Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Витрат і фінансових результатів



У величині фінансових результатів безпосередньо віддзеркалюються технологія й організація виробництва, особливості діяльності суб'єкта господарювання. Тому зовнішніх і внутрішніх користувачів цікавить інформація про отримані фінансові результати. Проте, розширення видів господарських зв'язків, поява нових організаційно-правових форм підприємств обумовлює можливість використання декількох підходів до визначення результатів різних операцій та варіантів їх відображення в обліку. Для того, щоб отриману інформацію за різні періоди можна було порівняти, необхідно стежити за використанням однієї методики, яка застосовується для визначення фінансових результатів. Тому особливого значення набуває чітке врегулювання порядку відображення та списання доходів та витрат.

Діяльність будь-якого суб'єкта господарювання неможлива без здійснення витрат. Під витратами розуміють зменшення економічних вигод внаслідок вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками).

У бухгалтерському обліку витрати відображаються при дотриманні певних умов. Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Це відповідає застосовуваному в національних стандартах принципу нарахування та відповідності доходів і витрат.

Суттєвою ознакою класифікації витрат, доходів і фінансових результатів є вид діяльності, від якої отримано дохід (рис. 4.1).


Рисунок 4.1 — Класифікація видів діяльності підприємства

Залежно від видів діяльності всі витрати розподіляють на дві великі групи: витрати, які виникають в процесі звичайної діяльності, та витрати, які виникають у процесі надзвичайної діяльності. Витрати, що виникають в процесі звичайної діяльності, поділяються на витрати від операційної (основної та іншої операційної), інвестиційної та фінансової діяльності (табл.4.1).

Таблиця 4.1 — Класифікація витрат за видами діяльності

Види діяльності Витрати
ЗВИЧАЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ
    Операційна діяльність ОСНОВНА ДІЯЛЬНІСТЬ
Собівартість реалізації Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)
Адміністративні витрати Корпоративні витрати, витрати на утримання адміністративно-управлінського персоналу та ін..
Витати на збут Витрати на пакувальні матеріали та ремонт тари, оплата праці та комісійні продавцям, витрати на рекламу тощо
ІНША ОПЕРАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ
Інші операційні витрати Витрати на дослідження і розробки, собівартість реалізованої іноземної валюти, визнані штрафи та пені, безнадійні борги та ін..

Продовження таблиці 4.1

Фінансова діяльність Втрати від участі в капіталі Збитки, отримані внаслідок інвестицій в асоційовані або спільні підприємства, які обліковуються методом участі в капіталі та ін..
Фінансові витрати Витрати на відсотки (за кредитами отриманими, облігаціями відпущеними, фінансовою орендою та ін.)
Інша діяльність Інші витрати Собівартість реалізованих фінансових інвестицій, необоротних активів, втрати від не операційних курсових різниць тощо
НАДЗВИЧАЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ
Надзвичайна діяльність Надзвичайні витрати Втрати від стихійного лиха, пожежі та інше

Для відображення в обліку витрат використовуються рахунки, побудовані за видами діяльності, що дозволяють охопити всі операції, які здійснює підприємство.

Дохід є надходженням економічних вигод, які виникають у результаті діяльності підприємства. Для визнання доходу необхідно не лише надходження активу або зменшення зобов'язання, але й наслідком виступає збільшення власного капіталу (крім внесків учасників).

Доходи, як і витрати, включаються до складу об'єктів бухгалтерського обліку на підставі принципу відповідності та нарахування доходів і витрат.

Застосування принципу нарахування та відповідності доходів і витрат під час визнання доходу відбувається таким чином (рис. 4.2).


Рисунок 4.2 — Визнання доходу у бухгалтерському обліку за принципом нарахування та відповідності доходів і витрат

Для визначення моменту визнання доходу потрібно знати економічний зміст господарської операції, внаслідок якої отримується дохід. Дохід від реалізації може визнаватися як на дату відвантаження, так і до або після неї (рис. 4.3).


Рисунок 4.3 — Можливі моменти визнання доходу від реалізації

Водночас окремі види доходу мають особливості визнання, які визначені П(С)БО 15 "Дохід".

