заходів: 1. удоск-ня і розробки нових технол процесів, які виключають використання шкідл хім речовин; 2. застос безперервних технол процесів, автоматичного контролю за технол процесом; 3. заміни шкідл речовин менш; 4. дистанційного управління технол процесами; 5. раціонального планування цехів і обладнання (ізоляції шкід­ливих речовин); 6. контролю за станом повітряного середовища на робочих місцях.






Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1914 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...