Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дотриманням законодавства з охорони праці



Професійні спілки здійснюють контроль за дотриманням власниками законодавчих та інших нормативних актів з охорони праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належного виробничого побуту для працівників і забезпеченням їхніми засобами колективного й індивідуального захисту (ст. 40 Закону).

Професійні спілки мають право безперешкодно перевіряти стан умов і безпеки праці на виробництві, виконання відповідних програм і зобов'язань колективних договорів (угод), вносити власникам, державним органам керування подання з питань охорони праці й одержувати від них аргументована відповідь.

Добровільні об'єднання громадян, працівників і фахівців з охорони праці

З метою об'єднання зусиль найманих робітників, вчених, фахівців з охорони праці й окремих громадян для поліпшення охорони праці, захисту працюючих від виробничого травматизму й професійних захворювань можуть створюватися асоціації, товариства, фонди та інші добровільні об'єднання громадян, які діють відповідно до Закону «Про охорону праці» (ст. 24).

Контрольні запитання

1. Які органи здійснюють державний нагляд і контроль за охороною праці?
2. Які права мають посадові особи органів державного нагляду за охороною праці?
3. Хто здійснює громадський контроль за охороною праці?
4. Які права мають уповноважені з охорони праці трудових колективів?
5. Які встановлені гарантії прав і діяльності уповноважених з питань охорони праці?
6. Права й повноваження профспілок в області охорони праці.
7. Мета створення добровільних об'єднань громадян, працівників і фахівців з охорони праці.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 466 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...