Для організації бухгалтерського обліку доходів необхідною є їх класифікація.

Склад доходів, які відносяться до відповідної групи, встановлено П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати" (табл. 4.2).

Таблиця 4.2 — Класифікація доходів за видами діяльності

Види діяльності Доходи
ЗВИЧАЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ
Операційна діяльність     Основна діяльність
Доходи від реалізації доходи від реалізації продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг
Інша операційна діяльність
Інші операційні доходи доходи від реалізації іноземної валюти, реалізації інших оборотних активів, операційної оренди активів, операційної курсової різниці, одержані штрафи, пені, неустойки тощо
Фінансова діяльність     Доходи від участі в капіталі доходи від інвестицій в асоційовані або спільні підприємства, які обліковуються за методом участі в капіталі та ін.
Фінансові доходи дивіденди, відсотки за кредитами отриманими,облігаціями випущеними, фінансовою орендою та ін.
  Інвестиційна діяльність Інші доходи доходи від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів, списання необоротних активів, втрати від неопераційних курсових різниць тощо

Продовженя таблиці 4.2

Види діяльності Доходи
  НАДЗВИЧАЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ
Надзвичайна діяльність   Доходи від надзвичайних подій відшкодування збитків від надзвичайних подій  

Планом рахунків передбачені окремі рахунки для обліку доходів і фінансових результатів у розрізі видів діяльності. Назви рахунків і субрахунків до них представляють собою докладний опис складу доходів з класифікацією за видами діяльності.

Фінансовий результат - це приріст (або зменшення) вартості власного капіталу підприємства, який відбувався у процесі його господарської діяльності за певний період.

Фінансовим результатом діяльності є прибуток або збиток. Прибуток - це сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати. Збитки - перевищення суми витрат над сумою доходів, для отримання яких здійснені ці витрати.

Визначення фінансового результату полягає у обчисленні чистого прибутку (збитку) звітного періоду. Для цього у бухгалтерському обліку передбачається послідовне порівняння доходів і витрат (принцип відповідності та нарахування доходів і витрат). Порядок формування чистого прибутку (збитку) наведено на рисунку 4.4.

Рисунок 4.4 — Модель формування фінансових результатів

Розмір та характер прибутків і збитків за кожний період діяльності підприємства є найважливішими підсумковими показниками їх роботи.

Основними завданнями організації обліку витрат і доходів, а також фінансових результатів підприємства є забезпечення:

- правильного визначення та достовірної оцінки витрат, доходів і фінансових результатів діяльності;

- розмежування витрат, доходів і фінансових результатів діяльності за кожною класифікаційною групою;

- правильного та повного документального оформлення та своєчасного відображення в облікових регістрах витрат, доходів і фінансових результатів діяльності;

- контролю за правильним визначенням фінансового результату від звичайної діяльності та надзвичайних подій;

- надання повної і достовірної інформації про витрати та доходи діяльності, а також про наявність і використання чистого прибутку (непокритих збитків) для потреб управління.

У Положенні про облікову політику будь-якого підприємства повинні передбачатися питання методичного характеру щодо бухгалтерського обліку витрат, доходів і фінансових результатів діяльності (рис. 4.5).

Обираючи елементи облікової політики стосовно витрат діяльності, особливу увагу слід звернути на вибір класу рахунків для обліку витрат діяльності. Так, чинним законодавством передбачено три варіанти обліку витрат:

- з використанням 8-го класу рахунків "Витрати за елементами";

- з використанням 9-го класу рахунків "Витрати діяльності";

- з одночасним використанням 8-го і 9-го класів рахунків.

Рисунок 4.5 — Об'єкти облікової політики щодо витрат, доходів і фінансових результатів

Методичні засади формування, оцінки та визнання у бухгалтерському обліку інформації про доходи, витрати й фінансові результати діяльності, а також порядок їх розкриття у фінансовій звітності визначають П(С)БО 15 "Дохід", П(С)БО 16 "Витрати" та П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати", норми яких поширюються на підприємства (організації) та інших юридичних осіб незалежно від форм власності (крім бюджетних і банківських установ).

Питання для самопідготовки та самоконтролю

1. За допомогою яких рахунків здійснюється облік фінансових ре­зультатів?

