Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Забезпечення пожежної безпеки при використанні вогневих робіт



Забезпечення пожежної безпеки – це один із важливих напрямків щодо охорони життя та здоровя людей, національного багатства і навколишнього середовища. Незважаючи на значний поступ у науково-технічній сфері людству ще не вдалося знайти абсолютно надійних засобів щодо забезпечення пожежної безпеки.

До вогневих робіт належать всі види електрозварювальних, газозварювальних (газорізальних), бензогазорізальних і паяльних робіт, розігрівання (варіння) бітумів та смол, а також інші роботи з використанням відкритого вогню або нагріву деталей до температури займання матеріалів і конструкцій.

На кожному енергетичному підприємстві наказом повинен бути встановлений порядок підготовки й проведення всіх вогневих робіт у цехах, приміщеннях і на території об'єкта.

Місця проведення вогневих робіт поділяються на:

Ø постійні, що організуються у спеціально обладнаних з цією метою цехах, майстернях чи на території об'єкта (майданчиках);

Ø тимчасові, коли вогневі роботи проводяться безпосередньо в приміщеннях, на обладнанні при ремонтах або аварійно відновлюваних роботах, спорудах та на території об'єкта, якщо нема можливості винести деталі чи конструкції на постійні місця проведення вогневих робіт.

Проведення вогневих робіт на постійних та тимчасових місцях дозволяється лише після вжиття заходів, які унеможливлюють виникнення пожежі:

Ø відключення обладнання;

Ø очищення робочого місця від горючих матеріалів;

Ø захист горючих конструкцій та обладнання;

Ø забезпечення первинними засобами пожежогасіння.

Вид (тип) та кількість первинних засобів пожежогасіння, якими має бути забезпечене місце проведення тимчасових вогневих робіт, указуються в наряді-допуску.

Якщо поблизу розміщується пожежний кран, то до місця проведення робіт необхідно прокласти рукав зі стволом.

До проведення зварювальних та інших вогневих робіт допускаються особи, яким виповнилося 18 років і які пройшли навчання та перевірку знань в навчальних закладах або на підприємствах, установах за спеціальними програмами та мають посвідчення з відміткою на право виконання вогневих робіт.

61. Система організаційно - режимних заходів пожежної безпеки на об’єктах галузі.

Для запобігання пожежі в умовах галузі розробляються організаційно-технічні, режимні, пожежно-евакуаційні, тактико-профілактичні, будівельно-конструктивні та інші заходи режимів експлуатації машин і обладнання, за яких повністю виключається можливість виникнення осередків загоряння при роботі та контакті нагрітих деталей обладнання з горючими матеріалами.

Система організаційних заходів включає правильний відбір технологічного устаткування; недопущення захаращення приміщень і будівельних майданчиків; навчання працюючих правилам пожежної безпеки; спеціальне розміщення матеріалів на складах та техніки в гаражах і ремонтних майстернях.

До системи технічних заходів належать такі, що стосуються правильного добору та монтажу електрообладнання, влаштування систем блискавкозахисту галузевих об'єктів, заземлення електрообладнання, влаштування іскрогасників і т.ін.

Заходи режимного характеру - це заборона паління, запалювання багаття, правильне зберігання промаслених ганчірок, постійний контроль за виконанням вогневих робіт, контроль за зберіганням матеріалів, що здатні до самозаймання і т. ін.

Тактико-профілактичні заходи передбачають швидку дію пожежних команд, забезпечення галузевих об'єктів первинними засобами вогнегасіння, а також підтримання постійно у справному стані протипожежних систем водопостачання тощо.

Правовою основою діяльності системи організаційно-режимних заходів в умовах галузі щодо пожежної безпеки є Конституція, закон "Про пожежну безпеку", постанови Верховної Ради, укази, розпорядження Президента, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів, рішення органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, прийняті в межах їх компетенції.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 1148 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...