Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аварійне, чергове, ремонтне, евакуаційне та охоронне освітлення



Аварійне освітлення використовується для продовження роботи у випадках, коли за будь-яких причин перестає функцію вати робоче освіт- лення, а небезпечність технологічних процесів вимагає нормального об- слуговування їх (небезпека пожежі, вибуху та ін.).Потужність аварійного освітлення має складати 5% нормативної робочої освітленості, але не ме- нше 2 лк. Аварійні світильники фарбують наполовину червоним кольо- ром або наносять на них червону лінію.

Чергове освітлення передбачається у неробочий час, при цьому ви- користовують незначну частину інших видів штучного освітлення, а за- гальна освітленість повинна складати не менше 5 % робочого освітлення.

Ремонтне освітлення призначене для огляду і ремонту об’єктів у

важкодоступних місцях. Його сила повинна бути безпечною для життя людини, а напруга 12 або 36 В.

Евакуаційне освітлення повинно забезпечувати нормальну ви- димість для евакуації людей з приміщень при аварійному вимкненні ро- бочого освітлення. Його необхідно влаштовувати: у виробничих при- міщеннях, в яких працює більше 50 чоловік; у приміщеннях допоміжних будівель, де можуть одночасно знаходитись більше 100 чоловік; в місцях, небезпечних для проходу людей, тощо.

Мінімальна освітленість на підлозі основних проходів та на сходах при евакуаційному освітленні повинна бути не менше 0,5 лк, а на відкритих майданчиках – не менше 0,2 лк.

Охоронне освітлення влаштовується за периметром об’єкта, який охороняється спеціальним персоналом. Найменша освітленість повинна бути 0,5 лк на рівні землі.

На підприємствах періодично перевіряють справність різних видів освітлення та визначають рівень освітленості за допомогою люксометра.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 289 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...