2. За якими ознаками в бухгалтерському обліку класифікуються доходи і результати діяльності?

3. За яких умов при здійсненні обміну продукцією (товарами, ро­ботами, послугами та іншими активами) не визнається дохід?

4. На підставі яких даних підприємства зобов'язані складати фі­нансову звітність?

5. На яких рахунках бухгалтерського обліку узагальнюється інфо­рмація про доходи?

6. На яких рахунках узагальнюється інформація про фінансові ре­зультати?

7. Поясніть важливість визнання моменту реалізації та розкрийте сутність взаємозв'язку бухгалтерського обліку процесу реалізації та податкового обліку доходів.

8. Поясніть значення терміну "валовий прибуток".

9. Поясніть значення терміну "чистий прибуток".

10. Сформулюйте визначення доходу.

11. Що відноситься до доходів майбутніх періодів?

12. Що таке податок на прибуток і як він обчислюється?

13. Як проводиться оцінка ступеня завершеності операції з надан­ня послуг?

14. Які Ви знаєте доходи, що виникають в результаті використан­ня активів підприємства іншими сторонами?

15. Які види надходжень не визнаються доходами звітного пері­оду?

16. Які надходження від інших осіб не визнаються доходами?

17. Що таке елемент витрат? Які елементи витрат операційної діяльності підприємства Ви знаєте?

18. Що таке собівартість продукції (робіт, послуг) і як вона формується?

19. Дайте визначення виробничої собівартості і які витрати входять до її складу?

20. Які витрати не включаються до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг)?

21. Як формується собівартість реалізованої продукції?

22. Як здійснюється формування прямих витрат на рахунку 23 “Виробництво”?

23. Як здійснюється формування загально виробничих витрат?

24. На якому бухгалтерському рахунку формуються адміністративні витрати і що входить до їх складу?

25. На якому бухгалтерському рахунку формуються витрати на збут і що входить до їх складу?

26. Які Ви знаєте методи оцінки незавершеного виробництва?

27. З яких елементів складаються інші операційні витрати?

28. Які сторони можна вважати пов'язаними?

29. Бухгалтерський облік втрат від участі в капіталі?

30. На якому бухгалтерському рахунку формуються “Інші витрати” і що входить до їх складу?

31. Як розраховується оподатковуваний прибуток?

32. Як організувати облік загальновиробничих витрат? Який порядок їх розподілу?

33. Як організувати облік фінансових та інвестиційних витрат?

Тести

1. Обсяг прибутку підприємство одержує від:

а) основної діяльності;

б) фінансової діяльності;

в) основної діяльності, фінансових операцій, іншої звичайної діяльності та надзвичайних подій.

2. Об'єктом обкладання податком на додану вартість є:

а) фонд заробітної плати;

6) виручка;

в) прибуток.

3. До доходів від інвестиційної діяльності відносять:

а) одержані штрафи, пені, неустойки;

б) дохід від реалізації оборотних активів;

в) дохід від реалізації майнових комплексів.

4. На рахунку 70 "Доходи від реалізації" відображають:

а) за дебетом і за кредитом купівельну вартість проданої продукції;

б) за дебетом — собівартість реалізованої продукції, а за кредитом — продажну вартість продукції;

в) за дебетом суму непрямих податків (акцизний збір, ПДВ), а за кредитом - продажну вартість продукції

5. Податок на додану вартість — це:

а) місцевий податок;

б) прямий податок;

в) непрямий податок.

6. Кінцевим фінансовим результатам діяльності підприємства є:

а) чистий прибуток (збиток) звітного періоду;

б) прибуток до оподаткування;

в) валовий прибуток.

7. Валовий прибуток розраховується як:

а) різниця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і виробничою собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).

б) алгебраїчна сума прибутку від операційної діяльності, фінансової та іншої діяльності;

в) виручка, що надходить на підприємство.

8. Доходи — це:

а) збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів;

б) зменшення зобов'язань, які призводять до зростання власного капіталу;

в) збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зрос­тання капіталу за рахунок внесків власників).

