Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Профілактика виробничого травматизму на галузевих об’єктах



Основним заходом запобігання нещасним випадкам, підвищен­ня безпеки праці та профілактики виробничого травматизму в га­лузі є усунення небезпечних умов. При відсутності таких умов трав­ма або аварія ніколи не станеться, навіть при наявності кількох не­безпечних чинників на робочому місці.

В умовах галузі можливість негативного впливу небезпечного виробничого чинника на людину створюється внаслідок небезпеч­них дій працівника або службової особи на виробництві.

До небезпечних дій можна віднести порушення режиму робо­ти технологічного обладнання, машини, агрегату, системи, переви­щення швидкості руху, різке гальмування або різкий поворот, не­правильне застосування інструменту, роботу без засобів індивіду­ального захисту при їх наявності і т.ін.

В умовах виробництва небезпечні обставини і небезпечні умови формують небезпечну ситуацію. При цьому можна вважати, що наявність на робочому місці одного або декількох чинників теж являє собою небезпечну умову. Якщо на робочому місці немає жодного небезпечного чинника, то говорити про небезпеку недо­цільно, тому що її просто не існує. Небезпеки не буде, якщо небез­печні чинники існують, а умов, при яких вони можуть діяти на пра­цюючу людину — немає. Ця ситуація має враховуватися при роз­робці профілактичних заходів запобігання виробничим травмами.

Показники тяжкості наслідків техногенних небезпек на монтаж­них роботах займають перше місце серед аналогічних показників на інших видах будівельно-монтажних робіт.

В загальному об'ємі будівельних робіт монтаж збірних залізо­бетонних конструкцій характеризується більшою кількістю аварій­них ситуацій порівняно з монтажем стальних, дерев’яних та інших конструкцій.

Досвід показує, що потенційно небезпечні ситуації, які можуть виникати в процесі виконання будівельно-монтажних робіт можна попередити ще на стадії розробки проектно-технологічної документації. В проектах організації і виконання робіт і технологічних картах на основні виробничі процеси повинні бути вирішені принципові питання безпечного виконання робіт. Сюди слід віднести правильний вибір і розташування монтажних кранів, машин і механізмів, забезпечення освітлення фронту робіт, раціональну організацію складів конструкцій, вказівки щодо черговості монтажу збірних конструкцій, розробку пристосувань для тимчасового і постійного кріплення конструкцій і т. ін.

До помилок проектування належить вибір матеріалів конст­рукцій без достатнього врахування місцевих метеорологічних умов. Наприклад, руйнування стальних елементів балок і ферм стало на­слідком використання в конструкціях не тих марок сталі, величина коефіцієнта запасу міцності підіймальних петель збірних залізобетонних конструкцій в деяких випадках була з відхиленням від нор­мативної величини в меншу сторону і т. ін.

Головними напрямками будівельної галузі є вдосконалення кон­структивно-планувальних рішень, будівель і споруд, зменшення їх маси і скорочення частки ручної пралі на монтажних роботах.

Підвищення рівня комплексної механізації монтажу, переведен­ня баштових кранів на радіотелеуправління дає можливість майже на 50% скоротити об'єм верхолазних робіт, забезпечити безпеку праці, яка перебуває в прямій залежності від організації технологіч­ного процесу.

Правильна організація і проектування складів передбачає по­вну безпеку виконання вантажно-розвантажувальних робіт; раціональне використання площі; вибір безпечних пішохідних шляхів і місць перебування працюючих.

Проектування технологічних розривів між шляхами залізнич­ного і автомобільного транспорту, прив'язка місць відпочинку, а також площадок і приміщень для зберігання легкозаймистих рідин і балонів зі стиснутим газом, компоновка транспортних зон і зон мож­ливого перевантаження матеріалів і конструкцій з одного виду транс­порту на інший і т.д. повинно виконуватися також з врахуванням габаритів небезпечних зон, пов'язаних з можливим падінням дрібноштучних вантажів.

Використання даних рекомендацій на стадії проектування буде сприяти запобіганню аварій, причиною яких є випадки падіння ван­тажів з висоти. Однак, з цього не слід вважати що можна нехтувати заходами застереження, відповідно з якими за правилами безпеки необхідно закріплювати вантажі стропами, огороджувати піддони і т. ін.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 282 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...