Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми. Стан справ з охороною праці у світі стає все більш актуальною проблемою як для профспілок, так і для міждержавних структур



Стан справ з охороною праці у світі стає все більш актуальною проблемою як для профспілок, так і для міждержавних структур, на­самперед Міжнародної організації праці. МОП розглядає цю тему як частину своєї Програми гідної праці. Підвищена увага до проблем безпеки праці пояснюється в першу чергу тим, що з кожним роком, не­зважаючи на заходи, що вживаються, у різних країнах зростає рівень ви­робничого травматизму, у тому чи­слі зі смертельними наслідками, і кількість профзахворювань. Причо­му це стосується і тих країн, де їм приділяється, здавалося б, підвище­на увага. До сфери безпеки праці все більшою мірою залучаються пи­тання, пов'язані з самопочуттям працівника, і фактори, що побічно впливають на трудову діяльність,— вживання алкоголю, наркотиків і навіть інтернетозалежність (за дани­ми Стенфордського університету, в США 14% жителів мають таку за­лежність).

Згідно з даними МОП, щороку в світі реєструється приблизно 270 млн. нещасних випадків, пов'язаних з тру­довою діяльністю людини, і 160 млн. професійних захворювань.

Відповідальність за внесок в добробут суспільства та вплив на оточуюче середовище, так звану соціальну відповідальність несуть організації всіх типів: комерційні, неприбуткові, громадянські, органи управління та інші.

Стандартом ISO-26000 «Керівництво з соціальної відповідаль­ності», визначаються основні принципи соціальної відповідаль­ності:

· Підзвітність, яка полягає в тому, що організація має звітувати щодо впливу від своєї діяльності на суспільство і довкілля.

· Прозорість, яка означає, що організації слід бути прозорою в її рішеннях і діяльності, які впливають на інших. Організація повинна розкривати в зрозумілій, збалансованій і правдивій формі про політику, рішення та діяльність, за які вона несе відповідальність, включаючи їх фактичний і можливий вплив на суспільство і довкілля. Ця інформація має бути легкодоступною і зрозумілою для всіх заінтересованих сторін. Прозорість не має на увазі розкриття службової інформації, а також інформації, що захищена відповідно до законів або може спричинити порушення правових зобов'язань.

· Етична поведінка – стиль поведінки організації. Організація повинна приймати і застосовувати стандарти етичної поведінки, які якнайповніше відповідають її призначенню і сфері її діяльності. Організація повинна розвивати структуру управління так, щоб вона сприяла поширенню принципів етичної поведінки як усередині організації, так і в процесі взаємодії з іншими.

· Взаємодія з заінтересованими сторонами – цей принцип означає, що організації слід поважати, розглядати інтереси її заінтересованих сторін та всемірно взаємодіяти з ними.

· Правові норми – У контексті соціальної відповідальності повага правових норм означає, що організація дотримується всіх чинних законів і правил, вживає заходів, аби бути обізнаною про застосовані нею закони і правила, інформувати тих осіб в організації, хто відповідальний за дотримання законів і правил, і знати, що такі закони і правила дотримуються.

· Міжнародні норми – цей принцип визначає, що організації слід поважати міжнародні норми, в тих випадках, коли ці норми є важливими для сталого розвитку і добробуту суспільства.

· Права людини – цей принцип означає, що організація повинна визнавати важливість і загальність прав людини, поважати права, зазначені у Всесвітній Декларації з прав людини.

Європейський Союз є результатом кількадесятилітніх старань, спрямованих на інтеграцію Європи. Створення Європейського Союзу було затверджено Трактатом 7 лютого1992 року в Маастрих (Нідерланди).

Європейський Союз – це об’єднання демократичних європейських країн, які об’єдналися заради миру та розвитку.

Законодавство Євросоюзу про охорону праці згруповане таким чином:

· загальні принципи профілактики та основи охорони праці;

· вимоги охорони праці для робочого місця;

· вимоги охорони праці під час використання обладнання;

· вимоги охорони праці під час роботи з хімічними, фізичними та біологічними речовинами;

· захист на робочому місці певних груп робітників;

· положення про робочий час;

· вимоги до обладнання, машин, посудин під високим тиском.

Окрім нормативно-правових актів, у Євросоюзі широко застосову­ються заходи незаконодавчого характеру (наприклад, кожні п'ять років приймаються програми дій з охорони праці на робочому Місці).

Питання для самоконтролю

1. У чому полягає сутність поняття соціальне партнерство (соціальний діалог) в охороні праці?

2. У чому полягає сутність основних принципів соціальної відповідальності?

3. Розглянути питання Законодавчої основи Євросоюзу з питань охорони праці?

4. Які трудові норми Міжнародної організації праці?

5. У чому полягає сутність міжнародного співробітництва в галузі охорони праці?

6. У чому полягає сутність Всесвітньої організації охорони здоров'я?

Завдання до самостійної роботи

1. У чому полягає сутність Соціального діалогу в Європейському Союзі.

2. Розглянути принципи Міжнародних стандартів SA80000 «Соціальна відповідальність» і ISO26000 «Настанова по соціальній відповідальності»

3. Сутність Нормативно правових актів Європейського Союзу і законодавства з охорони праці.

4. Розглянути Міжнародні організації та міжнародні норми в сфері охорони праці.

Рекомендована література

Основна література [1, 2, 3, 4, 6]

Додаткова література [20, 21, 22, 23]

ТЕМА 2. ОСНОВНІ ЗАКОНОДАВЧІ ТА НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ З ОХОРОНИ ПРАЦІ В ГАЛУЗІ

План вивчення теми

1. Законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці в галузі.

2. Положення про організацію системи управління охороною праці в галузі.

Навчальні цілі:

засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

- законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці в галузі;

- програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 284 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...