Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи боротьби з інфразвуком



Інфразвук може поширюватися на великі відстані внаслідок незначного поглинання в атмосфері і здібності огинати перешкоди. Великі довжини хвиль, властиві інфразвуку, визначають їх виражену дифракційну здатність, а значні величини амплітуди коливань дозволяють їм впливати на людину на значних відстанях від джерела.

Для організації захисту від інфразвуку необхідно використовувати комплексний підхід, який включає конструктивні заходи зниження інфразвуку в джерелі освіти, планувальні рішення, організаційні, медичні заходи профілактики та засоби індивідуального захисту.

До основних заходів по боротьбі з інфразвуком відносяться:

1. Ізоляція об'єктів, що є джерелами інфразвуку, виділення їх в окремі приміщення.

2. Використання кабін спостереження з дистанційним управліннямтехнологічним процесом.

3. Підвищення швидкохідності машин, що забезпечує переклад максимумувипромінювання в область чутних частот.

4. Застосування глушників інфразвуку з механічним перетворенням частоти хвилі.

5. Усунення низькочастотних вібрацій.

6. Підвищення жорсткості конструкцій великих розмірів.

7. Введення в технологічні ланцюжки спеціальних демпфуючих пристроїв малих лінійних розмірів, перерозподіляють спектральний склад коливань в область більш високих частот.

8. Використання засобів захисту органів слуху і голови від інфразвуку - протишуми, навушників, гермошлемов і т.д. (Заглушає спроможність яких на низьких частотах значно нижче, ніж на високих). Для підвищення ефективності захисту рекомендується використовувати комбінацію декількох типів засобів захисту, наприклад, протишумні навушники і вкладиші.

9. Застосування раціонального режиму праці та відпочинку - введення 20-хвилинних перерв через кожні 2 години роботи при дії інфразвуку з рівнями, що перевищують нормативні.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 796 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...