Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Диференціація доходів населення. Проблема бідних та багатих



Одним із основних недоліків ринкової системи є нерівність у доходах і виникнення через це бідності. Нерівність доходів населення є наслідком нерівності у продуктивності праці чи ефективності виробництва; багато у чому вона визначається нерівністю у розподілі на основі приватної власності на засоби виробництва, а також правових норм, які її закріплюють (зокрема, передачу доходів У спадщину).

Нерівність у доходах виникає через такі чинники, як: розбіжність у рівні заробітної плати; доходи від приросту капі­талу (акцій, облігацій, нерухомості); відмінності у фізичних та розумових здібностях людей, освіті й професійній підготовці; володіння власністю — землею, основними фондами, житлом, акціями та іншими цінними паперами.

Міра нерівності в доходах, яка притаманна будь-якому су­спільству, досліджується з використанням кривої Лоренца (М.Лоренц — американський економіст, який побудував цю криву). (Див.т. 11.3, мал. 11.1).

Надмірну нерівність у доходах засуджували завжди. На цьо­му ґрунті відбувається перерозподіл доходів, який спрямова­ний на досягнення так званої соціальної справедливості. Можна виділити три напрями економічної думки, що обґрунтовують досягнення більшої рівності в доходах:

—соціалістичне вчення, яке виступає проти приватної влас­ності, "незароблених" доходів і прав власності;

—індивідуалістичні доктрини, які стверджують, кожна осо­ба гідна отримати "соціальний мінімум";

—кейнсіанська концепція, котра доводить, що надмірна нерівність послаблює попит на споживчі товари, стримує еко­номічне зростання.

Отже, в кожній країні існує проблема бідних та багатих, яка вирішується через перерозподіл доходів, завдяки чому бідні стають багатшими, а багаті — біднішими. Перерозподіл доходів населення здійснюється за такими каналами:

- Через державну податкову систему і державний бюджет.

- Через соціальне страхування.

- Через коливання цін як на чинники виробництва, так і на товари та послуги.

- Через добровільні внески до громадських, доброчинних, релігійних фондів і організацій.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1394 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...