Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Променева терапія раку шийки матки



Серед злоякісних пухлин жіночих статевих органів рак шийки матки займає перше місце.

За характером росту розрізняють екзофітну, ендофітну і змішану форми.

Лікувальна тактика залежить від стадії ракового процесу, загального стану пацієнта.

Класифікація раку шийки матки по системі TNM:

Т0 — пухлина не визначається;

Tis (in situ) — карцинома in situ;

Т1 — карцинома обмежена шийкою матки;

Т2 — карцинома розповсюджена за межі шийки матки, не досягає стінок тазу і/або переходить на піхву до її нижньої третини, не інфільтрує або інфільтрує параметрій;

Т3 — карцинома розповсюджена на нижню третину піхви і/або розповсюджується до стінок тазу, можливий гідронефроз внаслідок стиснення пухлиною сечовода;

Т4 — пухлина розповсюджена на слизову оболонку сечового міхура чи прямої кишки і/або розповсюджується за межі малого тазу.

N0 —метастази у регіонарних лімфовузлах не виявляються;

N1 — метастази у регіонарних лімфатичних вузлах.

М0 — відсутні віддалені метастази;

М1 — наявні віддалені метастази.

Лікування раку шийки матки. В 1938 р. Tod і Meredіt запропонували вести розрахунок доз променевої терапії раку шийки матки в двох умовно прийнятих ділянках – точках А і Б, розташованих на рівні внутрішнього зіву шийки матки (див. мал. 8.2.). Точка А розміщується на 2 см латеральніше серединної осі маточного каналу. Точка Б розміщується на цьому ж рівні і віддалена від осі матки на 5 см (зона латеральних відділів параметральної клітковини і лімфатичних вузлів бокової стінки тазу).

Мал. 8.2. Положення точок А і Б в малому тазі.

Стадія in situ (TisN0M0) — хірургічне лікування: екстирпація матки з відрізком піхви з/без придатків в залежності від віку; хворим літнього віку, які мають протипоказання до хірургічного лікування через екстрагенітальну патологію проводять внутрішньопорожнинну гама-терапію (ВПГТ) РОД 5 Гр, СОД 50 Гр 2 – 3 сеанси на тиждень за допомогою шлангового гама-терапевтичного апарату “Агат-В”.

Стадія I ( T1N0M0) — комбіноване лікування: екстирпація матки, післяопераційна ДГТ дрібним фракціонуванням до СОД 40 – 45 Гр у точці Б (при виявленні метастазів у регіонарних лімфатичних вузлах).

Стадія II (T2N0M0) — поєднана променева терапія: ДГТ СОД в точці А 20 – 25 Гр, в точці Б 40 – 42 Гр дрібним фракціонуванням, ВПГТ СОД в точці А 50 Гр, РОД 5 Гр 2 – 3 рази на тиждень, СОД в точці Б 12,5 Гр — СОД обох методів в точці А 75 Гр, в точці Б 54,5 Гр; в деяких випадках можлива поліхіміотерапія.

Стадія III (T1-3N1M0)— поєднана променева терапія розщепленим курсом: ДГТ в два етапи (1 етап СОД в точках А і Б до 30 Гр, 2 етап через 2 тижні СОД в точці А 5 Гр, в точці Б 16 Гр), ВПГТ СОД у точці А 50 Гр, в точці Б 12,5 Гр — СОД від обох методів в точці А 85 Гр, в точці Б 58,5 Гр; в деяких випадках можлива поліхіміотерапія.

Стадія IV T0-4N1M1 — паліативна ДГТ, паліативна поліхіміотерапія.

П’ятирічне виживання після променевої терапії раку шийки матки складає: при першій стадії до 90%, при другій стадії – 60,2%, при 3-ій стадії – 35,6%. В середньому для всіх стадій раку шийки матки п’ятирічне виживання складає 58,5% випадків.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 1565 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...