Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок виконання роботи. Дослідження штучного освітлення проводяться на стенді (рис



Дослідження штучного освітлення проводяться на стенді (рис. 20).

Опис стенду

Напруга на стенд подається при включенні кнопки (10) «Пуск». Кожна з ламп (2, 3, 4, 5) включається самостійно вимикачами (8).

За допомогою вольтметра (11) вимірюється напруга, яка подається на кожну з ламп. Для регулювання напруги, яка подається на лампу, використовують латр (7). Виключають стенд за допомогою кнопки (9) «Стоп».

Увага! Включати кнопку «Пуск» тільки з дозволу викладача.

V

Рис. 20. Схема стенду

1 – автоматичний запобіжник; 2, 3, 4 – лампи розжарювання; 5 – лампа люмінесцентна; 6 – розетки; 7 – латр; 8 – вимикачі; 9 – кнопка «Стоп»;
10 – кнопка «Пуск»; 11 – вольтметр; 12 – амперметр.

Роботу слід проводити у такій послідовності.

1. Після вивчення опису стенду з дозволу викладача ввімкнути тумблер (1). Стенд ввімкнений в електричну мережу. Ввімкнути тумблер (10). Заміряти освітленість. Вимкнути тумблер. Записати в таблицю 22 значення потужності лампи й освітленості. Потім по черзі вмикати і вимикати лампи (2, 3, 4) відповідно тумблерами (8). Резуль­тати роботи оформити таблицею 3.18 і графіком залежності Е = f (P) з координатами: по осі абсцис – потужність ламп; по осі ординат – ос­вітле­ність на робочому місці. Сформулювати висновок.

2. Знайти залежність освітленості столу стенда від напруги, пода­ної на одну з ламп розжарювання: Е = f (U) (табл. 19).

Рукояткою латра (7) встановити напругу 220 В. Ввімкнути одну з ламп стенда. Величину напруги виміряти за шкалою вольтметра (11). Потім виміряти освітленість на робочому місці за допомогою люкс­метра. За допомогою латра і вольтметра встановити послідовно на­пругу 200 В, 180 В, 160 В, 140 В, 130 В і виміряти освітленість. Ре­зультати вимірювань занести в таблицю 20. Сформулювати висновок.

Накреслити графік залежності освітленості Е (вісь ординат) від величини напруги джерела світла у В (вісь абсцис).

3. Визначити зміну освітленості при використанні ламп розжарю­вання і люмінесцентних ламп у різному сполученні (табл. 3.20).

4. Порівняти економічність ламп розжарювання і ламп люмі­нес­центних.

Порівняти (знаками < або >):

Для визначення ефективності ламп визначити співвідношення (зна­ками < або >):

Таблиця 18





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 209 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...