Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пільги для користувачів ПК



Працівник, який в своїй роботі постійно використовує персональний комп’ютер (не менше 4 год. в день при 8-год. робочому дні) має право на пільги.

Це право ґрунтується на таких законодавчих і нормативно-правових документах:

- Закон України “Про відпустки” (ст.8);

- Постанова Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997р. №1290;

- наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98р. №16 “Про затвердження порядків застосування списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці”;

- Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин (ДСан ПіН 3.3.2.007-98), затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України 10 грудня 1998р. №7;

- Правила охорони праці підчас експлуатації електронно-обчислювальних машин (ДНАОП 0.00-1.31-99), затверджені наказом Держнаглядохоронпраці 10.02.99 №21;

- Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1992р. №442;

- Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені Міністром праці України 1.09.92р. (Постанова №4), Головним державним санітарним лікарем України 1.09.92р.;

- колективний договір між адміністрацією і трудовим колективом підприємства, установи, організації, де має знайти відображення питання про надання працівникам певних посад, які в своїй роботі постійно використовують персональний комп’ютер (не менше половини робочого дня), додаткової щорічної відпустки тривалістю … днів.

У посадовій інструкції користувача ПК має бути зазначено, що виконання посадових обов’язків пов’язане з щоденним використанням в роботі комп’ютера не менше половини робочого дня (якщо це справді так).

Усім працівникам, які постійно працюють на персональних електронно-обчислювальних машинах (не менше 4 год. при 8 год. робочому дні), до яких належить і персональний комп’ютер, надається право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4-х календарних днів.

Ось яку дав відповідь щодо додаткової відпустки для працюючих за комп’ютером О.Чернетенко, заступник Головного державного експерта умов праці Міністерства праці та соціальної політики України.

Працівникам, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, до яких на­лежить і персональний комп'ютер, надається право на щорічну додат­кову відпустку за особливий харак­тер праці тривалістю до чотирьох календарних днів згідно з підрозді­лом «Інші види виробництв» розділу XXII «Загальні професії за всіма га­лузями господарства» (п. 58) Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих при­родних і геологічних умовах та умо­вах підвищеного ризику для здо­ров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий ха­рактер праці, затвердженого по­становою Кабінету Міністрів від 17.11.97 р. № 1290 (у редакції постанови Кабінету Міністрів від 13.05.2003 р. № 679 із змінами, внесеними постановою від 16.12.2004р. № 1674). Відповідно до пп. 6 і 7 Порядку застосування зазначеного вище Списку, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики від 30.01.98 р. № 16 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції 30.01.98 р. за № 58/2498 (із змінами, затвердженими наказом Мінпраці від 04.06.2003 р. № 150 і зареєстрованими у Мін’юсті 18.06.2003 р. за № 496/7817), додаткова відпустка за особливий характер праці нада­ється пропорційно фактично від­працьованому часу. У розрахунок часу, що дає право працівникові на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Ст. 8 Закону «Про відпустки» пе­редбачено, що конкретна тривалість таких відпусток встановлюється ко­лективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівни­ка в цих умовах.


[1]* Вісловух А.М. Охорона праці користувачів персональних комп’ютерів (ПК): Навчальний посібник. – К.: ІПК ДСЗУ, 2007. – 55с.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 855 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...