Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація електроустановок і приміщень по електробезпечності



10.4.1 .Електроустановки – це машини, апарати, лінії електропередач і допоміжне обладнання (разом із спорудами і приміщеннями, в яких вони розташовані), призначені для виробництва, перетворення, трансформації, передачі, розподілу електричної енергії та перетворення її в інші види енергії.

10.4.2. Електроустановки за умовами електробезпеки поділяють на електроустановки до 1кВ та електроустановки вище 1 кВ.

Відповідно, організаційно-технічні заходи, технічні засоби забезпечення безпечної експлуатації і захисні засоби (індивідуальні і групові) також поділяються за цією ознакою: до 1кВ і вище 1 кВ.

10.4.3 .За небезпекою електротравм згідно з ПУЕ розділяють приміщення на наступні три категорії: з підвищеною небезпекою, без підвищеної небезпеки, особливо небезпечні.

Категорія приміщення визначається наявністю у ньому чинників підвищеної або особливої небезпеки електротравм.

10.4.4. До чинників підвищеної небезпеки відносяться:

· температура у приміщенні, якщо вона протягом доби перевищує 350С;

· відносна вологість більше 75%, але менше вологості насичення;

· струмопровідна підлога;

· струмопровідний пил;

· можливість одночасного доторкання людини до неструмовідних частин електроустановки і до металоконструкцій, що мають контакт із землею.

10.4.5. До чинників особливої небезпеки електротравм відносяться:

відносна вологість, близька до100%;

агресивне середовище, що порушує ізоляцію.

10.4.6. Якщо у приміщенні відсутні чинники підвищеної небезпеки й особливої небезпеки, то приміщення класифікується як приміщення без підвищеної безпеки. При наявності у приміщенні хоча б одного з чинників підвищеної небезпеки, таке приміщення відносять до приміщення з підвищеною небезпекою. Наявність двох і більше чинників підвищеної небезпеки або хоча б одного чинника особливої небезпеки робить приміщення особливо небезпечним.

10.4.7. За чинниками виробничого середовища ПУЕ виділяє наступні типи приміщень:

1) гарячі, температура в яких впродовж доби перевищує 350С;

2) сухі, відносна вологість в яких не перевищує 60%;

3) вологі, відносна вологість в яких не перевищує 75%;

4) сирі, відносна вологість в яких перевищує 75%, але нижче вологості насичення;

5) особливо сирі, відносна вологість в яких близька до100%, спостерігається конденсація вологи на будівельних конструкціях, обладнанні, устаткуванні тощо;

6) запилені, в яких струмопровідний пил проникає в електричні апарати та інші споживачі електричної енергії і осідає на струмовідні частини;

7) запилені, в яких неструмопровідний пил проникає в електричні апарати та інші споживачі електричної енергії й осідає на струмовідні частини;

8) приміщення з хімічно агресивним середовищем або органічним середовищем (пліснява, гриби тощо), яке приводить до порушення ізоляції.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 2071 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...