Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

З5.Охарактеризувати зв'язок дисципліни «Охорона праці» із суміжними дисциплінами



Охорона праці займається проблемами пов'язаними із забезпеченням здорових та безпечних умов праці. Вона виявляє і вивчає можливі причини виробничих нещасних випадків і професійних захворювань і розробляє систему заходів і вимог з метою усунення цих причин і створення безпечних для людини умов праці. За визначенням, охорона праці - це система законодавчих, соціально-економічних, організаційних, технічних, гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, що забезпечують безпеку, збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Існує тісний взаємозв'язок між охороною праці, науковою організацією праці, ергономікою, інженерної психологією і технічної естетикою. Вони входять в комплекс дисциплін, що вивчають людини в процесі його трудової діяльності.

Наукова організація праці розробляє раціонально-побудований трудовий процес, що забезпечує заданий якість продукції та високу продуктивність праці, створення умов для збереження здоров'я працюючого і збільшення тривалості трудової діяльності.

Ергономіка - вивчає закономірності взаємодії людини з технічними засобами, предметами діяльності і середовищем. Практичними завданнями її є підвищення ефективної діяльності та збереження здоров'я.

Проектування трудової діяльності на основі рекомендацій ергономіка дозволяє вирішувати питання забезпечення безпеки машин і механізмів і не допускати впливу на працюючих шкідливих виробничих факторів.

Інженерна психологія вивчає основні закономірності взаємодії людини і техніки для використання їх при проектуванні та експлуатації складних систем «людина-машина». Вона займається в основному вивченням діяльності людини-оператора.

Технічна естетика - використовуючи досягнення теорії і практики художнього конструювання, створює оптимальні умови праці, побуту і відпочинку людей в створюваному ними природному світі.

Методологічна основа охорони праці - науковий аналіз умов праці, технлогіческіх процесів, виробничого обладнання, що застосовуються і одержуваних матеріалів і речовин з точки зору можливості виникнення небезпечних і шкідливих виробничих факторів. На підставі цього аналізу розробляються технічні та організаційні заходи по запобіганню цих факторів.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 348 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...