Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дати характеристику економічних аспектів охорони праці



Розглядаючи охорону праці в умовах ринкової економіки, слід особливу увагу звернути на економічні аспекти охорони праці.

Чинне законодавство щодо охорони праці (ЗУ №229 та ЗУ № 1105) визначає напрямок економічного впливу на створення безпечних і нешкідливих умов праці, який має здійснюватися через систему страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, компенсації за важкі та шкідливі умови праці, регулювання забезпечення ресурсами потреб охорони праці, політику штрафних санкцій та стимулів для роботодавців і найманих працівників, податкову політику держави. На сучасному етапі розвитку економіки України питання полягає лише в тому, як виконати це практично, як конкретно змусити економіку працювати на безпеку.

Основними проблемами, що стримують реалізацію положень законодавства щодо застосування економічних, ринкових механізмів у цій сфері є:

неурегульованість фінансування заходів щодо покращення умов праці, зниження рівня травматизму та профзахворювань;

відсутність механізму визначення знижок – надбавок до страхових внесків підприємств, що не дозволяє задіяти стимулюючий потенціал Закону України №1105;

відсутність критеріїв оцінювання та методики визначення економічної ефективності заходів з охорони праці на підприємстві;

відсутність досконалої методики визначення збитків від травматизму та профзахворювань на виробництві;

недосконалість механізмів впливу держави на стан охорони праці за допомогою податкової політики;

відсутність або невисока достовірність інформації про витрати на заходи з охорони праці; збитки внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; витрати на відшкодування потерпілим;

відсутність механізму управління промисловою безпекою на підставі регулювання ризиків виникнення нещасних випадків на виробництві.

Своєчасне розв’язання цих проблем спричинить покращення умов праці, зменшення виробничого травматизму та професійних захворювань і, як наслідок, скорочення економічних збитків, пов’язаних з нещасними випадками на виробництві та професійними захворюваннями, з пільгами та компенсаціями за важкі і шкідливі умови праці і зростання прибутку підприємства.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...