9. Чистий прибуток розраховується як:

а) алгебраїчна сума прибутку від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку (надзвичайного збитку) та податків з надзвичайного прибутку;

б) різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податків з прибутку;

в) алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів (прибутків), фінансових та інших витрат (збитків).

10. У статті "Доход від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)" відображається:

а) загальний дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг, тобто без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів та непрямих податків (ПДВ, акцизного збору тощо);

б) доход (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг за вирахуванням наданих знижок, повернення проданих товарів та непрямих подат­ків (ПДВ, акцизного збору тощо);

11. Які з-перелічених фактичних витрат це включаються до первісної вартості придбаного об'єкта основних засобів:

а) оплата праці робітників, які здійснюють монтаж об'єкта;

б) витрати на сплату відсотка за кредит, який було отримано для придбання цього об'єкта;

в) ввізне мито.

12. Скільки виділяють економічних елементів витрат:

а) три;

б) п'ять;

в) кількість визначається підприємством самостійно.

13. Облік прямих витрат ведеться на рахунку:

а) 26 "Готова продукція";

б) 23 "Виробництво";

в) 901 "Собівартість реалізованої готової продукції".

14 Калькуляція — це:

а) групування витрат за статтями;

б) обчислення собівартості одиниці продукції за встановленою номенклатурою витрат;

в) групування витрат виробництва за елементами.

15. Витрати на виробництво конкретного виду продукції, які безпосеред­ньо включаються до її собівартості на підставі первинних документів, на­зиваються:

а) постійними;

б) непрямими;

в) прямими.

16. Яка проводка відповідає операції "Списана фактична собівартість реалізованої продукції":

а)Д-т 79—К-т 90;

б)Д-т 90—К-т 26;

в) Д-т 90—К-т 79.

17. Витрати па збут с витратами:

а) операційної діяльності;

б) фінансової діяльності;

в) інвестиційної діяльності.

18. Якщо витрати неможливо прямо пов'язати з доходами певного пері­оду, то вони відображаються у складі:

а) витрат майбутнього періоду;

б) адміністративних витрат;

в) витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

19. За способом включення до собівартості витрати можуть бути:

а) змінні та постійні;

б) прямі та непрямі;

в) поточні та одноразові.

20. Операційна діяльність — це:

а) основна діяльність, інвестиційна, фінансова та інші види діяльності підприємства;

б) основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю;

в) основна діяльність підприємства.

21. Витрати операційної діяльності групуються за такими економічни­ми елементами:

а) матеріальні затрати; витрати на оплату праці; інші операційні витрати;

б) матеріальні затрати; амортизація; інші операційні витрати;

в) матеріальні затрати; витрати на оплату праці; відрахування на соціальні заходи; амортизація; інші операційні витрати.

22. До складу елемента "Амортизація" включається сума нарахованої амортизації:

а) основних засобів;

б) основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних матеріальних активів та гудвілу.

в) нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів;

г) основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних матеріальних активів.

23. До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються:

а) прямі матеріальні витрати; прямі витрати на оплату праці.

б) прямі матеріальні витрати; прямі витрати на оплату праці; інші прямі витрати; змінні загальновиробничі та постійні розподілені загальновиробничі витрати.

в) прямі матеріальні витрати; прямі витрати на оплату праці; інші прямі витрати.

24. Собівартість реалізованої продукції складається з:

а) виробничої собівартості; нерозподілених постійних загальновиробничих витрат та наднормативних виробничих витрат;

б) виробничої собівартості; нерозподілених постійних загальновиробничих витрат.

19. До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються:

а) прямі матеріальні витрати; прямі витрати на оплату праці.

б) прямі матеріальні витрати; прямі витрати на оплату праці; інші прямі витрати; змінні загальновиробничі та постійні розподілені загальновиробничі витрати.

в) прямі матеріальні витрати; прямі витрати на оплату праці; інші прямі витрати.

20. Собівартість реалізованої продукції складається з:

а) виробничої собівартості; нерозподілених постійних загальновиробничих витрат та наднормативних виробничих витрат;

б) виробничої собівартості; нерозподілених постійних загальновиробничих витрат.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2174 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.026 с)...